Μαραθώνιος: Δότης και λήπτης μυελού των οστών τερμάτισαν μαζί
«Η ζωή είναι ωραία - Γίνετε όλοι εθελοντές δότες του μυελού των οστών»
Ένα μοναδικό timing και ένας σπάνιος δεσμός ζωής έφερε δύο άνδρες στον τερματισμό του 39ου Μαραθωνίου. Πρόκειται για έναν δότη κι έναν λήπτη μυελού των οστών. Ο Γιώργος Χρυσοστομάκης και ο Νίκος είναι οι δύο άνδρες που, φορώντας λευκές μπλούζες που έφεραν τα σήματα του «Χάρισε Ζωή» και του Συλλόγου «Φλόγα», έκαναν τη διαφορά και στον Μαραθώνιο, αλλά και στη ζωή.
Ο Γιώργος Χρυσοστομάκης μίλησε στο star.gr και σε άρθρο της ιστοσελίδας αναφέρεται η ιστορία ζωής που αποκάλυψε ο ίδιος.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το star.gr, το 2017 ο Γιώργος Χρυσοστομάκης βρέθηκε συμβατός με τον Νίκο, ο οποίος αναζητούσε ξένο δότη με στόχο τη μεταμόσχευση μυελού των οστών. Ο τελευταίος κατάφερε να βρει τον δότη που του «χάρισε τη ζωή» μέσα από το ΚΕΔΜΟΠ - «Χάρισε Ζωή».
«Ο Νίκος είχε λευχαιμία σε βαριά μορφή και σε προχωρημένο στάδιο. Νομίζω ότι ήταν θέλημα Θεού, τυχερό, κάρμα, μοίρα... δεν ξέρω πώς να το πω…», είπε στο star.gr ο κ. Χρυσοστομάκης.
Οι δύο άνδρες, οι οποίοι ζουν σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας -ο ένας στα Γιαννιτσά και ο άλλος στην Αθήνα-, συναντήθηκαν για πρώτη φορά από κοντά ενόψει του τερματισμού τους, ύστερα από την κοινή επιθυμία τους να γίνει άρση του απορρήτου μεταξύ δότη και λήπτη.
«Τερματίσαμε μαζί χέρι χέρι τα τελευταία 100 μέτρα. Μετά την άρση απορρήτου, πέρυσι, είχαμε αποφασίσει ότι κάποια στιγμή θα βρεθούμε από κοντά να γνωρίσουμε ο ένας τον άλλον. Όλο αυτό το διάστημα είχαμε μόνο τηλεφωνική επικοινωνία. Φέτος δόθηκε η ευκαιρία με αφορμή τη συμμετοχή μου στον 39ο Μαραθώνιο.
Είπαμε με τον Νίκο να περάσουμε κάποιο μήνυμα και να τερματίσουμε μαζί στο Καλλιμάρμαρο, ο ένας ως μαραθωνοδρόμος και ο άλλος ως “μαραθωνοδρόμος της ζωής”, στέλνοντας το μήνυμα στον κόσμο ότι “Η ζωή είναι ωραία - Γίνετε όλοι εθελοντές δότες του μυελού των οστών”», σημείωσε ο κ. Χρυσοσομάκης.
Ο ίδιος περιέγραψε πώς ένιωσε όταν είδε για πρώτη φορά τον Νίκο από κοντά.
«Είχα πολύ έντονα συναισθήματα. Ένιωσα χαρά που ένας άνθρωπος σώθηκε και που είναι καλά, καθώς δεν πετυχαίνουν πάντοτε όλες οι μεταμοσχεύσεις. Θυμάμαι την αγκαλιά που μου έκανε και το βλέμμα του… Δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Η αγκαλιά και η ματιά φτάνουν σε αυτές τις περιπτώσεις».
Όπως εξήγησε ο κ. Χρυσοστομάκης, όλα ξεκίνησαν το 2016 όταν έδωσε στοματικό επίχρισμα (δείγμα σάλιου με μπατονέτα) στο διάλειμμα μιας εκδήλωσης, στην οποία ήταν παρών.
«Συνεργάτες από το “Χάρισε Ζωή” μας μίλησαν και μου φάνηκε αρκετά ενδιαφέρον. Έπειτα από έναν χρόνο με ειδοποίησαν στο τηλέφωνο ότι βρέθηκα συμβατός. Αρχικά έπρεπε να κάνω ένα γενικό check up στο νοσοκομείο Παπανικολάου για να φανεί αν είμαι 100% υγιής και έπειτα ακολούθησε η διαδικασία ώστε να δώσω το λεγόμενο μόσχευμα.
Η διαδικασία κρατάει περίπου 4 με 4,5 ώρες. Είσαι στο κρεβάτι, σου παίρνουν αίμα από το ένα χέρι και σ' το επιστρέφουν στο άλλο, αφού έχουν αφαιρέσει πρώτα ό,τι χρειάζεται να κρατήσουν για το μόσχευμα».
Τι είναι το ΚΕΔΜΟΠ - «Χάρισε Ζωή»
Το ΚΕΔΜΟΠ - «Χάρισε Ζωή» (Κέντρο Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών) είναι ένα κέντρο ενημέρωσης και προσέλκυσης εθελοντών δοτών μυελού των οστών του Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο εγγράφει εθελοντές στην εθνική και παγκόσμια δεξαμενή δοτών.
Αποστολή του είναι να βοηθά ασθενείς με καρκίνο του αίματος, με μόνη ελπίδα τη μεταμόσχευση μυελού των οστών, να βρουν συμβατό εθελοντή δότη που θα τους «χαρίσει» ζωή.