Ελπιδοφόρος: Υποχρέωσή μας να διατηρήσουμε την μνήμη της Μικράς Ασίας ζωντανή
Στους διωγμούς που αφάνισαν τον ελληνισμό από την περιοχή οφείλεται «η δημιουργία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής πριν από 100 χρόνια, ως αντίδραση στη Μικρασιατική Καταστροφή»
Στη θλιβερή επέτειο από τη Μικρασιατική Καταστροφή, που συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια, κατά την διάρκεια της οποίας χάθηκαν τόσες ζωές και αφανίστηκαν οι ελληνικές κοινότητες σε όλη την έκταση της ευρύτερης περιοχής της Μικρασίας, αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιό του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.
Όπως υπογραμμίζει, σε ολόκληρη την Ανατολία οι πόλεις του ελληνικού πολιτισμού που καταστράφηκαν από τις φωτιές μίσους και διωγμών, οι οποίες ήκμασαν για χιλιάδες χρόνια, αφήνοντας πίσω στάχτες και αποκαΐδια.
Συνεχίζει αναφέροντας ότι, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, να αφήσουν πίσω τις περιουσίες τους και να φύγουν για άλλους τόπους ξαναρχίζοντας από το μηδέν.
Επιπλέον αναφέρεται στο πλήθος ανθρώπων που αναγκάστηκαν να φύγουν και διασκορπίστηκαν στα πέρατα της οικουμένης και δημιούργησαν την Ελληνική Διασπορά.
«Η δημιουργία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής πριν από 100 χρόνια από το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο ως η μεγαλύτερη επαρχία του ήταν αντίδραση στη Μικρασιατική Καταστροφή. Η Μητέρα Εκκλησία, βλέποντας τα τέκνα της χωρίς ποιμένα, διασκορπισμένα στους πέντε ανέμους, συντετριμμένη και θέλοντας να ανακουφίσει όλους τους χειμαζόμενους που ξενιτεύτηκαν μέχρι τις ευλογημένες ακτές της Αμερικής για να ξεκινήσουν νέα ζωή, έθεσε τη διαποίμανσή τους κατευθείαν υπό τη μητρική της σοφία και την ποιμαντική της ευθύνη».
Στην συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος προσθέτει για την εκκλησία της Αμερικής: «Για αυτό τον λόγο, στην Αμερική έχουμε χρέος να μην ξεχνάμε το ολοκαύτωμα της Μικράς Ασίας, καθώς οι ρίζες μας βρίσκονται στη στάχτη των προγονικών μας τόπων ποτισμένες με το αίμα και τα δάκρυα των μαρτύρων και της προσφυγιάς, προεξάρχοντος του ιερομάρτυρα μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου, το μαρτύριο του οποίου προηγήθηκε της πυρπόλησης της θαυμάσιας αυτής πόλης. Οι πρόγονοί μας είχαν βαθιά πίστη, στεφανώθηκαν από τον Θεό και δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι υπέφεραν για το όνομα του Χριστού και για την αγία του Εκκλησία».
Κλείνοντας, αναφέρεται στο χρέος, που είναί τεράστιο λόγω του φετινού έτους κατα το οποίο συμπληρώνονται εκατό χρόνια, να μην ξεχνούμε αυτούς που χάθηκαν και τον λόγο για τον οποίο χάθηκαν.
Να προσευχόμαστε για την ανάπαυση των ψυχών τους και να μνημονεύουμε και σήμερα και διαρκώς όλους αυτούς των οποίων οι θυσίες οδήγησαν στη δημιουργία της Εκκλησίας μας στην Αμερική και απανταχού της γης.