Ο Ρέντσο Πιάνο σχεδιάζει τρία νοσοκομεία στην Ελλάδα – Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή και Σπάρτη
Με επίκεντρο τη φύση και τον άνθρωπο
Με επίκεντρο τη φύση και τον άνθρωπο, ο Ιταλός αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο, σχεδιάζει τη δημιουργία τριών νοσοκομείων στην Ελλάδα.
Και τα τρία νοσοκομεία αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2025. Οι εγκαταστάσεις που θα γίνουν αφορούν το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης και το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής.
«Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά για κάθε ένα από τα νοσοκομεία πρωτοβουλίας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος είναι η σχέση τους με τη φύση», δήλωσε στο περιοδικό Dezeen εκπρόσωπος του RPBW Architects
«Στη Σπάρτη, όπως και για τα νοσοκομεία της Κομοτηνής και της Θεσσαλονίκης, τα δέντρα θα αποτελέσουν ένα σημαντικό σχεδιαστικό χαρακτηριστικό που θα καθορίσει το νοσοκομείο, καθιστώντας το ένα ιδιαίτερο μέρος μέσα στο αγροτικό περιβάλλον», πρόσθεσε.
Στη νότια Ελλάδα, το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης θα αντικαταστήσει ένα υφιστάμενο κτίριο που φέρει το ίδιο όνομα και πρόκειται να συγχωνευθεί με μια άλλη μονάδα υγειονομικής περίθαλψης σε κοντινή απόσταση.
Θα περιλαμβάνει 22.436 τετραγωνικά μέτρα και θα έχει μήκος 115 μέτρα, θα δημιουργηθούν μονάδες νοσηλείας και εξωτερικών ιατρείων, ενώ τρία υπόγεια επίπεδα θα περιέχουν υποστηρικτικές λειτουργίες για το νοσοκομείο.
Το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης θα έχει τρεις ορόφους, πάρκο με δέντρα, με χώρους παιχνιδιού και ιδιωτικούς χώρους για τους ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων «θεραπευτικών κήπων», διαμορφωμένων ειδικά για άτομα με αισθητηριακές αναπηρίες.
Το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης θα έχει τη μορφή μιας πανεπιστημιούπολης 80.345 τ.μ. Ένα μείγμα παιδιατρικών υπηρεσιών και υπηρεσιών ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους και θα συμβάλει στην προώθηση της περίθαλψης των παιδιών στην Ελλάδα.
Το κτίριο θα περιλαμβάνει επίσης χώρους εκπαίδευσης και έρευνας για την εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού και των φοιτητών που εδρεύουν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Το νοσοκομείο θα χωρίζεται σε δύο κτίρια που θα συνδέονται με δύο χώρους κυκλοφορίας - έναν για το κοινό και έναν για το προσωπικό.
Οι κήποι θα αποτελέσουν, επίσης, βασικό τμήμα της πανεπιστημιούπολης
Το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, το οποίο θα αντικαταστήσει ένα από τα παλαιότερα νοσοκομεία της Ελλάδας - το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής.
Το νοσοκομείο των 30.200 τ.μ. θα αναπτύσσεται σε τρεις ορόφους, ενώ στο υπόγειό του θα φιλοξενεί όλες τις τεχνικές λειτουργίες. Θα περιβάλλεται από 70.000 τ.μ. κεκλιμένου πάρκου, κάτι που σημαίνει ότι μόνο δύο όροφοι του κτιρίου θα είναι ορατοί από μακριά.
Τα βασικά στοιχεία του σχεδιασμού για αυτό το νοσοκομείο περιλαμβάνουν μια υπερκατασκευή από μαζική ξυλεία, με υλικά που περιλαμβάνουν πλαστικοποιημένο ξύλο και ξυλόφυλλο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η RPBW Architects ιδρύθηκε το 1981 από τον βραβευμένο με το Βραβείο Αρχιτεκτονικής Pritzker αρχιτέκτονα Renzo Piano. Σήμερα το στούντιο διαθέτει γραφεία στη Γένοβα και στο Παρίσι.
Το τρίο των ελληνικών νοσοκομείων αποτελεί την τελευταία συνεργασία του 84χρονου Renzo Piano με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ο ξεχωριστός Ιταλός αρχιτέκτονας έχει, άλλωστε, συνδέσει το όνομά του με το Ίδρυμα, καθώς το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στο Δέλτα Φαλήρου έχει την υπογραφή του.
Άλλα πρόσφατα έργα των RPBW Architects περιλαμβάνουν το Μουσείο Κινηματογράφου της Ακαδημίας στο Λος Άντζελες και την αντικατάσταση μιας γέφυρας αυτοκινητόδρομου που κατέρρευσε στη Γένοβα.
Φωτογραφίες: RPBW Architects