Mετά την τεράστια αποεπένδυση της τελευταίας δεκαετίας στην Υγεία και στο φάρμακο, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, υπό την ώθηση, για πρώτη φορά στα χρονικά, σημαντικών όσο και ισχυρών κινήτρων, αναπτύσσουν πλέον ένα δίκτυο φαρμακευτικής παραγωγής, έρευνας και καινοτομίας - και μάλιστα με έμφαση στην επάρκεια της φαρμακευτικής αγοράς της χώρας μας, αλλά και στον εξαγωγικό προσανατολισμό.

farmaka
Τους χώρους του νέου εργοστασίου παρουσίασαν την Τρίτη ο συνδιευθύνων σύμβουλος της ELPEN, Θεόδωρος Τρύφων, με τη συνεργασία ηγετικών στελεχών της εταιρείας, τα οποία μίλησαν επίσης για τα χαρακτηριστικά της μεγάλης αυτής επένδυσης.

Το νέο εργοστάσιο της μεγάλης ελληνικής φαρμακευτικής εταιρείας ELPEN, το οποίο αναπτύσσεται στην Κερατέα της Αττικής, θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό μέρος του εν λόγω δικτύου, με την αρχική επένδυση να κινείται στο ύψος των 55 εκατ. ευρώ, η οποία εντάσσεται στο ευρύτερο επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας, ύψους 155 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα το 2025. Οι επενδύσεις αυτές προσθέτουν 800 νέες θέσεις εργασίας και η εταιρεία αποκτά ένα αποτύπωμα παραγωγικών και ερευνητικών εγκαταστάσεων έκτασης 55.000 τ.μ. σε Ανατολική Αττική και Τρίπολη. Το νέο εργοστάσιο έχει έκταση 10.000 τ.μ. και διαθέτει δύο μονάδες παραγωγής, καθώς και υπερσύγχρονα εργαστήρια έρευνας και ανάπτυξης.

Η δραστηριότητά του εστιάζει στην παραγωγή και την ανάπτυξη εισπνεόμενων φαρμακευτικών σκευασμάτων για το άσθμα και τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), καθώς και στερεών μορφών φαρμακευτικών σκευασμάτων (καρδιολογικά, αντιυπερτασικά, για παθήσεις του αναπνευστικού και του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, αντιβιώσεις). Σε πλήρη λειτουργία, με τις δύο μονάδες παραγωγής του και με τρεις βάρδιες την ημέρα, μπορεί να παράγει 71 εκατ. συσκευασίες σε ετήσια βάση. Ειδικότερα:

Εισπνεόμενα: Έχει τη δυνατότητα να παράγει περισσότερες από 35 εκατ. συσκευασίες ετησίως για τη συγκεκριμένη θεραπευτική κατηγορία.

Στερεές μορφές: Με τη λειτουργία της μονάδας στερεών μορφών (δισκία και κάψουλες) η παραγωγή σε αυτή την κατηγορία θα φτάσει στις 36 εκατ. συσκευασίες ετησίως.

Η παραγωγή των φαρμάκων του εργοστασίου της Κερατέας βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας GLP και GMP, ενώ επόμενος στόχος είναι η πιστοποίηση του εργοστασίου από τον FDA (Food and Drug Administration) των ΗΠΑ.

Πλεονεκτήματα ο σχεδιασμός και η κατασκευή

Οι μηχανές του είναι πλήρως αυτοματοποιημένες, με δυνατότητα παραγωγής αλλά και συσκευασίας, με 100% αυτοματοποιημένο έλεγχο σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους. Επιπλέον, διαθέτει ρομποτικά συστήματα, αλλά και μηχανές που αυτήν τη στιγμή δεν χρησιμοποιούνται στην ελληνική αγορά.

Συγκριτικά πλεονεκτήματα αποτελούν ο σχεδιασμός και η κατασκευή. Και τα δύο υλοποιήθηκαν με άξονα τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος, προκειμένου η εταιρεία να συμβάλλει δραστικά στην προστασία του περιβάλλοντος.
Είναι το μοναδικό εργοστάσιο στην Ελλάδα του οποίου ο σχεδιασμός εξαρχής έχει γίνει με τρόπο που να παρέχει τη δυνατότητα χρήσης των πλέον σύγχρονων προωθητικών αερίων με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, σύμφωνα και με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές οδηγίες που θα τεθούν σύντομα σε ισχύ.

55 εκατ. ευρώ η αρχική επένδυση της εταιρείας για το εργοστάσιο, έκτασης 10.000 τ.μ


Οι τεχνικές ιδιαιτερότητες, λοιπόν, και τα υψηλά κόστη κατασκευής του εργοστασίου, με προδιαγραφές που να επιτρέπουν την ασφαλή χρήση των αερίων αυτών, το καθιστούν όχι μόνο το μοναδικό στην Ελλάδα, αλλά και ένα από τα πέντε εργοστάσια στην Ευρώπη με αντίστοιχες δυνατότητες.

«Πήραμε μια απόφαση να επενδύσουμε στο μέλλον. Και κληθήκαμε να κάνουμε μια επιλογή. Αν πηγαίναμε στη Βουλγαρία, θα είχαμε 50% μειωμένα κόστη κατασκευής και λειτουργίας. Πήραμε την απόφαση και είπαμε "μένουμε Ελλάδα" γιατί, αν δεν στηρίξουμε εμείς, οι μεγάλες εταιρείες, την εγχώρια παραγωγή, ποιος θα το κάνει;», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο Θ. Τρύφων.
Η ELPEN σήμερα καλύπτει 3,5 εκατ. ασθενείς και με τη συμβολή του νέου της εργοστασίου στην Κερατέα θα καλύψει άμεσα περισσότερους από 6 εκατ. ασθενείς.

ergostasio

Αξίζει να σημειωθεί πως, λόγω των υψηλών παραγωγικών δυνατοτήτων του εργοστασίου της Κερατέας, υπολογίζεται ότι, σε πλήρη λειτουργία, η συνεισφορά του στην κάλυψη των ασθενών θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Τo νέο εργοστάσιο θα σημάνει τη δημιουργία τουλάχιστον 300 νέων, μόνιμων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Το 30% επί του συνόλου αφορά εργαζομένους υψηλής εξειδίκευσης.