Νέα μείωση στις τιμές των φαρμάκων: Οι ασφαλισμένοι θα πληρώσουν 25 εκατ. ευρώ λιγότερα από τον Ιανουάριο του 2023
Πως ο Θάνος Πλεύρης πέτυχε έκπτωση-ρεκόρ
Μια πολύ σηµαντική «ανακούφιση» για τις τσέπες των ασφαλισµένων του Εθνικού Οργανισµού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) επιφέρει άµεσα η τακτική γενική ανατιµολόγηση του συνόλου των περίπου 7.500 φαρµακευτικών σκευασµάτων, η οποία ολοκληρώθηκε µόλις πριν από λίγες ηµέρες, µε το νέο ∆ελτίο Τιµών Φαρµάκων να τίθεται από τον Ιανουάριο του 2023 σε ισχύ στην καθηµερινότητα της αγοράς φαρµάκων της χώρας µας.
Η ανατίµηση αυτή «µεταφράζεται» ετησίως σε περίπου 25 εκατ. ευρώ «κέρδος» για τους πολίτες -αφού η προσωπική συµµετοχή τους φθάνει το 18%-20% του συνόλου της οικονοµικής επιβάρυνσης του ΕΟΠΠΥ για την προµήθεια φαρµάκων των ασφαλισµένων του- καθώς ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, πέτυχε µεσοσταθµική µείωση της τάξης του 3%-3,5% στις τιµές του συνόλου των φαρµακευτικών σκευασµάτων, ποσοστό το οποίο, «µεταφράζεται» ετησίως σε 80-100 εκατ. ευρώ επί της συνολικής φαρµακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ.
Η επιτροπή, η οποία υπάγεται απευθείας στον υπουργό Υγείας, είχε σαφείς κατευθυντήριες εντολές από τον κ. Πλεύρη να προχωρήσει σε δραστική εξοικονόµηση, µε τη µορφή των εκπτώσεων στις τιµές των φαρµακευτικών σκευασµάτων, για λογαριασµό του ΕΟΠΥΥ και του ΕΣΥ.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι αντίστοιχες εκπτώσεις στις τιµές των φαρµακευτικών σκευασµάτων για τον ΕΟΠΥΥ, µέσω της διαπραγµάτευσης των τιµών τους, είχαν ανέλθει στα 81 εκατ. ευρώ για το 2020 και στα 159 εκατ. ευρώ για το 2021, επί του συνόλου των 2,1 δισ. ευρώ της φαρµακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ.
Αξίζει, µάλιστα, να σηµειωθεί ότι πρόκειται για µια φαρµακευτική πολιτική η οποία ευνοεί ευθέως και καταφανώς τους ασφαλισµένους του ΕΟΠΥΥ, εις βάρος των κακώς εννοουµένων «συµφερόντων» της φαρµακοβιοµηχανίας, πολιτική την οποία οι προηγούµενες κυβερνήσεις των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. ουδέποτε τόλµησαν να θέσουν σε εφαρµογή.
*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 17 Δεκεμβρίου 2022.
Η ανατίµηση αυτή «µεταφράζεται» ετησίως σε περίπου 25 εκατ. ευρώ «κέρδος» για τους πολίτες -αφού η προσωπική συµµετοχή τους φθάνει το 18%-20% του συνόλου της οικονοµικής επιβάρυνσης του ΕΟΠΠΥ για την προµήθεια φαρµάκων των ασφαλισµένων του- καθώς ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, πέτυχε µεσοσταθµική µείωση της τάξης του 3%-3,5% στις τιµές του συνόλου των φαρµακευτικών σκευασµάτων, ποσοστό το οποίο, «µεταφράζεται» ετησίως σε 80-100 εκατ. ευρώ επί της συνολικής φαρµακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ.
Εξοικονόµηση
Την ίδια στιγµή, ακόµα µία σηµαντική εξοικονόµηση πέτυχε ο κ. Πλεύρης για τον ΕΟΠΥΥ και το ΕΣΥ, καθώς στα 348 εκατ. ευρώ εκτιµάται η έκπτωση στις τιµές των φαρµακευτικών σκευασµάτων για το 2022, την οποία κατέγραψε η επιτροπή του υπουργείου Υγείας για τη ∆ιαπραγµάτευση των Τιµών των Φαρµάκων, όσον αφορά τον ΕΟΠΥΥ, ενώ η αντίστοιχη έκπτωση στις τιµές των σκευασµάτων για τα νοσοκοµεία του ΕΣΥ εκτιµάται στα 80 εκατ. ευρώ, επίσης για το 2022.Η επιτροπή, η οποία υπάγεται απευθείας στον υπουργό Υγείας, είχε σαφείς κατευθυντήριες εντολές από τον κ. Πλεύρη να προχωρήσει σε δραστική εξοικονόµηση, µε τη µορφή των εκπτώσεων στις τιµές των φαρµακευτικών σκευασµάτων, για λογαριασµό του ΕΟΠΥΥ και του ΕΣΥ.
