Παπαζάχος στα Παραπολιτικά 90,1: Ένας σεισμός μεγέθους 5 Ρίχτερ αλλάζει τις δυνάμεις και μπορεί να γεννήσει έναν νέο σεισμό
Εμφανίστηκε ανήσυχος, λέγοντας πως παραείναι ήσυχη η δραστηριότητα μετά τον χθεσινό σεισμό
«Ένας σεισμός μεγέθους 5 Ρίχτερ αλλάζει τις δυνάμεις και μπορεί να γεννήσει έναν νέο σεισμό». Αυτό δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο καθηγητής Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής, Κωνσταντίνος Παπαζάχος.
Μάλιστα, εμφανίστηκε ανήσυχος, λέγοντας πως παραείναι ήσυχη η δραστηριότητα μετά τον χθεσινό σεισμό.
Σημείωσε, δε, πως η περιοχή της Χαλκίδας έχει ιστορικούς σεισμούς της τάξης των 6 Ρίχτερ, αλλά και μεγαλύτερους.
Μεταξύ άλλων, τόνισε:
Ερωτηθείς αν είναι συνηθισμένο το φαινόμενο να υπάρχουν διαφορετικά επίκεντρα σεισμών σε κοντινές περιοχές, απάντησε: «Είναι αρκετά συχνό και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στην άμεση του γειτονιά ένας σεισμός του 5 αλλάζει λίγο το πεδίο εντάσεων, πιέζει περισσότερο κάποια πετρώματα και λιγότερο κάποια άλλα για να του πούμε απλοϊκά αλλά ο δεύτερος λόγος είναι ότι καθώς περνάνε τα σεισμικά κύματα από γειτονικά ρήγματα τα οποία είναι ώριμα να δώσουν ένα σεισμό μπορεί να επιταχυνθεί η γένεση ενός σεισμού. Άρα ο σεισμός στα Ψαχνά ούτως ή άλλως θα γινόταν».
Ερωτηθείς αν ανησυχεί για έναν μεγαλύτερο σεισμό στα Ψαχνά, είπε: «Παραείναι ήσυχη η δραστηριότητα και ανησυχώ περισσότερο όχι για έναν μεγαλύτερο σεισμό, ανησυχώ για το γεγονός ότι εμείς έχουμε ζήσει κατ’ επανάληψη τέτοιες μικρο-υφέσεις και εξάρσεις της σεισμικής δραστηριότητας δημιουργείται η ψευδαίσθηση στον κόσμο αν δει ότι για 12-14 ώρες να μην έχει μεγάλους μετασεισμούς σου λεει «δεν έχουμε κανένα κίνδυνο». Δυστυχώς δεν είναι έτσι, δείτε τι έγινε και στα Νέα Στύρα».
ΔΗΜ: Πόσα 24ώρα είναι κρίσιμα.
Κ.ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ: «Δεν είναι 24ώρα δυστυχώς. Να πούμε ότι το συγκεκριμένο ρήγμα στο κομμάτι του που είναι προς τον Ευβοϊκό κόλπο έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ στην ενόργανη σεισμολογία κράτησε δύο χρόνια. Αυτό βέβαια είναι ένα τραγικό ακραίο φαινόμενο το οποίο ελπίζουμε να μην επαναληφθεί, οι συνηθισμένες τέτοιες μετασεισμικές ακολουθίες είναι για 2 εβδομάδες και σιγά –σιγά αραιώνουν αλλά ισχυροί μετασεισμοί γίνονται και ένα και δύο μήνες μετά».
Ερωτηθείς ποιος είναι ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει γίνει στη συγκεκριμένη περιοχή, είπε: «Στην ενόργανη σεισμικότητα ξέρουμε για σεισμούς μέχρι την τάξη του 5,5 ιστορικά όμως ξέρουμε ότι η περιοχή της Χαλκίδας και όχι άλλες περιοχές πχ η Ερέτρια που έχει ξεχωριστά ρήγματα, έχει ιστορικούς σεισμούς της τάξης του 6 και λίγο μεγαλύτερους. Σε καμία περίπτωση δεν ξέρουμε ότι έγιναν στο συγκεκριμένο ρήγμα όμως το δυναμικό της περιοχής είναι τέτοιο. Να ξεκαθαρίσουμε όμως κάτι, το ότι ένα ρήγμα μπορεί να δώσει ένα σεισμό 6 δεν σημαίνει ότι κάθε φορά που ξυπνάει δίνει 6 απλώς εμείς θέτουμε ένα πλαίσιο για να ξέρουν οι κάτοικοι ότι προφανώς δεν μπορεί να γίνει σεισμός 7 στην περιοχή αλλά υπάρχει ένα άνω όριο το οποίο είναι αυτό. Το όριο αυτό είναι το όριο που υπάρχει πρακτικά για όλο τον ελληνικό χώρο».
Ερωτηθείς τι ζημιές μπορεί να προκαλέσει στην Αττική ένας σεισμός 5,5 ρίχτερ στην περιοχή των Ψαχνών, απάντησε: «Ούτε 6 ρίχτερ δεν θα προκαλέσει βλάβες στην Αττική, είναι πολύ μακριά. Σε τέτοιες αποστάσεις αυτοί οι σεισμοί είναι ενοχλητικοί, είναι δυσάρεστοι δεν είναι όμως ποτέ καταστροφικοί. Είναι πολύ μεγάλη η απόσταση».