Σε επιφυλακή για τα Ρίχτερ: Τρεις κορυφαίοι σεισμολόγοι αναλύουν στα «Π» την έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στη χώρα
Τι γίνεται σε Λέσβο, Εύβοια, Κρήτη και Θήβα
Επιφυλακτικοί είναι οι σεισµολόγοι για τη διάσπαρτη σεισµική δραστηριότητα σε ολόκληρη τη χώρα το τελευταίο χρονικό διάστηµα, µε την ακολουθία στη Λέσβο να βρίσκεται στο επίκεντρο της ανησυχίας. Το βράδυ της Πέµπτης συνεδρίασε η ειδική Επιστηµονική Επιτροπή Εκτίµησης Σεισµικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισµικής ∆ιακινδύνευσης του ΟΑΣΠ, µε τον υπουργό Κλιµατικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, να ζητά από την επιτροπή να παραµείνει σε επιφυλακή και να παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις. Αυτή τη στιγµή στη χώρα υπάρχουν τέσσερις «εστίες» που εµφανίζουν σεισµική ακολουθία - πρόκειται για την Κρήτη, τη Λέσβο, την Εύβοια και τη Θήβα.
Σύµφωνα µε το πόρισµα της Επιτροπής, η τρέχουσα σεισµική δραστηριότητα στη Βόρεια Λέσβο είναι σε εξέλιξη και παρακολουθείται, ενώ -όπως αναφέρουν οι ειδικοί- δεν υπάρχουν στοιχεία ενεργοποίησης παρακείµενων ρηξιγενών ζωνών. Αναφορικά µε την Ανατολική Κρήτη, η σεισµική διακινδύνευση είναι εξαιρετικά µικρή, σύµφωνα µε τα έως τώρα δεδοµένα. Στην Εύβοια και τη Θήβα καταγράφονται και αξιολογούνται τα νεότερα δεδοµένα, µε στόχο την πληρέστερη παρακολούθηση των σεισµικών ακολουθιών.
Η δραστηριότητα της Λέσβου είναι αυτή που εµπνέει µεγαλύτερο προβληµατισµό, µε τις δυνάµεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, συµπεριλαµβανοµένων και των ΕΜΑΚ, να παραµένουν σε ετοιµότητα, την ώρα που συστήνεται στους πολίτες να αποφεύγουν κτίρια που τυχόν έχουν υποστεί βλάβες ή έχουν χαρακτηριστεί «µη κατοικήσιµα» , ενώ την ίδια ώρα στο νησί έχουν εγκατασταθεί φορητοί σεισµογράφοι, ώστε να υπάρχει καλύτερη παρακολούθηση του φαινοµένου.
Τρεις σεισµολόγοι µιλούν στα «Π» και αναλύουν τα επιστηµονικά δεδοµένα, µε επίκεντρο τη σεισµική δραστηριότητα της Λέσβου, λίγες ηµέρες µετά τις δονήσεις των 4,8 Ρίχτερ και των 4,9 Ρίχτερ.Σε εξέλιξη
Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναµικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιµος Χουλιάρας, αναφέρει στα Π: «Μετά τα 4,9 βλέπουµε τη βελτίωση στην εικόνα. Αρχίζει µια εκτόνωση, αλλά είναι πολύ νωρίς. Ο ρυθµός παραγωγής είναι λίγο αργός και γι' αυτό έχει καθυστερήσει να µας δώσει κι αυτούς τους σεισµούς, ώστε να το αναλύσουµε και να δούµε τι ακριβώς συµβαίνει. Πάντως, δεν είναι το µεγάλο ρήγµα της Αγίας Παρασκευής, είναι λίγο πιο δυτικά. Οι διαστάσεις του φαίνονται µικρές από τη διασπορά των επικέντρων, το δυναµικό του δηλαδή για ισχυρό σεισµό. Είναι κάτι που είναι σε εξέλιξη». Σε ερώτηση αν µπορεί λόγω αυτής της δραστηριότητας να ενεργοποιηθεί το µεγάλο ρήγµα της Αγίας Παρασκευής, ο κ. Χουλιάρας απαντά ότι η περίπτωση για ακραία σενάρια πάντα υπάρχει. «∆εν υπάρχει σχέση της δραστηριότητας αυτής µε τα δύο ρήγµατα στο νησί και αυτό µας καθησυχάζει προς το παρόν, γιατί στην αρχή, µέχρι να µαζέψουµε αυτούς τους σεισµούς, περιµέναµε, γιατί είχαµε την ανησυχία µήπως ήταν το µεγάλο ρήγµα της Αγίας Παρασκευής. Τώρα ξέρουµε ότι δεν είναι και µέχρι στιγµής αυτό το µικρό ρήγµα δεν φαίνεται να επηρεάζει το µεγάλο ρήγµα».ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ: Μετά τα 4,9 βλέπουµε τη βελτίωση στην εικόνα. Αρχίζει µια εκτόνωση, αλλά είναι πολύ νωρίς
