Εργαζόμενος στην «Κιβωτό»: Υπάρχει χώρος που παιδιά κλειδώνονται και τους πηγαίνουμε μόνο φαγητό - «Σαφάρι» ελέγχων στις δομές
Κάποιοι εργαζόμενοι ισχυρίζονται πως όλα κυλούσαν ρολόι μέχρι την ημέρα που έπεσαν οι καταγγελίες σαν βροχή
Το «σαφάρι» ελέγχων στις δομές της Κιβωτού απέδωσε και για πρώτη φορά το Mega και η εκπομπή LIVE NEWS αποκαλύπτουν την απόρρητη έκθεση που συνέταξε το νέο Δ.Σ. μετά την επίσκεψη του στο παράρτημα της Χίου.
Η Κιβωτός διατηρεί δύο δομές στην Χίο. Μία αρρένων στην περιοχή Αίπος και μία θηλέων στην Καλλιμασιά. Από την επίσκεψη στις 4 Δεκεμβρίου, το 7μελες συμβούλιο γρήγορα διαπίστωσε πως τελικά δεν είναι μόνο τα παιδιά που καταγγέλλουν τα κακώς κείμενα αλλά και οι ίδιοι εργαζόμενοι.
Όπως αποκάλυψαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της Χίου οι συνθήκες εργασίας δεν είναι οι ενδεδειγμένες και οι μισθοί είναι τόσο χαμηλοί που δεν φτάνουν ούτε για τη βενζίνη.
«Χρειαζόμαστε παιδαγωγούς, γεωπόνους, κηπουρούς και συντηρητές. Δουλεύουμε πολλές ώρες και οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί. Η βενζίνη είναι πολλή για να φθάσουν στη δομή» λένε εργαζόμενοι και εθελοντές.
«Δεν υπάρχει αντικαταστάτης για μένα. Θέλω να πάρω την άδειά μου, αλλά δεν μπορώ. Τουλάχιστον να την πληρωθώ» αναφέρει μαγείρισσα δομής.
Από «κόσκινο» ο διευθυντής
Μετά τους εργαζόμενους σειρά είχε ο διευθυντής ο οποίος εκτός από τις συνέπειες και τα προβλήματα που καταγγέλλονται, ρωτήθηκε επιστάμενα και γιατί κάθε Σάββατο βράδυ βλέπει στο σπίτι του ταινίες με δύο συγκεκριμένα κορίτσια της δομής.
Κάποιοι εργαζόμενοι πάντως ισχυρίζονται στο LIVE NEWS πως όλα κυλούσαν ρολόι μέχρι την ημέρα που έπεσαν οι καταγγελίες σαν βροχή.
«Από εκείνη την ημέρα που έχει γίνει αυτό, δεν υπάρχει πια οργάνωση. Τα παιδιά κάνουνε ότι θέλουνε. Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Δεν μπορεί να κάνει ο καθένας του κεφαλιού του. Εκτελούμε κάποιες εντολές» δηλώνει εργαζόμενος της δομής Χίου.
Τι λένε για τις «συνέπειες»
Η ίδια η ζωή βάζει συνέπειες εξηγούσε σε παλαιότερη συνέντευξη του ο παπα Αντώνης.
Τα παιδιά πάντως καταγγέλλουν πως τις συνέπειες τις έβαζαν οι παιδαγωγοί και όχι η ζωή… μιλώντας για μια ακόμη φορά για ξυλοδαρμούς και δωμάτια απομόνωσης.
«Έχω ζήσει 1 χρόνο στην Χίο, 4 χρόνια Πωγωνιανή και 2 χρόνια στο Βόλο. Έχω μείνει πολύ καιρό κλειδωμένος, από συνέπειες» καταγγέλλει τρόφιμος.
Για πρώτη φορά εργαζόμενος παραδέχτηκε ενώπιον του νέου Δ.Σ. πως πράγματι υπάρχει χώρος μέσα στον οποίον κλειδώνουν τα άτακτα παιδιά για τιμωρία.
«Προσλήφθηκα πριν από δύο χρόνια ως παιδαγωγός, αλλά εκτελώ χρέη οδηγού. Υπάρχει χώρος που κάποια παιδιά κλειδώνονται από την δομή για τιμωρία και τους πηγαίνουμε μόνο φαγητό».
Οι χειρωνακτική εργασίες 15χρονων και 16χρονων αγοριών στα χωράφια και αποθήκες, όπως αποκάλυψε πρώτο το LIVE NEWS, είναι ένας τρόπος ένταξης στην ενήλικη ζωή λέει στο LIVE NEWS o ψυχολόγος της δομής.
«Πιστεύω ήταν όλα σε ένα «θεραπευτικό» πλαίσιο: “Πρέπει να καταλάβεις ότι πρέπει να προσφέρεις και εσύ, αυτό είναι το σπίτι σου. Πρέπει να καταλάβεις ότι τα πράγματα δεν είναι κάθεσαι και παραγγέλνεις να έρθει κάτι σε εσένα, πρέπει και εσύ να είσαι ενεργός, για να αποκτήσεις ορισμένα πράγματα, αύριο- μεθαύριο θα είσαι έξω στον κόσμο, αν δεν μάθεις εδώ να δουλεύεις αν δεν μάθεις την αξία του χρήματος, πώς θα μπορέσεις να επιβιώσεις μόνος σου αργότερα;”» εξηγεί ψυχολόγος της δομής Χίου.
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως η κοινωνική λειτουργός δεν ζει μέσα στην απομακρυσμένη δομή της Χίου αλλά χιλιόμετρα μακριά στο κέντρο του νησιού με την νέα διοίκηση να εξηγεί πως θα είναι από τα πρώτα πράγματα που θα αλλάξουν.
«Είναι ένα χρόνο στη δομή και φαίνεται να ενδιαφέρεται για την εργασία της και να προσπαθεί. Όμως όπως και η γραμματέας, έχει ως βάση τη Χώρα της Χίου, με ωράριο 9-5, μακριά από την δομή. Εξηγήσαμε ότι πρέπει να είναι στην δομή και όχι μακριά από αυτήν» αναφέρει η νέα διοίκηση της ΜΚΟ.
Εκτός δομής βρίσκεται και η γραμματέας η οποία μάλιστα είναι υπεύθυνη και για τους 6 κουμπαράδες. Στη δομή απασχολούνται 10 εθελοντές.