Εικόνες βιβλικής καταστροφής αντίκρισαν χθες με το πρώτο φως της ημέρας οι κάτοικοι της Ζακύνθου, καθώς το νησί έπεσε «θύμα» της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε τη χώρα κατά τη χθεσινή ημέρα. Η ισχυρή βροχόπτωση που ξεκίνησε το μεσημέρι της Τετάρτης και διήρκεσε έως και το ξημέρωμα της Πέμπτης προκάλεσε τεράστια προβλήματα σε ολόκληρη τη Ζάκυνθο.

Έντονα πλημμυρικά φαινόμενα και κατολισθήσεις

Τα ξημερώματα απεγκλωβίστηκαν περίπου 50 Ρομά από οικόπεδο κοντά στο αερόδρομιο, η Πυροσβεστική έκανε πάνω από 100 αντλήσεις υδάτων από κατοικίες και επιχειρήσεις, ενώ ζημιές σε οικία προκάλεσε κατολίσθηση στην Παλιά Βρύση. Δρόμοι σε όλο το νησί παρέμειναν κλειστοί. Σε λίμνη μετατράπηκαν σημεία σε Λαγανά, Καλαμάκι, Αμπελοκήπους, Άγιο Δημήτρη, Σαρακινάδο, Καλπάκι και σε άλλα χωριά. Επίσης κατολισθητικά φαινόμενα σημειώθηκαν σε Αργάσι, Βασιλικό, Ακρωτήρι, Κάστρο, Λιθακιά και στα Ξύγκια, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο τοπικός ιστότοπος imerazante.gr.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Όπως επιβεβαίωσε τόσο η αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου, Κατερίνα Μοθωναίου, όσο και ο αντιδήμαρχος Νικήτας Σπίνος ζητήθηκε το νησί να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Υπάρχει συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, έχουμε μιλήσει με τον υπουργό και προχωράμε στο να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να μπορέσουν να αποζημιωθούν οι επιχειρηματίες και αυτοί που έχουν υπέστησαν ζημιές στα σπίτια τους», δήλωσε η κ. Μοθωναίου, με τον κ. Σπίνο να προσθέτει: «Θα διευκρινίσουμε λεπτομέρειες σε συνεργασία με την κυβέρνηση, γιατί υπάρχει και επικοινωνία με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και για να δούμε τι είναι δυνατό να γίνει. Είναι διαδικασία σε εξέλιξη».

Πάνω από 100 αντλήσεις υδάτων

Ο αναπληρωτής διοικητής Νομού της Π.Υ. Ζακύνθου, Παναγιώτης Ακτύπης, σημείωσε ότι μέχρι και αργά το απόγευμα είχαν γίνει στο νησί μας πάνω από 100 αντλήσεις υδάτων από σπίτια και επιχειρήσεις και ζήτησε από τον κόσμο να μην κάνει περιττές μετακινήσεις, γιατί ακόμα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος.
«Περίπου 90 άτομα ήταν όσοι απεγκλωβίσαμε και συνεχίζεται η καταγραφή. Έχουμε 15 συνεργεία άντλησης και επέμβασης. Έχουν έρθει ενισχύσεις από απέναντι, ομάδα 6 ατόμων ΕΜΟΔΕ (Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων) και 4 οχήματα από υπηρεσίες της Δυτικής Ελλάδας. Είμαστε σε γενική επιφυλακή. Προσπαθούμε μέρα νύχτα να λύσουμε τα προβλήματα. Στην εκκλησία του Ρόιδου παραλίγο να πνιγεί ένα άτομο με το αυτοκίνητό του. Κινδύνευσε πολύ, γιατί άρχισαν να μπαίνουν νερά και έφτασε το νερό πάνω από την πόρτα. Συμβαίνουν συνέχεια τέτοια περιστατικά και να μην υπερτιμούν τις δυνάμεις τους οι πολίτες ότι μπορούν να περάσουν από νερά. Έκλεισαν οι δρόμοι και παρ' όλα αυτά 03:00-03:30 το πρωί έκαναν βόλτες στον Λαγανά και εγκλωβίστηκαν 4-5 νεαροί».

