Στη δίνη του Qatargate, στο μικροσκόπιο των ερευνών έχουν μπει δημόσιες τοποθετήσεις της Καϊλή, με τον κορυφαίο οικονομολόγο Νουριέλ Ρουμπινί να τη χαρακτηρίζει ως «η διεφθαρμένη αρχιμαζορέτα, "βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων”, λάμβανε τις δωροδοκίες της σε μετρητά -δολάρια και ευρώ- και όχι σε άχρηστα κρυπτονομίσματα. Η απόλυτη υποκρισία!».

Η 44χρονη πολιτικός ήταν μία από τους ένθερμους υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega.

«Είναι μια τεχνολογία. Γρηγορότερη, πιο απλή και πιο ασφαλής. Μέσω αυτού μπορώ να μεταφέρω χρήματα στην Ελλάδα μέσα σε λίγα λεπτά και είναι και πιο ασφαλές», δήλωνε η Εύα Καϊλή.

«Την τεχνολογία αυτήν δεν τη σταματάει κανείς», έλεγε όλο νόημα σε άλλη της συνέντευξη.

Δείτε βίντεο με το σχετικό ρεπορτάζ του Mega

Η σχέση της Εύας Καϊλή με τα κρυπτονομίσματα ξεκινά πολλά χρόνια πριν από τη μεγάλη άνοδο του blockchain και την εκτόξευση της αξίας τους. Ήταν η πρώτη ευρωβουλευτής, μάλιστα, που έστρεψε την προσοχή σε αυτό το τολμηρό εγχείρημα που η Ευρώπη -όπως έλεγε- έπρεπε να αγκαλιάσει.

Έναν χρόνο αργότερα θα υποβάλει πρόταση ψηφίσματος, ενώ θα έχει σταθερή παρουσία σε σχετικά συνέδρια. Χαρακτηριστική ήταν και η έντονη ενασχόλησή της με τον GBBC, έναν οργανισμό «υπεράσπισης της τεχνολογίας», σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Mega.

Ο ιστότοπος crypto.news έγραφε λίγες ώρες μετά τη σύλληψη Καϊλή:

«Στο χειρότερο σενάριο που η Καϊλή χάσει τη θέση της στο Ευρωκοινοβούλιο, ο χώρος των crypto θα χάσει έναν από τους “συνηγόρους της πρώτης γραμμής”».

Συνεργάτης-κλειδί

Το ερώτημα πολλών ήταν πώς η Καϊλή απέκτησε τέτοιες εξειδικευμένες γνώσεις. Για πολλούς ο άνθρωπος-κλειδί πίσω από την έντονη παρουσία της στα λόμπι των crypto ήταν ο Δημήτρης Ψαράκης. O επί σειρά ετών συνεργάτης της στο Ευρωκοινοβούλιο, ο οποίος μάλιστα κατείχε και θέση στη ΜΚΟ της αδελφής της, Μανταλένας Καϊλή.

Τα τελευταία δύο χρόνια οι δυο τους δεν συνεργάζονταν επίσημα. O νυν λομπίστας Ψαράκης κατατάσσεται «στους 100 κορυφαίους influencers παγκοσμίως στον τομέα της τεχνολογίας και του blockchain».