Γεράσιμος Παπαδόπουλος στα Παραπολιτικά 90,1: Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται στη Λέσβο και στο θαλάσσιο χώρο βόρεια από την Κρήτη
Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να καταλήξει σε ένα μεγάλο σεισμό
Ειδικότερα, ανέφερε πως έχει ενεργοποιηθεί ρήγμα που προς το παρόν αδυνατεί να δώσει μεγαλύτερο σεισμό και δίνει μικρούς. Παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να καταλήξει σε ένα μεγάλο σεισμό.
Aναλυτικά οι δηλώσεις του
Αναφορικά με τη σεισμική δραστηριότητα: Αυτή τη στιγμή οι πιο δραστήριες σεισμικές εστίες είναι στη Λέσβο, στο βόρειο τμήμα όπου και εκεί συνεχίζεται με έντονο ρυθμό η σεισμική δραστηριότητα και στο θαλάσσιο χώρο βόρεια από την Κρήτη. Στην κρητική θάλασσα είχαμε πάλι το βράδυ 4,1 και αρκετούς άλλους μικρότερους. Εκεί η σεισμική δραστηριότητα ξεκίνησε στις 28/12 και από τότε έχει κάνει ένα σεισμό 4,4, αρκετούς μικρότερους, δεν αποκλείω να κάνει και μεγαλύτερο από το 4,4 όμως πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι αυτή η εστία βρίσκεται καθαρά μέσα στη θάλασσα περίπου 35 με 40 χιλιόμετρα βόρεια από τη Νεάπολη και από τον Άγιο Νικόλαο και αυτό δημιουργεί μια ασπίδα προστασίας λόγω της απόστασης οπότε και αν ακόμα ανέβουν τα μεγέθη δύσκολα μπορούν να βλάψουν αυτές τις κατοικημένες περιοχές.
Έχει ενεργοποιηθεί ένα ρήγμα το οποίο προς το παρόν αδυνατεί να δώσει μεγάλο σεισμό και δίνει μικρούς, μπορεί να μην καταλήξει σε μεγάλο και μπορεί τον μεγάλο να τον κάνει μετά από 2-3-5 χρόνια.
Για τη Λέσβο: Στη Βόρεια Λέσβο τα πράγματα χρειάζονται περισσότερη προσοχή διότι η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται πάνω στο νησί, επάνω στο χερσαίο τμήμα, στο βόρειο τμήμα του νησιού και μάλιστα σε μια περιοχή στην οποία έχουν συμβεί στο παρελθόν ισχυροί σεισμό. Προς το παρόν δεν φαίνεται να ξεπερνάμε μια κόκκινη γραμμή κινδύνου όμως τα πράγματα είναι ασταθή ακόμα. Δεν έχουμε βεβαιωθεί ότι ο προχθεσινός σεισμός 4,9 ήταν ο κύριος, τα δεδομένα ακόμα δεν ειναι επαρκέστατα για να πούμε με απόλυτη βεβαιότητα ότι ήταν ο κύριος σεισμός. Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή στις επιστημονικές αναλύσεις τις οποίες κάνουμε, δεν πρέπει να είμαστε ούτε κινδυνολόγοι αλλά ούτε εφησυχαστές επαγγελματίες, να είμαστε προσηλωμένοι στην επιστήμη. Υπάρχουν τέτοιοι οι οποίοι τη μια παίζουν το ρόλο τον ένα και την άλλη παίζουν το ρόλο τον άλλο και έχω πει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις έχουμε παραχάραξη της επιστήμης. Τα επιστημονικά δεδομένα και όχι οποιεσδήποτε σκοπιμότητες πρέπει να είναι εκείνα που μας καθοδηγούν.
ΔΗΜ: Μπορεί κάποιος επιστήμονας να το κάνει για να εφησυχάσει ενώ γνωρίζει ότι αυτό δεν είναι αλήθεια ή να κινδυνολογεί ενώ δεν είναι αλήθεια;
Όταν αρχίζει και εγκαταλείπει σιγά –σιγά την επιστήμη και πλησιάζει προς τη πολιτική ασφαλώς και θα το κάνει.
Αναφορικά με τη δήλωση του ότι τουλάχιστον κάθε χρόνο γίνεται ένας μεγάλος σεισμός στον ελλαδικό χώρο: Το 2021 έγιναν τέσσερις σεισμοί 6 και μεγαλύτερο και το 2022 δεν έγινε κανένας τότε καταλαβαίνει κάποιος από την αμείλικτη στατιστική των σεισμών ότι μέσα στο 2023 είναι αυξημένες οι πιθανότητες να έχουμε πλέον ισχυρούς σεισμούς αλλά από την άλλη μεριά πολλοί από τους σεισμούς στην Ελλάδα, ευτυχώς, γίνονται σε υποθαλάσσιο περιβάλλον.
Για την Αττική: Τα δύο μεγάλα ρήγματα, το ένα των Αλκυονίδων που ενεργοποιήθηκε το ’81 και το άλλο της Αταλάντης που ενεργοποιήθηκε με δύο σεισμούς το 1894 με μεγέθη 6,4 και 6,7 και τα δυο ρήγματα αυτά βάζουν την Αττική σε μια απόσταση βολής. Μπορούν να βλάψουν όχι σε μεγάλη έκταση γιατί υπάρχει απόσταση αλλά μπορούν να βλάψουν όμως τα δύο ρήγματα αυτά έχει αποδείξει μέχρι τώρα η επιστήμη ότι έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό ότι οι μεγάλοι σεισμοί σε αυτά τα ρήγματα επαναλαμβάνονται με μια επαναληπτικότητα εκατοντάδων ετών. Δεν είναι αυτό το 40 χρόνια που λένε. Για τις Αλκυονίδες ίσως το λένε επειδή δεν έχουν και πολλές γνώσεις μερικοί.
Πράγματι η Αττική έχει χαμηλή σεισμικότητα, απειλείται κυρίως από κάπως μακρινά ρήγματα, δεν γνωρίζαμε το ρήγμα της Φυλής μέχρι το 1999 που ενεργοποιήθηκε αλλά και για αυτό όλες οι ενδείξεις που έχουμε δείχνουν ότι οι ισχυροί σεισμοί επαναλαμβάνονται σε μεγάλα χρονικά διαστήματα. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε ευαισθητοποιημένοι, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει στο μέγιστο και η ετοιμότητα και η επιμόρφωση των κατοίκων και η εφαρμογή των κανονισμών.