Η έντονη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων 24ώρων στη Νότια Εύβοια έχει προκαλέσει ανησυχία έχει προκαλέσει στους κατοίκους της περιοχής, με πολλούς από αυτούς να βρίσκονται έξω από τα σπίτια τους, την ώρα που η έλευση της κακοκαιρίας Άριελ δεν ευνοεεί την κατάσταση.

Σε επιστημονικό επίπεδο, το άγνωστο ρήγμα που υπάρχει στην περιοχή της νότιας Εύβοιας, όπου σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες οι δύο μεγάλοι σεισμοί, προβληματίζει τους σεισμολόγους, που επιχειρούν να απαντήσουν εάν η μεγαλύτερη από τις δύο δονήσεις, εκείνη των 5 Ρίχτερ, ήταν ο κύριος σεισμός, ή αν θα ακολουθήσουν περισσότερες ισχυρές δονήσεις.

«Τις πρώτες ώρες δεν ξέραμε το ρήγμα, δεν ήταν χαρτογραφημένο. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν πάνω σε περιοχή που δεν είναι τεκτονισμένη. Είναι ένα ‘τυφλό’ ρήγμα που δεν βγαίνει στην επιφάνεια, συνεπώς ήταν άγνωστο», είπε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας.

«Η περιοχή δεν είναι χαρτογραφημένη, δεν ξέρουμε τις τεκτονικές δομές. Θεωρούμε, από τη γύρω περιοχή, ότι δεν μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό, δεν είναι το σεισμικό δυναμικό επαρκές. Μπορεί να φτάσουμε έως και τα 5,5 Ρίχτερ σε ακραία περίπτωση αλλά όχι σεισμό των 6 γιατί δεν υπάρχουν τεκτονικές δομές μεγάλες για να δικαιολογούν αυτό το μέγεθος».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, το συγκεκριμένο ρήγμα δεν βγαίνει στην επιφάνεια γι’ αυτό δεν έχει χαρτογραφηθεί.

«Μόνο με την έκκληση ενός σεισμού διαπιστώνουμε την παρουσία του».

Μετασεισμοί έως 5 Ρίχτερ

Όπως σημείωσε ο καθηγητής, «η πιθανή μετασεισμική δραστηριότητα μπορεί να φτάσει έως και τα 5 Ρίχτερ. Ωστόσο δε θα μας προβληματίσει η δραστηριότητα αφού και η περιοχή και οι κατασκευές αντέχουν σε αυτά τα μεγέθη».

»Μπορεί να υπάρχει ένας σεισμός της τάξης των 5 βαθμών αλλά στη συνέχεια θα αρχίσει να απομειώνεται η σεισμική δραστηριότητα».

Σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές θα αποφασιστεί ωστόσο το κλείσιμο των σχολείων στην περιοχή έως και την Παρασκευή για λόγους ασφαλείας.

«Είμαστε σε πλήρη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και έχουμε αποφασίσει σειρά δράσεων».

Όση περισσότερη ενέργεια, τόσο μεγαλύτερος ο σεισμός

Σχετικά με το ρήγμα των Αλκυονίδων, που έδωσε τον μεγάλο σεισμό του ’81, ο κ. Λέκκας επισήμανε πως είναι άγνωστο πότε και αν θα προκαλέσει ξανά σεισμό.

«Δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τον χρόνο που θα εκδηλωθεί ένας σεισμός. Δεν υπάρχει επαναληψιμότητα στην εκδήλωση σεισμικότητας από ένα συγκεκριμένο ρήγμα. Όσο πιο αργά γίνεται όμως ο σεισμός, το ρήγμα ‘γεμίζει’ και προκαλεί μεγαλύτερους σεισμούς. Το σίγουρο είναι ότι όσο πιο πολλές δυνάμεις συγκεντρώνονται, τόσο πιο μεγάλο σεισμό περιμένουμε».

Τσελέντης: «Πρέπει να περιμένουμε 2-3 μέρες για να ξέρουμε εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό»

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, μιλώντας για τους σεισμούς που εκδηλώνονται στην Εύβοια τις τελευταίες δύο ημέρες, επιβεβαίωσε τη δραστηριότητα που είχε αρχίσει να εκδηλώνεται στην περιοχή από τις 25 Οκτωβρίου, ωστόσο τόνισε πως πρόκειται για μία από τις πιο αντισεισμικές περιοχές της χώρας. «Η δικιά μου εκτίμηση είναι πως πρέπει για τις επόμενες μέρες οι κάτοικοι να αποφεύγουν τα πέτρινα σπίτια, ιδίως αυτά που έχουν κάποιες ρωγμές» υπογράμμισε ο ίδιος, μιλώντας για την περιοχή της Εύβοιας.

«Το δυναμικό αυτής της περιοχής είναι σπάνιο να είναι πάνω από τα 5 ρίχτερ. Με τις νέες εξελίξεις πρέπει να περιμένουμε 2-3 ημέρες για να ξέρουμε εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Οι μετασεισμοί ωστόσο δείχνουν πως το ρήγμα είναι μικρό» προσέθεσε.

Ερωτώμενος εάν βάσει και των νέων μηχανημάτων που διαθέτουν οι επιστήμονες, θα προειδοποιήσει στην περίπτωση κάποιας περίεργης ένδειξης, ο κ. Τσελέντης απάντησε: «Η φιλοσοφία μου είναι πάντα να αφήνω έμμεσα κάποιες ενδείξεις στον κόσμο, όπως και χθες είπα πως χρειάζεται προσοχή τα επόμενα χρόνια, γιατί η περιοχή μαζεύει ενέργεια. Έχει να κάνει σεισμό εκεί 40 χρόνια, αυτό σημαίνει πως κάποια στιγμή θα κάνει».

Ζημιές σε κτίρια στη νότια Εύβοια εξαιτίας του σεισμού, πάνω από 120 δονήσεις

Έως τώρα, το απόγευμα της Τετάρτης, έχουν καταγραφεί περισσότερες από 120 δονήσεις στην περιοχή αυτή και οι ειδικοί συμβουλεύουν τους κατοίκους να αποφεύγουν τα πετρόκτιστα παλιά κτίρια και όσα έχουν υποστεί ζημιές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί ζημιές σε περίπου 10 κτίρια. Στο χωριό Ζάρακες, το νηπιαγωγείο, στο οποίο φοιτούν 12 παιδιά, έχει υποστεί ρωγμές μετά τις σεισμικές δονήσεις.

«Οι ρωγμές που έχουν γίνει είναι ουσιαστικά αρμοί μεταξύ τοιχοποιίας και οπλισμένου σκυροδέματος», είπε η προϊσταμένη νηπιαγωγός Ευδοκία Σαραντάρη, επισημαίνοντας ότι τα παιδιά θα επιστρέψουν αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος από τα ειδικά κλιμάκια του ΠΕΧΩΔΕ. Στην περιοχή μεταβαίνουν 11 μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών, ώστε να εξετάσουν τα κτίρια.