Το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα πλησιάζουν σε μια συμφωνία που θα επιτρέψει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, δημοσιεύει το πρακτορείο Bloomberg.

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για εκ περιτροπής δανεισμό τμημάτων των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο προς την Ελλάδα και το Μουσείο της Ακρόπολης και σε αντάλλαγμα το Βρετανικό Μουσείο θα δανείζεται αντικείμενα και επίσης η Βρετανία θα μπορούσε να πάρει γύψινα αντίγραφα των γλυπτών του Παρθενώνα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η πιθανή συμφωνία θα αποτελέσει μέρος μιας πολιτιστικής ανταλλαγής, η οποία θα δώσει τέλος στη διαμάχη για τα ιστορικά αντικείμενα που χρονολογείται από το 1800.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και ένα από τα πλέον σύνθετα ζητήματα που τίθενται σε διαπραγμάτευση είναι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η μεταφορά τους. 

H συμφωνία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, είπαν οι πηγές του Bloomberg που δεν θέλουν να κατονομαστούν καθώς η συμφωνία δεν έχει υπογραφεί ακόμη, σημειώνοντας, πάντως, ότι τα logistics της μετακίνησης των έργων είναι επίσης ιδιαίτερα περίπλοκη.

Η διάψευση του υπουργείου Πολιτισμού

Σε διάψευση του παραπάνω δημοσιεύματος του Bloomberg προχώρησαν πηγές του υπουργείου Πολιτισμού αναφορικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς και των λεπτομερειών που αναφέρονταν στο δημοσίευμα.