Κλειώ Παπαντολέων: Η δικηγόρος των ευαίσθητων υποθέσεων - Ποια είναι η νομικός που εκπροσωπεί τον 19χρονο πρώην τρόφιμο της «Κιβωτού»
Σε πολύκροτες ακροαματικές διαδικασίες τα τελευταία έτη
Τρία πρόσωπα «πρωταγωνιστές» σε υποθέσεις που απασχόλησαν και απασχολούν την κοινή γνώµη, τα οποία έχουν ως συνδετικό πρόσωπο µια δυναµική δικηγόρο. Πρόκειται για την Κλειώ Παπαπαντολέων, εξειδικευµένη στα θέµατα των ανθρωπίνων δικαιωµάτων και του Ποινικού ∆ικαίου. Τα τελευταία 24ωρα, η υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσµου» απασχολεί έντονα την κοινή γνώµη.
Ο «ασκός του Αιόλου» των καταγγελιών άνοιξε από έναν πρώην φιλοξενούµενο στις δοµές της οργάνωσης, ένα αγόρι ευάλωτο, ταλαιπωρηµένο, µε πληγές ανοικτές και τον φόβο της επιβίωσης, ο οποίος κατήγγειλε ότι έπεσε θύµα ασελγών πράξεων από τον ιδρυτή της οργάνωσης, πατέρα Αντώνιο, τον άνθρωπο που, υποτίθεται, έπρεπε να τον προστατεύει και να τον βοηθάει να σταθεί στα πόδια του.
Τα προηγούµενα χρόνια, η κ. Παπαπαντολέων µαζί µε τη συνάδελφό της Αννυ Παπαρρούσου ανέλαβαν να εκπροσωπήσουν την οικογένεια του 33χρονου ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου στη δίκη που διεξήχθη στο Μικτό Ορκωτό ∆ικαστήριο της Αθήνας για τον θάνατό του.
Η κ. Παπαπαντολέων εκπροσώπησε στο ακροατήριο την αθλήτρια ιστιοπλοΐας η οποία κατήγγειλε τον προπονητή της για σεξουαλική κακοποίηση όταν ήταν ανήλικη. Ο κατηγορούµενος σε πανελλήνια µετάδοση παραδέχθηκε τις πράξεις του πλην αυτής του βιασµού, µε την ανήλικη να είναι µαθήτρια ∆ηµοτικού όταν άρχισαν να γίνονται όλα. «Το κλίµα δεν είναι εύκολο, γιατί, όπως συνηθίζεται σε αυτές τις δίκες, οι κατηγορούµενοι διαµορφώνουν ένα κλίµα ενοχικό για τα θύµατα, ηθικής µείωσης και διαπόµπευσης. Υπάρχει ένας τεράστιος µηχανισµός ενοχοποίησης του θύµατος και σε αυτήν τη δίκη, παρά το γεγονός ότι έχουµε µια, µερική έστω, οµολογία των πράξεων από τον κατηγορούµενο», είχε δηλώσει η κ. Παπαπαντολέων για την υπόθεση.
Ο κατηγορούµενος, ο οποίος πρωτόδικα είχε αθωωθεί κατά πλειοψηφία, καταδικάστηκε από το Εφετείο κατά πλειοψηφία σε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών για την ανθρωποκτονία της γυναίκας του. Η κ. Παπαπαντολέων και σε αυτήν την υπόθεση βρέθηκε στην πλευρά της οικογένειας του θύµατος, η οποία επί χρόνια προσπαθούσε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον δικό τους άνθρωπο.
*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 26 Νοεμβρίου 2022.
Ο «ασκός του Αιόλου» των καταγγελιών άνοιξε από έναν πρώην φιλοξενούµενο στις δοµές της οργάνωσης, ένα αγόρι ευάλωτο, ταλαιπωρηµένο, µε πληγές ανοικτές και τον φόβο της επιβίωσης, ο οποίος κατήγγειλε ότι έπεσε θύµα ασελγών πράξεων από τον ιδρυτή της οργάνωσης, πατέρα Αντώνιο, τον άνθρωπο που, υποτίθεται, έπρεπε να τον προστατεύει και να τον βοηθάει να σταθεί στα πόδια του.
