Τους τουρκικούς ισχυρισμούς σχετικά με τα νησιά του Αιγαίου φαίνεται πως υιοθετεί η ΜΚΟ Aegean Boat Report, που σε ανάρτησή της στο twitter φωτογραφίες, οι οποίες, σύμφωνα με τούρκικα ΜΜΕ, δείχνουν ελληνικά αρματαγωγά να αποβιβάζουν τεθωρακισμένα οχήματα μάχης σε Λέσβο και Σάμο.

Ειδικότερα, η εν λόγω ΜΚΟ, σε tweet απάντηση προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίο ανέφερε: «Η Ελλάδα ουδέποτε προκαλεί, απαντά όμως πάντα με αυτοπεποίθηση, όταν προκαλείται. Αισθανόμαστε απόλυτη αυτοπεποίθηση και τη βεβαιότητα ότι έχουμε το δίκιο και το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας. Κλείνουμε όλα τα παράθυρα σε κάθε πρόκληση, αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου» ανέβασε τη φωτογραφία γράφοντας: «Η αποστολή στα νησιά αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού, μπορεί να θεωρηθεί από ορισμένους, ως πρόκληση, ειδικά επειδή πρόκειται για παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 και της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων του 1947».


Υπενθυμίζεται ότι οι φωτογραφίες αυτές, σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet, τραβήχτηκαν στις 18 Σεπτεμβρίου από τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone). Το εν λόγω δημοσίευμα αναπαράχθηκε από όλα τα τουρκικά μέσα, που ισχυρίζονται ότι δήθεν η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί περαιτέρω τα νησιά της.