Μια νέα μαρτυρία του πρώην δημάρχου Χίου Μάρκου Μεννή για τα όσα συνέβησαν στην Κιβωτό του Κόσμου και συγκεκριμένα στη δομή της Χίου προκαλεί αίσθηση.

Σύμφωνα με όσα είπε ο πρώην δήμαρχος, ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα είχαν ζητήσει να τους μεταβιβαστεί κατά κυριότητα, ενώ από το 2016 αρνούνταν να πληρώνουν το δάνειο.

Η δομή, στην περιοχή του Αίπους, ελέγχεται από την Οικονομική Αστυνομία, που εξέτασε το γραφείο του πατέρα Αντωνίου και στην αποχώρηση πήρε φακέλους και στοιχεία που θεωρήθηκε ότι σχετίζονται με την έρευνα.

Ο κ. Μεννής, μιλώντας στην ΕΡΤ, υποστήριξε ότι η Κιβωτός δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα.

«Ξεκίνησε η διαδικασία παραχώρησης του οικοπέδου το 2013 και το 2014, υπογράψαμε εγώ με την πρεσβυτέρα το συμβόλαιο για την παραχώρηση για 20 χρόνια στην Κιβωτό του Κόσμου. Τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τα σπιτάκια, τα διαμερίσματα και τα μεγάλα κτίρια, εστιατόριο, μπαρ, καφετέρια, πισίνες κ.λπ. στην Κιβωτό του Κόσμου. Αυτό το έργο είχε ξεκινήσει το 1990 με βάση τον νόμο 1262 του '82. Είχαν εργαστεί εκατοντάδες δημότες με εθελοντική εργασία στα πράσινα Σαββατοκύριακα που είχαμε καθιερώσει τότε και το 1999 το έργο ολοκληρώθηκε», επισήμανε.

Το έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΑΘΗΝΑ 2004. Το 2004 είχε φιλοξενηθεί εκεί η Εθνική ομάδα του πόλο Ανδρών ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

«Στη συνέχεια, με πλησίασε ο τότε αντιδήμαρχος Νίκος Νύχτας. Μας ζήτησε να υπογράψουμε τα συμβόλαια με τον πατέρα Αντώνιο και πράγματι, έπειτα από διαπραγματεύσεις, αποφασίσαμε να υπογράψουμε τα συμβόλαια, με τη μόνη υποχρέωση της Κιβωτού του Κόσμου να παραλάβει, να πληρώσει το δάνειο, το οποίο είχαμε λάβει, προκειμένου να γίνουν αυτές οι εγκαταστάσεις, η αξία του οποίου έφτανε τις 22.000 ευρώ τον χρόνο, δηλαδή περίπου 1.700 ευρώ τον μήνα. Αυτό ήταν το ενοίκιο, το οποίο θα κατέβαλε η Κιβωτός.

Και ακριβώς επειδή για τα συμβολαιογραφικά χρειάζονταν πολλά χρήματα, μας ζήτησε η συμβολαιογράφος να υπογράψουμε ένα συμβόλαιο για ενοίκιο 500 ευρώ τον μήνα και τα υπόλοιπα να κόβονται με ένα δελτίο παροχής υπηρεσιών κάθε τρεις μήνες, μέχρι να συμπληρωνόταν το ύψος του δανείου, το οποίο δάνειο θα καταβαλλόταν κατευθείαν στην Τράπεζα Πειραιώς που το είχε δώσει.

Αυτό έγινε τα δύο πρώτα χρόνια. Στη συνέχεια όμως, από το 2016, για λόγους που δεν μπορώ να καταλάβω, η Κιβωτός του Κόσμου αρνούνταν να πληρώνει το δάνειο, με αποτέλεσμα να έχει τότε ψηφιστεί και ο ΕΝΦΙΑ.

Εκτός από το δάνειο, είχαμε κι άλλες 10.000 ΕΝΦΙΑ κάθε χρόνο που έπρεπε να πληρώνονται στο Ελληνικό Δημόσιο. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας προς το Υπουργείο Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας, δεν έκανε δεκτό το αίτημά μας να απαλλαγούμε από τον ΕΝΦΙΑ. Από τη στιγμή που δεν εισπράττουμε κανένα δάνειο και έπρεπε να πληρώσουμε 32.000 ευρώ τον χρόνο, που ήταν το δάνειο στην Τράπεζα Πειραιώς και ο ΕΝΦΙΑ».


Το εξώδικο από την Κιβωτό

Όπως εξήγησε ο πρώην δήμαρχος Χίου, προσπάθησε να επικοινωνήσει με την πρεσβυτέρα, κάτι που δεν κατέστη δυνατό, και τελικά έλαβε ένα εξώδικο από την Κιβωτό.

«Η πρώτη αντίδραση δικιά μας ήταν να στείλουμε ένα έγγραφο προς την Κιβωτό, στην οποία επισημαίναμε τη συμφωνία που είχαμε κάνει με την πρεσβυτέρα, με την οποία είχαμε υπογράψει τα συμβόλαια. Και να της πούμε ότι είχαμε συμφωνήσει αυτά τα πράγματα και σας παρακαλούμε πληρώστε το δάνειο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αντί να μας απαντήσει, η Κιβωτός μας έστειλε ένα εξώδικο, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ μας έλεγε ότι κακώς υπογράφτηκε έτσι το συμβόλαιο, ότι θα έπρεπε να υπογραφεί σαν ενοίκιο.

Με την πρεσβυτέρα συνομιλούσα και μάλιστα από το 2016, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας, εμείς δεν απαντήσαμε στην πρώτη φάση με εξώδικο, αλλά ξανά με έγγραφο και μάλιστα ζήταγα να συναντήσω εγώ προσωπικά είτε τον πατέρα Αντώνιο είτε την πρεσβυτέρα. Δυστυχώς, όμως, ούτε ο πατήρ Αντώνιος ούτε η πρεσβυτέρα έβγαιναν στο τηλέφωνο ούτε μας έστειλαν ένα έγγραφο. Αντιθέτως με έστελναν να μιλήσω με διάφορους υπαλλήλους στην τοπική εδώ κοινότητα της Κιβωτού του Κόσμου, που βέβαια οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να μου δώσουν εμένα συγκεκριμένες απαντήσεις», σημείωσε.

Ερωτηθείς για ποιον λόγο αρνούνται να καταβάλουν το ενοίκιο, ο κ. Μεννής είπε: «Το μόνο που μετέφεραν ήταν ότι ο πατήρ Αντώνιος ήθελε να μεταβιβάσουμε κατά κυριότητα το Αίπος στην Κιβωτό του Κόσμου. Θέλανε να περάσουν οι εγκαταστάσεις κατά κυριότητα στο όνομά τους, πιθανότατα στο όνομα της Κιβωτού. Παρ' όλα αυτά, τους είπαμε εμείς ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό, διότι υπάρχει ένας όρος στο συμβόλαιο, το οποίο συμβόλαιο έλεγε ότι δεν μπορεί να μεταβιβαστεί το οικόπεδο σε άλλον εκτός από τον Δήμο της Χίου».