Το «βουνό» έπεσε στην Παλιά Βρύση

Απίστευτες εικόνες εκτυλίχθηκαν στην πόλη στην περιοχή Κοργιαλός στην Παλιά Βρύση κοντά στην Πικριδιώτισσα, αφού λόγω κατολίσθησης το «βουνό» μπήκε μέσα σε ένα σπίτι και αρκετοί ακόμη κάτοικοι της περιοχής εγκλωβίστηκαν, αφού διεκόπη η μοναδική δίοδος.
Ο κ. Παναγιώτης Θεοδόσης που είδε το βουνό να έρχεται ουσιαστικά μέσα στο σπίτι του δήλωσε στην ΗΜΕΡΑ: «Κατέβηκε το βουνό και δεν υπήρχε κανένας να σηκώσει το τηλέφωνο. Ακόμα και το 100 μας έλεγε ότι δεν έχει δουλειά. Ήρθαν το πρωί να βάλουν κορδέλα. Η λάσπη ήταν στο 1 μέτρο και από το πρωί βγάζαμε νερό και λάσπη μέσα από το σπίτι. Δεν περιμένουμε από κανέναν τίποτα, όπως πάντα».
Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Κουτούπης, επίσης κάτοικος της περιοχής, είπε: «Στις 23:30, υποχώρησε το κομμάτι από το βουνό και έπεσαν τα χώματα, με αποτέλεσμα να φραχτεί και η μπασία που περνάμε για το σπίτι μας, οπότε εγκλωβιστήκαμε και δεν μπορούσαμε να βγούμε. Για να έρθουμε, έπρεπε να περάσουμε από τα διπλανά χωράφια, να βγούμε στον δρόμο και να δούμε τι είχε συμβεί. Ήρθαν από τον δήμο και είδαν το πρόβλημα. Η αστυνομία ήρθε για να κλείσει τον δρόμο».

Πλημμυρισμένα σπίτια και επιχειρήσεις

Στον δρόμο προς το Καλαμάκι, στην περιοχή του παλιού ΚΤΕΟ, κάτοικος κατήγγειλε ότι «από τα μεσάνυχτα υποφέρω τόσο πολύ επειδή ο δήμος δεν καθαρίζει τα χαντάκια. Πληρώνουμε από την τσέπη μας να έρθουν να καθαρίσουν. Λόγω των σκουπιδιών έφτασε στους 90 πόντους το νερό στο σπίτι, στην αυλή ήταν 1,5 μέτρο. Τα σκουπίδια του δήμου μπήκαν σπίτι μου», ενώ στον ίδιο δρόμο ένας οδηγός εγκλωβίστηκε από τα ορμητικά νερά.
Μιλώντας στην «ΗΜΕΡΑ» για την περιπέτειά του, o κ. Ευθύμιος Τσιμπιρίδης τόνισε: «Έκανα το λάθος και μπήκα από τον δρόμο της Πυροσβεστικής (στο στενό) και όπως την πατάνε όλοι… με άφησε το αυτοκίνητο. Αντί να γυρίσω πίσω, νόμιζα ότι στη συνέχεια θα ελαττωθεί το νερό, προχώρησα και τελικά έμεινε το αυτοκίνητο. Το παράτησα στη μέση του δρόμου».
Επίσης πλημμύρισε και γυμναστήριο στο Κρυονέρι, με τον συνιδιοκτήτη του Δημήτρη Γιακουμέλο να τονίζει: «Δεν ήταν καλή μέρα για μας… Πάθαμε μεγάλη ζημιά. Η Πυροσβεστική ήρθε και έγινε άντληση υδάτων. Είχαμε ζημιές σε στρώματα και σε εξοπλισμό».
Zakynthos_plimmires-katastrofes__1_
Zakynthos_plimmires-katastrofes__2_
Zakynthos_plimmires-katastrofes__3_
Zakynthos_plimmires-katastrofes__4_
Zakynthos_plimmires-katastrofes__5_
Zakynthos_plimmires-katastrofes__6_

Λάσπη στην Αγία Τριάδα

Ακόμα ένα σημείο που είχε τρομερά προβλήματα ήταν εκείνο της Αγίας Τριάδας, με τους κατοίκους να προσπαθούν με λάστιχα και σκούπες να απομακρύνουν τα νερά. Αγανακτισμένος ο κ. Γιάννης Μαρίνος, κάτοικος της περιοχής, δήλωσε: «Έπεσε πάρα πολλή βροχή. Ξεχείλισε και η τάφρος. Εδώ και δυο χρόνια που είχαμε φτιάξει έναν δίαυλο για τη θάλασσα που ήταν ένα μέτρο η διάμετρος έβαλαν σωλήνα 25 εκατοστά και το έκλεισαν από πάνω. Αυτός ο σωλήνας δεν προλαβαίνει να πάρει τα νερά και έγινε αυτό το κακό. Τώρα βούλωσε και δεν φεύγουν τα νερά. Τι να πει κανείς;».