Έξι χιλιόμετρα μήκος
«Ακόµη δεν µπορούµε να πούµε ότι ο 4,9R ήταν ο κύριος σεισµός. Η πιθανότητα να ενεργοποιηθεί το ρήγµα της Αγίας Παρασκευής είναι µικρή», υποστηρίζει ο δρ Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναµικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.«Είναι ένα καινούργιο ρήγµα, δεν το ξέραµε. ∆εν έχει επιφανειακή εκδήλωση, είναι -όπως λέµε- τυφλό», επισηµαίνει ο κ. Γκανάς και δίνει περισσότερες λεπτοµέρειες για το ρήγµα: «Βρίσκεται κάτω από το όρος Λεπέτυµνος στη Βορειοδυτική Λέσβο. Το ρήγµα που έχει ενεργοποιηθεί έχει ένα µήκος 6 χλµ στη διεύθυνση βορειοδυτικά-νοτιοανατολικά και είναι ανατολικά της Μήθυµνας Λέσβου, πάνω στον χερσαίο χώρο, κοντά στο ρήγµα της Αγίας Παρασκευής».
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΚΑΝΑΣ: Είναι ένα καινούργιο ρήγµα, δεν το ξέραµε. ∆εν έχει επιφανειακή εκδήλωση, είναι -όπως λέµε- τυφλό
Όσο για τη σεισµική ακολουθία, ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναµικού Ινστιτούτου αναφέρει: «Προς το παρόν θεωρούµε ότι ο 4,9 είναι ο κύριος, αλλά δεν έχει αποκλειστεί η πιθανότητα να γίνει µεγαλύτερος σεισµός κοντά στο µέγεθος αυτό, γι' αυτό και το παρακολουθούµε. ∆εν µπορεί, νοµίζω, να συµβεί σεισµός µεγέθους 6 Ρίχτερ, ένας σεισµός 5R µπορεί να γίνει». Για τα Ψαχνά αναφέρει ότι η ακολουθία έχει οµαλή εξέλιξη και ότι τα µεγέθη εκεί είναι κάτω από 1,7 έως 2,5.
Παρακείμενο
Ο δρ Σεισµολογίας και µέλος του Συµβουλίου ∆ιοίκησης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστηµίου, Γεράσιµος Παπαδόπουλος, από την πλευρά του δηλώνει στα «Π» ότι ακόµη δεν έχουµε πλήρη εικόνα για τη φύση της σεισµικής ακολουθίας στη Λέσβο: «∆εν είµαστε βέβαιοι ότι πρόκειται για µια οµαλή µετασεισµική ακολουθία. Συνεπώς δεν γνωρίζουµε αν ο 4,9R ήταν ο κύριος σεισµός. Θα χρειαστούµε περισσότερα και ακριβέστερα επιστηµονικά δεδοµένα».ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΠΑΠΑ∆ΟΠΟΥΛΟΣ: ∆εν γνωρίζουµε αν ο 4,9R ήταν ο κύριος σεισµός. Θα χρειαστούµε περισσότερα και ακριβέστερα επιστηµονικά δεδοµένα
Και συµπληρώνει: «Τα δεδοµένα που έχουµε µέχρι αυτή τη στιγµή δείχνουν ότι µάλλον δεν έχει ενεργοποιηθεί το ρήγµα της Αγίας Παρασκευής. Πρόκειται για ένα παρακείµενο ρήγµα που έχει ενεργοποιηθεί κοντά στο ρήγµα της Αγίας Παρασκευής στα δυτικά. Πιθανώς µε µικρότερες διαστάσεις και µικρότερο δυναµικό». Για τα φαινόµενα στην Κρήτη ο κ. Παπαδόπουλος τονίζει: «Στην κρητική θάλασσα, βόρεια από τη Νεάπολη Λασιθίου, συνεχίζει η σεισµική δραστηριότητα. Εκεί όµως τα πράγµατα δεν µας ανησυχούν τόσο όσο στη Λέσβο, για τον λόγο ότι η διεγερµένη περιοχή βρίσκεται 35-40 χλµ στη θάλασσα, µακριά από τις κατοικηµένες περιοχές».