Χρήστος Τριαντόπουλος στα Παραπολιτικά 90,1: Μεγάλες καταστροφές στην Κρήτη – Ενεργοποιήθηκε θεσμικό πλαίσιο για τη στήριξη των πληγέντων
Προανήγγειλε αντιπλημμυρικά έργα
Μεγάλες είναι οι καταστροφές από τις βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες στην Κρήτη, όπως δήλωσε στα «Παραπολιτικά 90,1» και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με την Χριστίνα Κοραή και τον Δημήτρη Τάκη, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος.
Ο κ. Τριαντόπουλος ανέφερε πως ενεργοποιήθηκε ήδη το θεσμικό πλαίσιο για τη στήριξη πολιτών και επιχειρήσεων πολλές από τις οποίες – όπως είπε – έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.
Προανήγγειλε δε, αντιπλημμυρικά έργα ώστε να αποφεύγονται παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον.
Ειδικά σε ότι αφορά την Αγία Πελαγία, ο κ. Τριαντόπουλος τόνισε πως τα αντιπλημμυρικά έργα θα πρέπει να διοχετεύουν τα ύδατα από υψηλά σημεία σε άλλα σημεία μέσα στον οικισμό.
Αναλυτικά όσα δήλωσε ο κ. Τριαντόπουλος:
Αναφορικά με τις καταστροφές στην Κρήτη
Χ.ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βρεθήκαμε και στους δύο δήμους που έχουν πρόβλημα, και στο δήμο Μαλεβιζίου που είναι η Αγία Πελαγία και στη Σητεία όπου και εκεί έχουμε μεγάλες καταστροφές όσον αφορά τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί μεγαλύτερες από ότι στην Αγία Πελαγία δυστυχώς όμως στην Αγία Πελαγία είχαμε το τραγικό συμβάν των ανθρώπινων απωλειών το οποίο σε κάθε φυσική καταστροφή είναι αυτό που επιδιώκουμε και θέλουμε να μην έχουμε. Πλέον η κλιματική κρίση και τα φαινόμενα που τη συνοδεύουν είναι τέτοια σε σφοδρότητα και σε ταχύτητα που πρέπει να μεριμνούμε όλοι για να μην έχουμε τέτοιου είδους απώλειες γιατί τα υπόλοιπα φτιάχνονται η απώλεια της ανθρώπινης ζωής δυστυχώς δεν διορθώνεται.
Χ.ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ενεργοποιήσαμε όλο το θεσμικό πλαίσιο που αφορά τη στήριξη πολιτών ή επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, είναι το πλαίσιο κρατικής αρωγής, κυρίως η έμφαση των ζημιών ήταν στις επιχειρήσεις. Κάποιος αν έχει εικόνα ουσιαστικά μιλάμε για έναν δρόμο ο οποίος πριν από λίγα χρόνια ήταν το ρέμα της περιοχής, το ποτάμι που συγκέντρωνε τα νερά από όλη την περιοχή, μια αμφιθεατρική περιοχή όπου ουσιαστικά οι μεγάλες ποσότητες νερού που πέσανε- που ισοδυναμούν με ποσότητες νερού που πέφτουν αθροιστικά σε κάποια χρόνια στην περιοχή- πέσανε σε λίγα λεπτά με αποτέλεσμα η φύση να οδηγήσει τη διέξοδο των νερών από τον συγκεκριμένο δρόμο. Να σημειώσουμε ότι τα χωροταξικά και τα οικιστικά χαρακτηριστικά της περιοχής είναι αυτά που δεν διευκολύνουν την περιοχή να είναι ανθεκτική σε τέτοια πλημμυρικά φαινόμενα.
Χ.ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όλα αυτά τα χρόνια ο τρόπος με τον οποίο χτίζουμε τα σπίτια μας, φτιάχνουμε τους δρόμους δεν έχει πολλές φορές λάβει υπόψη του τη χάραξη που έχει κάνει η ίδια η φύση. Αυτά είναι δομικά προβλήματα που έρχονται δεκαετίες πριν που προσπαθούμε να τα λύσουμε. Και πως θα τα λύσουμε; Με αντιπλημμυρικά έργα.
Για τα αντιπλημμυρικά έργα
Χ.ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στο συλλογισμό μας θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την αλλαγή των δεδομένων, ένα αντιπλημμυρικό έργο που είχε σχεδιαστεί πριν από κάποια χρόνια που τα δεδομένα ήταν διαφορετικά και δεν ήταν αυτά της κλιματικής κρίσης είχε φτιαχτεί για να διαχειρίζεται τέτοιου είδους ποσότητες νερών από εδώ και πέρα όμως ότι έργα προωθούμε και χρηματοδοτούμε η κατεύθυνση είναι να είναι ανθεκτικά σύμφωνα με τα δεδομένα της κλιματικής κρίσης. Άρα στην περιοχή εν προκειμένω της Αγίας Πελαγίας το αντιπλημμυρικό έργο που θα πρέπει να προκριθεί θα πρέπει να είναι αυτό που θα διοχετεύει τα ύδατα που έρχονται από ψηλά σε άλλες περιοχές και όχι μέσα από τον οικισμό. Ουσιαστικά θα πρέπει να στρέψουμε τη ροή της φύσης αλλά όπως βλέπετε δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αντιμετωπίσεις την ανθρώπινη παρέμβαση που έχει γίνει εκεί που η φύση είχε χαράξει τους διαύλους της όλους τους προηγούμενους αιώνες.