Προτεραιότητα
Με την πρωτοβουλία και έπειτα από τη σχετική εντολή του κ. Πλεύρη, µάλιστα, τα δύο δίκτυα «ροών» των λεγόµενων Φαρµάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), οι τιµές των οποίων ετέθησαν κατά προτεραιότητα στη διαδικασία της διαπραγµάτευσης στην αρµόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας, δηλαδή το δίκτυο της «ροής» τους προς τις ιδιωτικές κλινικές και το δίκτυο της «ροής» τους προς τα νοσοκοµεία του ΕΣΥ και τον ΕΟΠΥΥ, ενοποιήθηκαν για πρώτη φορά σε µία κατηγορία και, έτσι, ετέθησαν από κοινού στη διαδικασία της διαπραγµάτευσης των τιµών τους, µε το υπουργείο Υγείας να εξασφαλίζει το πλεονέκτηµα του όγκου και, µε αυτόν τον τρόπο, την πιο υψηλή σχετική έκπτωση των τελευταίων δεκαετιών.Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι αντίστοιχες εκπτώσεις στις τιµές των φαρµακευτικών σκευασµάτων για τον ΕΟΠΥΥ, µέσω της διαπραγµάτευσης των τιµών τους, είχαν ανέλθει στα 81 εκατ. ευρώ για το 2020 και στα 159 εκατ. ευρώ για το 2021, επί του συνόλου των 2,1 δισ. ευρώ της φαρµακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ.
Σε καλές τιμές
«Με αυτόν τον τρόπο και µε αυτή την πολιτική στρατηγική», εξηγεί στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο σύµβουλος του Θάνου Πλεύρη για τα θέµατα της φαρµακευτικής πολιτικής και µέλος της Επιτροπής ∆ιαπραγµάτευσης, Μπάµπης Καραθάνος, «πετυχαίνουµε µια εξαιρετικά σηµαντική εξοικονόµηση στη δηµόσια φαρµακευτική δαπάνη, ενώ, την ίδια στιγµή, παρέχουµε στους ασθενείς και τους ασφαλισµένους του ΕΟΠΥΥ όλες τις διαθέσιµες στη χώρα µας φαρµακευτικές θεραπείες σε εξαιρετικές τιµές».Αξίζει, µάλιστα, να σηµειωθεί ότι πρόκειται για µια φαρµακευτική πολιτική η οποία ευνοεί ευθέως και καταφανώς τους ασφαλισµένους του ΕΟΠΥΥ, εις βάρος των κακώς εννοουµένων «συµφερόντων» της φαρµακοβιοµηχανίας, πολιτική την οποία οι προηγούµενες κυβερνήσεις των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. ουδέποτε τόλµησαν να θέσουν σε εφαρµογή.
«Κλειστοί προϋπολογισμοί»
Εξάλλου, µέσω της ίδιας διαδικασίας της διαπραγµάτευσης των τιµών των φαρµακευτικών σκευασµάτων για το 2022 στην αρµόδια επιτροπή, φάρµακα συνολικής αξίας περίπου 750 εκατ. ευρώ περιλαµβάνονται πλέον σε επιµέρους «κλειστούς προϋπολογισµούς» της φαρµακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ και φάρµακα συνολικής αξίας περίπου 170 εκατ. ευρώ σε επιµέρους «κλειστούς προϋπολογισµούς» της φαρµακευτικής δαπάνης των νοσοκοµείων του ΕΣΥ. Υπενθυµίζεται ότι, προκειµένου να επιτύχει τις ως άνω εκπτώσεις-ρεκόρ στις τιµές των φαρµακευτικών σκευασµάτων, ο κ. Πλεύρης είχε προειδοποιήσει, πριν από µήνες, µε τη λήψη αυστηρών µέτρων τις φαρµακευτικές εταιρείες, στην περίπτωση κατά την οποία οι τελευταίες προσέρχονταν απλώς και µόνον προσχηµατικά στη διαδικασία της διαπραγµάτευσης στην αρµόδια επιτροπή.«Έντιμα»
Ο κ. Πλεύρης είχε υπογραµµίσει, µεταξύ άλλων, µε ιδιαίτερη έµφαση το εξής: «Αυτή τη στιγµή, αυτόν τον προϋπολογισµό έχουµε. Και σε αυτόν τον προϋπολογισµό κάνουµε τις πολιτικές µας. Κάνοντας, λοιπόν, σε αυτό τον προϋπολογισµό τις πολιτικές µας έντιµα, ερχόµαστε και σας λέµε ότι πρώτη προτεραιότητά µας είναι να υπάρχουν τα φάρµακα τα οποία θέλουµε στα νοσοκοµεία µας, να λαµβάνουν οι ασθενείς µας τα φάρµακα τα οποία πρέπει, από εκεί και πέρα, όµως, αυτό είναι το budget. Οπότε, εάν κάποιος θέλει να κυκλοφορεί αυτά τα φάρµακα και δεν θέλει να έχει clawback, θα πρέπει να πάει στη διαπραγµάτευση και να συζητήσουµε».*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 17 Δεκεμβρίου 2022.