Στην αναμονή για να χειρουργηθούν στο Παίδων «Αγία Σοφία» βρίσκονται 2.925 παιδιά.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, καθημερινά πραγματοποιούνται έξι χειρουργεία τουλάχιστον, ενώ ο αριθμός των επεμβάσεων μπορεί να φτάσει τις 12 έως τις 14, που αποτελεί το ανώτατο όριο.

Αυτό σημαίνει πρακτικά πως, ακόμη κι αν καθημερινά πραγματοποιούνταν ο ανώτατος αριθμός τακτικών επεμβάσεων, θα χρειαζόταν περίπου ένας χρόνος για να εξυπηρετηθούν τα περιστατικά αυτά, σύμφωνα με υγειονομικούς.

Το βασικό πρόβλημα στο νοσοκομείο είναι η έλλειψη αναισθησιολόγων, ειδικότητας απαραίτητης, για να πραγματοποιηθεί ένα χειρουργείο.


Γιατί λείπουν αναισθησιολόγοι

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ένωση Ασθενών Ελλάδας, όπως αναφέρει το thetoc.gr, στη χώρα μας αντιστοιχούν μόλις 11,87 αναισθησιολόγοι ανά 100.000 κατοίκους.

Αντιστοίχως, η αναλογία των αναισθησιολόγων στον ίδιο πληθυσμό κυμαινόταν σε 26 στην Ιταλία, 20 στη Βουλγαρία, 18 στην Πορτογαλία, 16 στην Ισπανία, και 15 στη Γαλλία.

Η προτίμηση του ιδιωτικού τομέα έναντι των δημοσίων νοσοκομείων, εξαιτίας των υψηλότερων αμοιβών είναι η βασική αιτία για την έλλειψη αυτής της ειδικότητας στο ΕΣΥ.

Ενδεικτικά, ο μισθός Επιμελητή Α΄ στο ΕΣΥ ξεκινά από τα 1.700 ευρώ, ενώ του Επιμελητή Β’ από τα 1480. Για τον ειδικευόμενο γιατρό η αμοιβή ξεκινά από τα 1.120 ευρώ.

Αντίθετα, στον ιδιωτικό τομέα, οι αποδοχές το μήνα μπορεί να φτάνουν και τις 10 χιλιάδες ευρώ, σύμφωνα με το thetoc.gr.

Μάλιστα, υπενθυμίζεται πως σήμερα οι γιατροί του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», διεκδικώντας την κάλυψη των κενών θέσεων αναισθησιολόγων σε μόνιμη βάση, έχει προγραμματιστεί και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 12:00.


Στη λίστα αναμονής για ένα χειρουργείο

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, η λίστα αναμονής των χειρουργείων στο «Αγία Σοφία» το 2018 ήταν 2.379 παιδιά, το 2019 2.853 παιδιά, το 2020 2.210 παιδιά, ενώ το 2021 ήταν παιδιά.

Επομένως, δεν πρόκειται για ένα τωρινό πρόβλημα.

Η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει από την πλευρά της πως το 50% των χειρουργικών αιθουσών δεν λειτουργεί σήμερα λόγω έλλειψης γιατρών, κυρίως αναισθησιολόγων, και λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.

Επιπλέον τα δυόμιση τελευταία χρόνια λόγω κοροναϊού δεν επικαιροποιήθηκαν οι λίστες χειρουργείων από τα νοσοκομεία.

Τις επόμενες ημέρες η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αναμένεται να προχωρήσει σε νέα κατεπείγουσα προκήρυξη για 11 θέσεις αναισθησιολόγων σε νοσοκομεία της Αθήνας.