Αντίστοιχοι αγώνες
Δίπλα του σε αυτήν τη δύσκολη µάχη, την οποία µε θάρρος αποφάσισε να δώσει, έχει µια νοµικό που έχει δώσει στο παρελθόν αντίστοιχους αγώνες και έχει κερδίσει υποθέσεις µε έντονο κοινωνικό στίγµα. Η Κλειώ Παπαπαντολέων δεν επιλέγει τυχαία ποια θέµατα θα χειριστεί. Ολες οι υποθέσεις µε τις οποίες έχει ασχοληθεί έχουν ανθρωποκεντρικό πρόσωπο, έντονο αποτύπωµα στην κοινή γνώµη και στον πυρήνα τους συνδέονται µε τα κοµβικά ζητήµατα των ανθρωπίνων δικαιωµάτων.Τα προηγούµενα χρόνια, η κ. Παπαπαντολέων µαζί µε τη συνάδελφό της Αννυ Παπαρρούσου ανέλαβαν να εκπροσωπήσουν την οικογένεια του 33χρονου ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου στη δίκη που διεξήχθη στο Μικτό Ορκωτό ∆ικαστήριο της Αθήνας για τον θάνατό του.
Πολύκροτη διαδικασία
Επρόκειτο για µια πολύκροτη ακροαµατική διαδικασία, µε εντάσεις, αντεγκλήσεις και σοβαρά νοµικά ζητήµατα, τα οποία τέθηκαν επί τάπητος, µε την παρουσία της κυρίας Παπαπαντολέων στο ακροατήριο να καταγράφεται µε θετικό πρόσηµο. Σχεδόν παράλληλα µε την υπόθεση του θανάτου του ακτιβιστή, η δικηγόρος έδωσε το «παρών» και σε ακόµα ένα σηµαντικό ακροατήριο, στην πρώτη δίκη του ελληνικού «#ΜeΤoo».Η κ. Παπαπαντολέων εκπροσώπησε στο ακροατήριο την αθλήτρια ιστιοπλοΐας η οποία κατήγγειλε τον προπονητή της για σεξουαλική κακοποίηση όταν ήταν ανήλικη. Ο κατηγορούµενος σε πανελλήνια µετάδοση παραδέχθηκε τις πράξεις του πλην αυτής του βιασµού, µε την ανήλικη να είναι µαθήτρια ∆ηµοτικού όταν άρχισαν να γίνονται όλα. «Το κλίµα δεν είναι εύκολο, γιατί, όπως συνηθίζεται σε αυτές τις δίκες, οι κατηγορούµενοι διαµορφώνουν ένα κλίµα ενοχικό για τα θύµατα, ηθικής µείωσης και διαπόµπευσης. Υπάρχει ένας τεράστιος µηχανισµός ενοχοποίησης του θύµατος και σε αυτήν τη δίκη, παρά το γεγονός ότι έχουµε µια, µερική έστω, οµολογία των πράξεων από τον κατηγορούµενο», είχε δηλώσει η κ. Παπαπαντολέων για την υπόθεση.
Από το 2005
Η κυρία Παπαπαντολέων, από το 2005 στις αίθουσες των ποινικών δικαστηρίων, υπήρξε και επί σειράν ετών µέλος και πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώµατα του Ανθρώπου. Μια από τις πιο σηµαντικές υποθέσεις που έχει χειριστεί, µάλιστα, είναι αυτή του µητροπολίτη Αµβροσίου για τις ρατσιστικές αναφορές του σχετικά µε τα µέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Ο µητροπολίτης καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης επτά µηνών µε αναστολή, ωστόσο ήταν η πρώτη φορά που υψηλόβαθµος ιεράρχης κρίθηκε ένοχος για τέτοιου τύπου αδικήµατα.ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα
Η κυρία Παπαπαντολέων και ακόµα δύο συνάδελφοί της εκπροσώπησαν τους εννέα ανθρώπους-µέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας που υπέβαλαν την πρώτη µήνυση. Ξεχωριστή και δύσκολη υπόθεση µε την οποία ασχολήθηκε η κ. Παπαπαντολέων ήταν αυτή του θανάτου της Εφης Τσιχλάκη, η οποία στις 22 Μαρτίου 2016 στο Κολυµπάρι Χανίων άφηνε την τελευταία της πνοή µέσα στο σπίτι όπου ζούσε µε τον σύζυγό της, σωµατοφύλακα και πρώην υποψήφιο βουλευτή µε τη Χρυσή Αυγή στο Ρέθυµνο.Ο κατηγορούµενος, ο οποίος πρωτόδικα είχε αθωωθεί κατά πλειοψηφία, καταδικάστηκε από το Εφετείο κατά πλειοψηφία σε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών για την ανθρωποκτονία της γυναίκας του. Η κ. Παπαπαντολέων και σε αυτήν την υπόθεση βρέθηκε στην πλευρά της οικογένειας του θύµατος, η οποία επί χρόνια προσπαθούσε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον δικό τους άνθρωπο.
*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 26 Νοεμβρίου 2022.