Ιερές μάχες με τους δήμους για τα ακίνητα – Τα σχέδια της Εκκλησιάς για το Σχιστό, οι κόντρες και ο πόλεμος στα νότια προάστια
Η αξιοποίηση και οι επενδύσεις
Ο σχεδιασµός της Εκκλησίας για επενδύσεις στο Σχιστό έφερε πολλά χαµόγελα στη Σύνοδο. Η δε δικαίωσή της από το Ευρωπαϊκό ∆ικαστήριο Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων (Ε∆Α∆) στη διένεξή της µε τον ∆ήµο Βούλας-Βάρης-Βουλιαγµένης για τα δεσµευµένα οικόπεδα έχει δηµιουργήσει συνθήκες αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων αξίας εκατοντάδων εκατοµµυρίων ευρώ. Στον όλο σχεδιασµό έχει εντάξει και άλλες περιοχές, όπως είναι εκτάσεις σε Φασκοµηλιά, Λεγραινά, Βάρη, Στροφυλιά, Κοκκιναρά και Φλαµούρι Μαγνησίας. Πριν από λίγες ηµέρες, η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονοµικών (ΕΚΥΟ) αποφάσισε να αξιοποιήσει το ορφανοτροφείο δίπλα στον Αστέρα Βουλιαγµένης, γεγονός που προκάλεσε για ακόµη µία φορά την έντονη αντίδραση του τοπικού δήµου.
Ο δήµος είναι αντίθετος στα σχέδια της Εκκλησίας και της διοίκησης του ιδρύµατος, υποστηρίζοντας ότι οι υφιστάµενες χρήσεις γης δεν επιτρέπουν «µπίζνες» αντί για τις συγκεκριµένες, λόγω του καταστατικού, φιλανθρωπικές δράσεις. Απαντώντας στην Εκκλησία και στην απόφασή της να αξιοποιήσει µια έκταση 97 χιλιοµέτρων στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, ο δήµος ξεκαθαρίζει ότι το ακίνητο διατέθηκε αποκλειστικά προκειµένου να εξυπηρετήσει τον σκοπό του και να αποτελέσει µια «φωλιά» για ορφανά παιδιά που χρειάζονται βοήθεια και όχι αντικείµενο εµπορευµατοποίησης. «Ετοιµάζεστε να παραδώσετε το ορφανοτροφείο σε επιχειρηµατικά συµφέροντα κερδοσκοπώντας», σηµειώνει.
«ΠΡΟΚΛΗΣΗ»
Ο δήµος κάνει λόγο για «υπέρτατη πρόκληση για την κοινωνία της πόλης µας», που «σας εκθέτει ανεπανόρθωτα και προσδοκάτε υπερκέρδη από επιχειρήσεις για VIPs». Η αντίδραση του δήµου προκλήθηκε µετά από απόφαση της Εκκλησίας να προκηρύξει διαγωνισµό για µακροχρόνια εκµίσθωση εκτάσεων στον Λαιµό Βουλιαγµένης που ανήκουν στο εκκλησιαστικό ίδρυµα, το οποίο φιλοξενεί παιδιά εδώ και περίπου έναν αιώνα. Το ίδρυµα στη διαµάχη του µε τον δήµο υποστηρίζει ότι «τα προς εκµίσθωση ακίνητα ανήκουν στην πλήρη και αποκλειστική κυριότητα του ορφανοτροφείου, τα οποία απέκτησε δι’ αγοράς το έτος 1927».
Σε ό,τι αφορά το µέλλον της κοινωνικής δοµής, επιβεβαίωσε ότι βαίνει προς κλείσιµο όσον αφορά τις εγκαταστάσεις της στη Βουλιαγµένη και ότι πρόκειται να µετεγκατασταθεί «σε πλέον κατάλληλο οίκηµα, µε αναβαθµισµένες εγκαταστάσεις, ευρισκόµενο πλέον εντός του αστικού ιστού». Το θέµα του ορφανοτροφείου απασχολεί την Εκκλησία τουλάχιστον τα 30 τελευταία χρόνια, αλλά µέχρι σήµερα δεν έχουν υπάρξει ουσιαστικά αποτελέσµατα και ο λόγος είναι ότι βρίσκεται στον Λαιµό της Βουλιαγµένης. Σε ό,τι αφορά τα κτίσµατα, αυτά έχουν και ιστορική αξία, καθώς είναι δωρεά της Σοφίας Σλήµαν πριν από 112 χρόνια.
Με την απόφαση της ΕΚΥΟ να προχωρήσει ο διαγωνισµός για την εκµίσθωση για 99 χρόνια της έκτασης του ορφανοτροφείου, η Εκκλησία είναι αποφασισµένη, αυτή τη φορά, να αξιοποιήσει ακίνητα στα νότια προάστια, µε στόχο την ενίσχυση του κοινωνικού της έργου. Παράλληλα, επιχειρεί να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς, καθώς πολλά ακίνητα έχουν δεσµευτεί από τους δήµους ή έχουν καταπατηθεί από ιδιώτες. Πέραν του ∆ήµου Βούλας-Βάρης-Βουλιαγµένης, εδώ και δεκαετίες η Εκκλησία βρίσκεται σε διαµάχη µε τον ∆ήµο Αθηναίων για έκταση η οποία είναι κοντά στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και έχει δεσµευτεί για τη δηµιουργία χώρων πρασίνου.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