Να παραμείνουν στη φυλακή ο Ηλίας Κασιδιάρης και ο Γιάννης Λαγός πρότεινε η εισαγγελέας του πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Ειδικότερα η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε από τους δικαστές να απορρίψουν το αίτημα αναστολής έκτισης της ποινής που έχει επιβληθεί πρωτόδικα στους δύο καταδικασθέντες για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ακολουθώντας το σκεπτικό του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου που δεν είχε δώσει αναστέλλουσα δύναμη στις εφέσεις τους.

Το πρωτόδικο δικαστήριο, όπως επισήμανε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας, αποφάσισε να οδηγηθούν στις φυλακές λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, του είδους και της βαρύτητας των πράξεών τους, της περιφρόνησης στην έννομη τάξη, της εθνικοσοσιαλιστικής ιδεολογίας, τις εν ψυχρώ επιθέσεις προς τους παθόντες, καθώς και διότι πρόκειται για επικίνδυνα, αδίστακτα άτομα.

Παράλληλα η εισαγγελέας υπογράμμισε ότι δεν προκαλείται ανεπανόρθωτη βλάβη στους ίδιους, βάσει νόμου, από την παραμονή τους στη φυλακή.

«Όσα θέματα ανέφερε ο Ηλίας Κασιδιάρης αφορούν την ουσία της υπόθεσης και θα αποφανθεί δικαστήριο μετά το πέρας της αποδεικτικής διαδικασίας. Δεν υπάρχει στην προκειμένη περίπτωση ανεπανόρθωτη βλάβη. Δεν συνιστά ανεπανόρθωτη βλάβη ότι αντιμετωπίζουν οικονομικά ζητήματα, π.χ. ότι ο ευρωβουλευτής Λαγός λαμβάνει μόνο το ήμισυ του μισθού, ούτε η ευγενής φιλοδοξία τους να μην τερματιστεί η πολιτική τους καριέρα δεν πρέπει να τους φέρνει σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με άλλους κρατουμένους. Όσον αφορά τα προβλήματα υγείας συγγενών του Ηλία Κασιδιάρη μπορούν να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική αγωγή. Προτείνω την απόρριψη των αιτημάτων», πρόσθεσε η εισαγγελική λειτουργός.


Κασιδιάρης: Πολιτική η δίωξή μου

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβαν οι δύο κατηγορούμενοι.

«Ζητώ αναστολή εκτέλεσης της ποινής μου, διότι έχω εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος της. Βλέπω ότι πολύ εύκολα δίνονται αναστολές για ειδεχθή εγκλήματα, όπως έγινε με τον διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Εδώ, στην περίπτωσή μου, είναι ξεκάθαρα πολιτική η απόφαση και η δίωξη. Η οικογένειά μου χτυπήθηκε όπως χτυπά η μαφία της οικογένειες αντιπάλων της. Ο αδελφός τέθηκε σε διαθεσιμότητα από τον στρατό επειδή η μαφία που κυβερνά την Ελλάδα, όταν δεν μπορεί να χτυπήσει τον αντίπαλο, χτυπά την οικογένεια. Ζητώ να είμαι ελεύθερος να ασκώ τα πολιτικά μου καθήκοντα», ανέφερε ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Ο έτερος αιτών Γιάννης Λαγός ανέφερε: «Δεν μου κάνει εντύπωση η πρόταση της εισαγγελέως. Είναι δεδομένο τι θα πείτε και εσείς. Δεν έχω αμφιβολία πόσο καθοδηγούμενη είναι η Δικαιοσύνη. Το κάνω διότι θέλω κάθε δύο μήνες που μου δίνει το δικαίωμα ο νόμος να καταθέτω συγκεκριμένα στοιχεία. Κορόιδο είσαι, Γιάννη Λαγέ, που ήρθες στην Ελλάδα. Ήμουν κορόιδο γιατί σεβάστηκα αυτούς που με πίστεψαν και ήθελαν να είμαι εδώ. Για τη δολοφονία ενός ατόμου από ένα άτομο μπήκαμε 48 στη φυλακή».

Τον λόγο έλαβε και ο συνήγορος υπεράσπισης του Γιάννη Λαγού, Κωνσταντίνος Πλεύρης, ο οποίος υπέβαλε αίτημα εξαίρεσης σε βάρος της εισαγγελέως, ενώ έστρεψε τα βέλη του και κατά της Μάγδας Φύσσα, λέγοντας πως «δεν είναι αναρχική, γιατί εγώ τους σέβομαι, αλλά κομμουνίστρια που χαιρετάει έτσι (σ.σ.: κάνοντας γροθιά με το χέρι του)».

Νωρίτερα, μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησης του Γιάννη Λαγού, οπαδοί του τον χειροκρότησαν, με την πρόεδρο να ζητάει από τους αστυνομικούς να παρέμβουν και να οδηγήσουν κάποιον εξ αυτών ενώπιον του δικαστηρίου, λέγοντας για ακόμα μία φορά ότι απαγορεύονται τα χειροκροτήματα.