Δόμνα Μιχαηλίδου: Ψυχοκοινωνική υποστήριξη για όσο χρειαστεί στη 12χρονη, στη μητέρα και στα άλλα παιδιά της οικογένειας
Τι είπε για τον ρόλο των κοινωνικών δομών
Η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» με τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο και την Ανθή Βούλγαρη για την υπόθεση της 12χρονης από τον Κολωνό που έπεσε θύμα βιασμών και μαστροπείας.
Η κ. Δόμνα Μιχαηλίδου μίλησε σχετικά με την υπόθεση αλλά και τον ρόλο των κοινωνικών δομών. Ανέφερε αρχικά πως υπάρχει υποστελέχωση σε αυτές όμως πολλές φορές κερδίζει «το ένστικτο της διοικητικής αυτοσυντήρησης».
«Όταν μία 37χρονη γυναίκα πάει στον Δήμο της και ζητάει επισιτιστική βοήθεια παίρνοντας 9 σακούλες για τρόφιμα, 8 για τα παιδιά της και μία για εκείνη, τότε ο κοινωνικός λειτουργός που της δίνει τα τρόφιμα πρέπει να σκεφτεί να χτυπήσει το κουδούνι της κεντρικής υπηρεσίας και να πει να πάμε να δούμε εάν είναι καλά, έαν χρειάζεται βοήθεια» εξήγησε η υφυπουργός.
Αναφορικά με το 12χρονο κορίτσι και τα αδέρφια της, είπε πως αρχικά πήγαν στο «Παίδων» προκειμένου να υποβληθούν σε εξετάσεις και ύστερα η Εισαγγελία διέταξε τη μεταφορά τους σε ιδιωτική δομή, μέχρις ότου ερευνηθεί και επιβεβαιωθεί πως η γιαγιά και η θεία τους μπορούν να αναλάβουν τη κηδεμονία.
Στη συνέχεια η υφυπουργός ξεκαθάρισε πως η κοινωνική υπηρεσία μπορεί να «χτυπήσει την πόρτα» του νοικοκυριού οποιαδήποτε στιγμή χωρίς εισαγγελική εντολή. Αυτήν θα την χρειαστεί μόνο στην περίπτωση που ο γονέας δεν επιθυμεί να μπει η κοινωνική υπηρεσία στο σπίτι του.
Ερωτώμενη για το μέλλον της 12χρονης και των αδερφών της, η κ. Μιχαηλίδου απάντησε: «Τους δίνουμε ψυχοκοινωνική υποστήριξη για όσο χρειαστεί από κέντρα ψυχολογικά, δημόσια, από κοινωνικούς λειτουργούς». Για την επιστροφή της ανήλικης στο σχολείο, η υφυπουργός τόνισε πως είναι «λάθος που δημοσιεύτηκε η δομή στην οποία φιλοξενείται η 12χρονη».
Τι είπε για την Κάρτα αναπηρίας
Σε ότι αφορά την Κάρτα αναπηρίας η οποία κάνει πρεμιέρα την Τρίτη 1 Νοεμβρίου, η υφυπουργός εξήγησε ότι «500.000 συμπολίτες μας με αναπηρία έχουν ένα QR Code που κάποιος από μια δημόσια υπηρεσία σκανάρει, οπότε δεν θα χρειάζεται να δείξει ότι είναι ανάπηρος και να μπει σε αυτή τη διαδικασία που δεν σέβεται τα δικά του δικαιώματα» και σημείωσε πως αφορά άτομα με ποσοστό αναπηρίας από 50% και άνω.