«Βούλιαξαν» Λαγανάς, Αγριλιά και Καλαμάκι

Σε ποτάμια μετατράπηκαν πολλοί δρόμοι σε Λαγανά, Καλαμάκι και Αγριλιά, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι των περιοχών να αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα.
Ο αντιπρόεδρος της ΤΚ του Παντοκράτορα Διονύσης Σούρμπης σημείωσε: «Με λίγο νερό πλημμυρίζουμε… Έγιναν πολλές κατολισθήσεις και έσπασαν αγωγοί. Πρέπει η Δημοτική Αρχή να ενεργήσει γρήγορα και είναι κρίμα. Ο πρόεδρος από τις 2 το πρωί ήταν με την μπουλντόζα προσπαθώντας να λύσει τα προβλήματα».
Η κ. Μαύρα Βυθούλκα, κάτοικος στην περιοχή της Αγριλιάς, σημείωσε: «Η κατάσταση ήταν χάλια. Ευτυχώς βάλαμε τα τσουβάλια, κινδυνεύσαμε να πνιγούμε. Κάθε χρόνο το ίδιο πράγμα. Δεν καθαρίζεται, έχουν να καθαριστούν 5-6 χρόνια οι τάφροι. Τα φρεάτια είναι ακαθάριστα και δεν είδαμε κανέναν πρόεδρο. Μεγάλη αδιαφορία, 5-6 σπίτια έχουμε πρόβλημα».

Κατολισθήσεις σε πολλές περιοχές

Μιλώντας για τις μεγάλες κατολισθήσεις στο νησί η αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου, Κατερίνα Μοθωναίου, σημείωσε: «Όλη νύχτα ήμασταν επί ποδός. Κάναμε την πρώτη συνάντηση την Τετάρτη και ενημερώσαμε για το πού υπάρχουν προβλήματα. Έγιναν από το μεσημέρι παρεμβάσεις… Σε σημεία στον Άγιο Δημήτρη κάναμε παρέμβαση. Δεν μας άφησαν να κάνουμε ολοκληρωμένη για να μην υπάρχει θέμα. Οι καιροί έχουν αλλάξει. Πρέπει να συνεργαστούμε. Είχαμε τεράστιες κατολισθήσεις στην περιοχή Ε.Ο. Ζακύνθου – Κερίου και Ε.Ο. Ζακύνθου – Βασιλικού και στο Ακρωτήρι και στα Ξύγκια. Επίσης είχαμε σοβαρή κατολίσθηση στην περιοχή του Κάστρου και της Κοντής. Εκεί θα κάνουμε με τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας και του Δήμου έργο που δεν θα δημιουργεί θέμα στις κατοικίες».
Για την κατολίσθηση στη Λιθακιά που έγινε τα ξημερώματα ο πρόεδρος του χωριού Κώστας Γαρδέλης ανέφερε: «Χρειάζεται μεγάλη προσοχή από το βενζινάδικο της Λιθακιάς στην Εθνική Οδό Ζακύνθου–Κεριού προς το Κερί. Παρακαλώ πολύ να μην τρέχετε και όσοι θέλετε να πάτε προς το Κερί, πρέπει να πάτε δεξιά στον δρόμο γύρω γύρω από την κοινότητα Λιθακιάς και να κατεβείτε από το ελαιοτριβείο».

Πλημμυρισμένοι δρόμοι σχεδόν σε όλη τη Ζάκυνθο

Έντονα πλημμυρικά φαινόμενα σημειώθηκαν σε πολλές τοπικές κοινότητες, όπως στο Γαϊτάνι, στο Μαχαιράδο, στο Σαρακηνάδο, στον Άγιο Δημήτριο, στο Βανάτο, στους Αμπελόκηπους (Λίμνη Μακρή), στο Μουζάκι και στον Παντοκράτορα.
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Πάστρας, τόνισε: «Πραγματικά αυτό το βράδυ έγινε κάτι που δεν είχαμε ξαναδεί. Έπεσε ο μεγαλύτερος όγκος νερού που είχε πέσει στη Ζάκυνθο. Ήταν πιο έντονο από τις 12:00 μέχρι τις 05:00 που η βροχή ήταν καταρρακτώδης. Δεν σταμάτησε λεπτό με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν τα πάντα. Καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες, σπίτια κ.ά. Η καταστροφή είναι τεράστια. Μακάρι να αποζημιωθούν οι άνθρωποι. Θα επαναλάβω ότι μετά τον Ιανό ελπίζαμε να μην ξαναδούμε κάτι τέτοιο. Είχαμε τουλάχιστον 30 κατολισθήσεις».
Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Επιχερηματικότητας Γιώργος Στασινόπουλος σημείωσε: «Οι ποσότητες του νερού που έπεσαν στο νησί ήταν τεράστιες. Όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας ήταν στον δρόμο προσπαθώντας να σώσουν περιουσίες και επιχειρήσεις. Έγιναν αντιπλημμυρικά, αλλά οι ποσότητες του νερού ήταν τεράστιες».

Καταγραφή ζημιών

Η Περιφέρεια καλεί όσους έχουν υποστεί ζημιές στις περιουσίες τους να καλούν στα τηλέφωνα 26953-60400-401-402 για να καταγράφονται και να αποστέλλουν φωτογραφικό υλικό, καθώς είναι σημαντικό να καταγράφονται οι ζημιές κατά τις πρώτες ώρες.