Αντώνης Τσαπατάκης: Ο Παραολυμπιονίκης πραγματοποίησε roadtrip στην Κρήτη και μας δείχνει πώς άλλαξε η εικόνα της
Το ταξίδι του Αντώνη Τσαπατάκη είχε στόχο να δείξει πώς η Περιφέρεια Κρήτης αλλάζει την εικόνα, αλλά και την ποιότητα ζωής των κατοίκων αυτού του νησιού
Η Περιφέρεια Κρήτης επέλεξε να παρουσιάσει με έναν ευφάνταστο τρόπο τις ριζικές αλλαγές που έχουν αλλάξει την εικόνα του νησιού.
Διοργανώνοντας ένα πενθήμερο roadtrip με βαν και προβάλλοντας τα σημαντικά έργα που υλοποιήθηκαν στους Νομούς Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου και Λασιθίου, μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020, επιχείρησε να ξεναγήσει τον κόσμο στην «ανανεωμένη» Κρήτη.
«Ξεναγός» σε αυτό το ταξίδι είναι ο Παραολυμπιονίκης Αντώνης Τσαπατάκης, ο οποίος έχει καταγωγή από την Κρήτη και αγωνίζεται κυρίως στα 100 μ. πρόσθιο, με εθνικά ρεκόρ και πολλές διεθνείς διακρίσεις στο ενεργητικό του.
Με συνταξιδιώτες τους Έφη Νταλάκα, Γιώργο Νταλάκα και Ειρήνη Ζάχου, διασχίζει οδικώς την Κρήτη και ανακαλύπτει όλα τα έργα που αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά την εικόνα του νησιού και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Αντώνης Τσαπατάκης: Η ιστορία του τόπου μας είναι ο πολιτισμός μας
Με αφορμή αυτό το πρωτότυπο roadtrip, ο Αντώνης Τσαπατάκης μίλησε γι' αυτήν τη μοναδική εμπειρία που έζησε στην Κρήτη. «Οι σκέψεις και τα συναισθήματα που μας άφησε ο γύρος της Κρήτης ήταν αυτά του οράματος και της ικανοποίησης για την υλοποίηση των έργων. Είναι κάτι που προσπαθώ να κάνω και εγώ ίδιος στη ζωή μου. Να ονειρεύομαι και να προσπαθώ καθημερινά να υλοποιήσω τους στόχους μου».
Όσον αφορά τον αντίκτυπο που πιστεύει ότι θα έχουν οι νέες υποδομές στην ανάπτυξη του νησιού και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών του, τονίζει πως «θα είναι αναμφίβολα θετικός για το νησί μας. Τα έργα αυτά στην ουσία πραγματοποιούν την εξέλιξη που ζητούσε ο τόπος μας όλα αυτά τα χρόνια. Μα πάνω απ' όλα βελτιώνουν τις ζωές όσων κατοικούν στο νησί αλλά και όσων το επισκέπτονται».
Ο σπουδαίος Παραολυμπιονίκης αναφέρθηκε επίσης στη μόνιμη έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, στην κυκλοφοριακή σύνδεση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Μεσσαράς και για τις παρεμβάσεις στο Φρούριο Καλέ: «Η ιστορία του τόπου μας είναι ο πολιτισμός μας. Δεν είναι απλώς μία παρακαταθήκη, είναι μια υπενθύμιση για να μην υποπέσουμε πάλι στα ίδια λάθη αλλά και για το πώς μπορούμε να βγούμε από το αδιέξοδο. Επομένως όταν κρατάμε ακέραια τα ιστορικά μνημεία και ό,τι σχετίζεται με αυτά, τότε κρατάμε ζωντανή και τη μνήμη τους».
«Στοίχημα για όλους μας η πλήρης ένταξη των ΑΜΕΑ»
Στην ερώτηση αν επισκέφτηκε τις νέες πτέρυγες στο Γενικό Νοσοκομείο Κρήτης, λέει «αυτό το έργο είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί όλοι γνωρίζουμε πριν από πόσα χρόνια ξεκίνησε αλλά και πόσο σημαντικό είναι για την τοπική κοινωνία. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19 ασκήθηκε μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας. Για τον λόγο αυτόν χαίρομαι ιδιαίτερα που ήμουν μάρτυρας στην ολοκλήρωση αυτού του έργου, το οποίο όχι μόνο βοηθάει στην αποσυμφόρηση της πίεσης του συστήματος υγείας, αλλά δίνει την ελπίδα ότι οι περισσότεροι όσων νοσηλευθούν θα βγουν υγιείς».
Η πλήρης ένταξη των ΑΜΕΑ στην κοινωνική και οικονομική ζωή αποτελεί ένα μεγάλο και διαρκές στοίχημα για όλους μας. Ο Αντώνης Τσαπατάκης πέρασε από το νέο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με αναπηρία στην Ιεράπετρα, που ήταν και ο τελευταίος σταθμός του ταξιδιού του:
«Οι υποδομές μιας χώρας είναι το εχέγγυο για την εξέλιξή της. Σύμφωνα πάντα και με τις ανάγκες που έχουν τα μέλη της κοινωνίας σε διαφορετικό επίπεδο. Η επίσκεψη στο νέο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης για Παιδιά με αναπηρία στην Ιεράπετρα ήταν το πιο ωραίο κλείσιμο που μπορούσε να γίνει στο ταξίδι μας. Ένα έργο για όλους», υπογράμμισε ο ίδιος.
Τα έργα που επισκέφθηκε ο Αντώνης Τσαπατάκης και η παρέα του αποτελούν μια τεράστια ευκαιρία για την Κρήτη, δίνοντάς της μια μοναδική αναπτυξιακή δυναμική για τα επόμενα χρόνια. Σε αυτό θα συμβάλει περαιτέρω και η έγκριση του νέου προγράμματος «ΚΡΗΤΗ» 2021-27, το οποίο θα βοηθήσει στη δημιουργία περισσότερων έργων καθοριστικής σημασίας που θα αλλάξουν ριζικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων του νησιού.