Σούρας στα Παραπολιτικά 90,1: Έχω πει εδώ και πολλά χρόνια, όχι εγώ όλοι οι ψυχίατροι το λέγαμε, ότι είναι ο «αιώνας της κατάθλιψης»
«Γίνεται κατάχρηση. Το άγχος δεν θεραπεύεται με τα αγχολυτικά, τα αγχολυτικά τα παίρνουμε όταν χρειάζεται κι όταν υπάρχουν φοβερές δυσκολίες»
Ο ψυχίατρος, κος Δημήτρης Σούρας, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη.
Μεταξύ άλλων, δήλωσε
Ερωτηθείς αν τον εκπλήσσουν τα στοιχεία που δείχνουν το διπλασιασμό των ψυχοφαρμάκων και των αντικαταθλιπτικών στην Ελλάδα, απάντησε: «Όχι καθόλου, το είχα προαναγγέλλει. Έχω πει εδώ και πολλά χρόνια, όχι εγώ όλοι οι ψυχίατροι το λέγαμε ότι είναι ο «αιώνας της κατάθλιψης». Και μάλιστα η κατάθλιψη είναι αρρώστια, δεν ειναι κοινωνική κατάσταση και το λεω αυτό γιατί δεν θεραπεύεται η κατάθλιψη χωρίς φάρμακα. Είναι λοιπόν περισσότερο από το aids, περισσότερο από τη στεφανιαία νόσο, περισσότερο από το εγκεφαλικά αυτό το ξέραμε. Ήταν μια γνώμη όλων των ψυχιάτρων γιατί βλέπαμε πως πήγαιναν τα πράγματα δυστυχώς τα τελευταία χρόνια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, το παγκόσμιο είναι το ενεργειακό και το οικονομικό προβλημα που μπορεί να δημιουργήσει καταθλίψεις».
«Έχουμε ταλαιπωρηθεί πάρα-πάρα πολύ σαν άνθρωποι, έχει ταλαιπωρηθεί το συναίσθημα μας γιατί ζούσαμε όλα αυτά τα χρόνια με το φοβερό οικονομικό άγχος, με αλλαγές που δεν μπορούσαμε να τις μεταβολίσουμε και όπως καταλαβαίνετε η λέξη κατάθλιψη περίμενε έξω από την πόρτα και ήταν μόνο το timing για να μας την χτυπήσει και μας την χτύπησε. Ήρθε και η πανδημία κι όλα αυτά αυξηθήκανε. Είχα πει ότι με την πανδημία θα αυξηθεί πάρα πολύ το άγχος, θα αυξηθούν δηλαδή όλες οι αγχώδεις διαταραχές που έχουν πολλά ψυχοσωματικά άρα και τα αγχολυτικά και επίσης θα αυξηθεί και η κατάθλιψη» είπε ακόμη.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι γίνεται κατάχρηση ηρεμιστικών και αγχολυτικών χαπιών, ανέφερε: «Γίνεται κατάχρηση. Το άγχος δεν θεραπεύεται με τα αγχολυτικά, τα αγχολυτικά τα παίρνουμε όταν χρειάζεται κι όταν υπάρχουν φοβερές δυσκολίες. Άρα λοιπόν όταν κάποιος μαθαίνει να θεραπεύει το άγχος με τα αγχολυτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας καταλαβαίνετε ότι μπορεί να πάρει και 5 και 6 και 7 γιατί όποτε τον πιάνει το άγχος παίρνει ένα αγχολυτικό. Σε 20 λεπτά είναι καλά, μετά από τρεις ώρες έχει φύγει από τον οργανισμό του το αγχολυτικό και του και πάλι από την αρχή το άγχος άρα λοιπόν γίνεται μεγάλη κατάχρηση. Επίσης, έχουμε μάθει και πιστεύουμε ότι πρέπει να κάνουμε τα αδύνατα-δυνατά να καταπολεμήσουμε το άγχος και την αϋπνία δυστυχώς με τα αγχολυτικά και τα υπναγωγά ενώ υπάρχουν άλλα φάρμακα καθόλου εθιστικά που επίσης μπορούν να καλυτερεύσουν την κατάσταση».
«Με ανησυχεί πολύ αυτή η εικόνα, έχουμε τεράστια αύξηση. Όλα τα στοιχεία κι όλες οι εργασίες οι καινούργιες που γίνονται δείχνουν ότι έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση, μέσα στην πανδημία διπλασιάστηκε η χρήση αντικαταθλιπτικών και άλλων ουσιών και επίσης τα τελευταία 7 χρόνια έχουμε παγκόσμια αύξηση του φαινόμενου της κατάθλιψης και της χρήσης ουσιών» ανέφερε, επίσης.
Ερωτηθείς πότε καταλαβαίνουμε ότι πάσχουμε από τη νόσο, απάντησε: «Όταν τα συμπτώματα γίνονται καθημερινά και αρχίζουν να εμποδίζουν τον τρόπο με τον οποίο εκφραζόμαστε, την συμπεριφορά μας, το θέμα της δουλειάς, το θέμα της επαφής με τους άλλους. Όταν απειλείται η λειτουργικότητα μας τότε πάει να πει ότι τα συμπτώματα αυτά έχουνε δημιουργήσει ήδη μια κατάθλιψη άρα πάμε στον ειδικό, τον συμβουλευόμαστε, ο ειδικός παίρνει ένα ιστορικό και βάζει τα κατάλληλα φάρμακα. Σε περίπτωση που η φαρμακευτική αγωγή λειτουργήσει κανονικά και λειτουργεί μέσα σε ένα εξάμηνο μπορούμε να εξαλείψουμε όλα τα συμπτώματα. Δεν φοβόμαστε τις ψυχικές ασθένειες, τις σεβόμαστε».
Ερωτηθείς αν η κατάθλιψη τείνει να επιστρέφει, είπε: «Αν είναι ενδογενής ναι, θα επιστρέψει, αν είναι όμως μια κατάθλιψη αντιδραστική δηλαδή κάτι συνέβη και γι’ αυτό έχουμε καταθλιβεί ή αν είναι μια νευρωτικής μορφής κατάθλιψη με έξαρχο στοιχείο το άγχος, πιθανότατα να μην ξαναγυρίσει ποτέ. Είναι μια κατάσταση που πιστεύω είναι αναστρέψιμη, παλεύουμε για 70% επιτυχία, είναι τεράστιο το ποσοστό. Άρα λοιπόν δεν φοβόμαστε απλώς ζητάμε βοήθεια».
«Τώρα δυστυχώς οι ασθένειες έρχονται από πολύ μικρή ηλικία για αυτό τεράστια προσοχή στους γονείς και τεράστια προσοχή στον τρόπο συμπεριφοράς των παιδιών», κατέληξε.