Σε ποια φάρμακα έρχεται συνταγογράφηση σαν αντίδοτο στις ελλείψεις
Τα γενόσημα και ποια μέτρα προτείνουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι
Στα μέτρα που σκέφτεται να πάρει το υπουργείο Υγείας για τις ελλείψεις φαρμάκων είναι να ξεκινήσει η υποχρεωτική συνταγογράφηση για φάρμακα που τείνουν να εξαφανισθούν από τα φαρμακεία.
Η ιατρική συντάκτρια του Star Κατερίνα Παπακωστοπούλου εξήγησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τη Μάρα Ζαχαρέα ποια φάρμακα αφορά το σχεδιαζόμενο μέτρο της υποχρεωτικής συνταγογράφησης.
Σύμφωνα συγκεκριμένα με όσα ανέφεραν πηγές της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας στο ρεπορτάζ της ιατρικής συντάκτριας του Star, στις προθέσεις είναι η συνταγογράφηση σε φάρμακα για νοσήματα όπως η ΧΑΠ (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια), όπως τα εισπνεόμενα (τύπου Foster), όχι όμως σε φάρμακα όπως είναι τα παυσίπονα – αντιπυρετικά (τύπου Depon) ή τα αντιβηχικά (τύπου Sinecod).
Όπως πρόσθεσε η Κ. Παπακωστοπούλου, αυτή τη στιγμή η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ψάχνει λύσεις να βρεθούν οι δραστικές ουσίες που είναι σε έλλειψη και όχι τόσο για να μειώσει την κατανάλωση. Σίγουρα πάντως δεν επιθυμεί να «στοκάρουν» φάρμακα οι πολίτες και να μην τα έχουν αυτοί που είναι σε ανάγκη!
Οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αττικής και Θεσσαλονίκης ζητούν συνταγογράφηση σε όλα τα φάρμακα, ενώ ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογός και ο πρόεδρός του πρότεινε να μπει συνταγογράφηση σε συνταγογραφούμενα μεν φάρμακα (π.χ. αντιυπερτασικά) που τώρα όμως μπορεί κάποιος να τα προμηθευτεί και χωρίς συνταγή.
Λύση στις ελλείψεις τα γενόσημα
Αυτή τη στιγμή πάντως παρατηρούνται ελλείψεις φαρμάκων σε αντιπυρετικά, εισπνεόμενα και παυσίπονα, με τους φαρμακοποιούς να προσπαθούν να πείσουν τους πελάτες τους ότι η φαρμακευτική ουσία παραμένει ίδια και ότι αλλάζει μόνο η εμπορική ονομασία, χωρίς να μπορούν να τους πείσουν όλους, ειδικά τους πιο ηλικιωμένους.
Η αλήθεια είναι πως δεν είναι εύκολο να αλλάξεις συνήθεια και φάρμακα. Όμως η επιστήμη διαβεβαιώνει ότι ένα γενόσημo ελεγμένο και εγκεκριμένο έχει το ίδιο αποτέλεσμα όταν δε βρίσκεις το επώνυμο.
Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, προειδοποίησε πάντως ότι «αυτή τη στιγμή βλέπουμε εποχιακές ελλείψεις λόγω ιώσεων, αλλά το παγκόσμιο πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων θα το αντιμετωπίσουμε το 2023».