Ερωτηθείς αν η ανταπόκριση της πολιτείας σε προηγούμενες φυσικές καταστροφές είναι αυτή που πρέπει
Χ.ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καθυστερούσαν ενδεχομένως στο παρελθόν, όταν στο Αρκαλοχώρι για παράδειγμα έχουνε πάρει 66 εκατομμύρια 7.000 συμπολίτες μας και άρχισαν να τα παίρνουν εβδομάδες μετά το σεισμό, η οποία βοήθεια φτάνει στο σπίτι που έχει πρόβλημα στις 20 χιλιάδες € ανά σπίτι, καταλαβαίνετε ότι αυτό και ιστορικά είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει διοχετευτεί σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Το συνολικό σχήμα στήριξης της περιοχής του Αρκαλοχωρίου πλησιάζει κοντά τα 300 εκατομμύρια. Ή στη Βόρεια Εύβοια για παράδειγμα εκεί το σχέδιο αποκατάστασης έχει ξεπεράσει τα 300 εκατομμύρια. Φυσικά ενώ έχουν βοηθηθεί κτηνοτρόφοι, επιχειρηματίες με τρία σχήματα και με το τέταρτο στήριξης, με το North Evia Pass που υπήρχαν πληρότητες αντίστοιχες του 2019 σε πολλά μέρη της Βόρειας Εύβοιας υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες. Για παράδειγμα των αγροτών οι οποίες δεν είχαν ασφαλίσει τον ΕΛΓΑ τις αγροτικές τους εκμεταλλεύσεις οπότε όταν κάτι δεν είναι δηλωμένο όπως πρέπει δεν υπάρχει ο μηχανισμός εκείνος της πολιτείας παρόλο που προσπαθούμε να βρούμε διεξόδους αλλά αυτό δεν είναι η πλειοψηφία.
Χ.ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ως 6.000 € είναι η αποζημίωση της οικοσκευής γιατί η πλημμύρα είναι ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο που πλήττει κυρίως την οικοσκευή. Έχουν ενεργοποιηθεί οι επιτροπές του δήμου, οι πολίτες στις δύο περιοχές θα πρέπει να απευθυνθούν στις επιτροπές των δυο δήμων που γίνεται την καταγραφή, το υπουργείο Εσωτερικών δίνει τα χρήματα στους δήμους και οι δήμοι τα διοχετεύουν στους πολίτες.
Ερωτηθείς αν θα πρέπει να γίνει μια «αναβάθμιση» του προϋπολογισμού για τις καιρικές καταστροφές
Χ.ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η στήριξη της ελληνικής πολιτείας απέναντι σε αυτούς που πλήττονται είναι η μεγαλύτερη που υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο γιατί σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι πολύ διαφορετική η κουλτούρα ασφάλισης των περιουσιακών στοιχείων που έχουν οι πολίτες ή οι επιχειρηματίες. Για παράδειγμα όταν μετά από μια φυσική καταστροφή εμείς ερχόμαστε και αιτούμαστε μέσα από το ευρωπαϊκό ταμείο αλληλεγγύης πόρους, ουσιαστικά να έχουμε μια ευρωπαϊκή στήριξη σε αυτά που θέλουμε εμείς να διοχετεύσουμε στην ελληνική κοινωνία μετά από μια φυσική καταστροφή, η στήριξη είναι ελαχιστότατη. Για παράδειγμα στον Ιανό ξοδεύτηκαν περίπου 700 εκατομμύρια από την ΕΕ πήραμε 23 εκατομμύρια γιατί η ευρωπαϊκή επιτροπή θα σταθεί στα έργα υποδομής, δεν θα σταθεί στις αποζημιώσεις που δίνουμε σε πολίτες και σε νοικοκυριά καθώς σε άλλες χώρες της ΕΕ αυτό είναι αντικείμενο της ιδιωτικής ασφάλισης ενώ εδώ έρχεται το κράτος και τα καλύπτει.
Για την αποζημίωση των επιχειρήσεων
Χ.ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι 6.000 είναι για τα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις θα δοθεί η πρώτη αρωγή μέσα από την πλατφόρμα, θα δοθεί προκαταβολή έναντι της ζημιάς και μετά το τελικό ποσοστό αφού ολοκληρωθούν οι φάκελοι της ζημιάς.
Αναφορικά με την ιδιωτική ασφάλιση για τα καιρικά φαινόμενα
Χ.ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι θα πρέπει να υπάρχει χώρος όπου να αναπτυχθεί κατά την πορεία των χρόνων και η ιδιωτική ασφάλιση.