Παπακώστας (διευθυντής δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος) στα Παραπολιτικά 90,1: Πρέπει να είμαστε κοντά στο παιδί, να εντοπίζουμε οποιαδήποτε ανησυχία
«Να εντοπίζουμε οποιαδήποτε ανησυχία κι οποιοδήποτε προβληματισμό, να ξέρει ότι υπάρχει ο άνθρωπος εμπιστοσύνης δίπλα του που θα το βοηθήσει σε αυτή τη δύσκολη στιγμή»
Ο διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού εγκλήματος, κος Βασίλης Παπακώστας, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.
Μεταξύ άλλων, τόνισε
Αναφορικά με το ηλεκτρονικό έγκλημα, σημείωσε: «Όπως καταγράφεται διεθνώς σε όλες τις στατιστικές βλέπουμε μια αύξηση στο κυβερνοέγκλημα, ειδικότερα στις απάτες, στις επιθέσεις κατά πληροφοριακών συστημάτων με λογισμικά που κρυπτογραφούν τα αρχεία μας και ζητάνε λίτρα και στην πορνογραφία ανήλικων. Είναι οι τρεις πυλώνες δηλαδή στους οποίους παρατηρείται αύξηση, με την μεγαλύτερη αύξηση στις απάτες. Η αλήθεια είναι οτι το διαδίκτυο έδωσε μια ευκαιρία να αναπτύξουμε περισσότερες δουλειές, δεξιότητες, να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα από το γραφείο μας ή από το σπίτι μας ταυτόχρονα όμως κρύβει και κινδύνους και αυτό είναι ιδιαιτέρα σημαντικό».
Για το σκοτεινό διαδίκτυο, είπε: «Το εμφανές διαδίκτυο είναι αυτό που όλοι έχουμε πρόσβαση από τον υπολογιστή μας από μια μηχανή αναζήτησης κι αν σκεφτούμε ότι σ’ αυτό το χώρο μπορούμε να κάνουμε τα πάντα, δηλαδή μπορούμε από το γραφείο μας ή από το σπίτι μας να «χτίσουμε» ένα σπίτι, μπορείς να βρεις οποιοδήποτε υλικό, οτιδήποτε μπορεί να χρειαστείς σκεφτείτε σε μια περιοχή (το σκοτεινό διαδίκτυο) οπού είναι ενδεχομένως και 500 φόρες μεγαλύτερη τι μπορείς να βρεις εκεί! Η διάφορα είναι ότι ο τρόπος για να εισέρθεις χρειάζεσαι ειδικές μηχανές αναζήτησης και εκεί πέρα υπάρχει μια ανωνυμία. Δεν είναι απαραίτητα κακό το σκοτεινό διαδίκτυο, σκεφτείτε ότι σε χώρες με απολυταρχικά καθεστώτα όπου η επικοινωνία είναι απαγορευμένη χρησιμοποιείται προκειμένου να επικοινωνήσει ο κόσμος. Αλλά τα θετικά που φέρνει η τεχνολογία δεν τα εκμεταλλεύονται μόνο προς όφελος οι κάλοι».
Ερωτηθείς αν είναι εύκολο να βρει κανείς τις μηχανές αναζήτησης για να εισέλθει στο dark web, απάντησε: «Είναι πολύ εύκολο να βρει κάποιος τις μηχανές αναζήτησης, το θέμα είναι τι θα κάνεις από τη στιγμή που θα μπεις εκεί. Βέβαια εδώ υπάρχει κι ο εξής αντίλογος ότι αν μπεις να κανείς μια παράνομη αγορά ενδεχομένως εκεί να κινδυνεύεις κι εσύ ο ίδιος κι αν κινδυνεύσεις είναι πολύ πιο δύσκολη η διερεύνηση μιας τέτοιας υπόθεσης. Θέλει να είσαι ιδιαιτέρα προσεκτικός. Δηλαδή όπως οι διωκτικές αρχές δεν μπορούν να βρουν εύκολα τα ηλεκτρονικά ίχνη στο σκοτεινό διαδίκτυο δεν θα μπορέσουν να τα βρουν και για να σε προστατευόσουν αν χρειαστεί».
«Τεχνικά οποιοσδήποτε συνδέεται στο διαδίκτυο αφήνει ένα ηλεκτρονικό ίχνος. Από εκεί και μετά είναι και τεχνικό το ζήτημα, δηλαδή αν κάποιος χρησιμοποιεί κάποιες τεχνικές απόκρυψης ή οτιδήποτε άλλο ή ψεύτικο προφίλ από εκεί και μετά και έρευνα μπορεί να αναδείξει και το ψεύτικο προφίλ από που συνδέθηκε ή ποια είναι τα στοιχεία του λογαριασμού κτλ.», ανέφερε ακόμη.
Ερωτηθείς πως θα μπορούσαν οι γονείς να προστατεύσουν τα παιδιά τους στον κόσμο του διαδικτύου, απάντησε: «Από τη στιγμή που δίνουμε στο παιδί μας ένα κινητό τηλέφωνο το κινητό τηλέφωνο είναι ένας πλήρες υπολογιστής από άποψη συνδεσιμότητας, μπορεί να συνδεθεί οπουδήποτε. Επομένως στις μικρότερες ηλικίες αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να εγκαταστήσουμε κάποια προγράμματα γονικού ελέγχου με τα οποία θα μπορούμε να περιορίζουμε την πρόσβαση αλλά και να βλέπουμε από το ιστορικό που το παιδί μας περιηγείται. Κι από εκεί και μετά το βασικότερο όλων είναι ότι πρέπει να εξηγήσουμε κάποια πράγματα στο παιδί, ακόμα κι αν δεν έχουμε τη γνώση που έχουν τα παιδιά μπορούμε σε γενικές γραμμές να δώσουμε κάποιες συμβουλές ασφαλείας, πως να προστατεύει τα προσωπικά του δεδομένα. Ότι δεν πρέπει να ανοίγεται σε αγνώστους και να στέλνει προσωπικές πληροφορίες ούτε για το σπίτι, ούτε για το ίδιο το παιδί. Πρέπει να είμαστε κοντά στο παιδί, αυτό είναι το πιο σημαντικό, να εντοπίζουμε οποιαδήποτε ανησυχία κι οποιοδήποτε προβληματισμό και να στεκόμαστε δίπλα του, να ξέρει ότι υπάρχει ο άνθρωπος εμπιστοσύνης δίπλα του που θα το βοηθήσει σε αυτή τη δύσκολη στιγμή».