«Τα αδέλφια μου καταστράφηκαν, τώρα πια τα έχασαν όλα». Με τρεμάμενη φωνή ο συριακής καταγωγής καθηγητής του ΑΠΘ Bachar Moussa, ο οποίος έχει την αδερφή του στην πληγείσα πόλη Χομς, δηλώνει στα parapolitika.gr ότι τα εδάφη της χώρας του που χτυπήθηκαν από τον Εγκέλαδο είναι πιθανόν να εξελιχθούν σε απέραντα νεκροταφεία. Ήδη, 48 ώρες μετά τα 7,8 Ρίχτερ και ενώ η γη εξακολουθεί να τρέμει, εκατομμύρια άνθρωποι στο Χαλέπι, τη Λατάκια, τη Χομς και περιοχές μέχρι τη Δαμασκό μένουν στους δρόμους, στα γήπεδα που άνοιξε ο στρατός και στις κατακόμβες, όπου προσπαθούν να προστατευτούν από το ισχυρό ψύχος των -2C. Η ιστορική «Κοιλάδα των Χριστιανού», μια από τις κοιτίδες του παγκόσμιου πολιτισμού και της Ορθοδοξίας, πλήττεται για ακόμα μία φορά.

«Χθες η αδερφή μου κοιμήθηκε στον δρόμο, όπως και πολλοί ακόμα συμπατριώτες μου, γιατί εκτός από τις ολοκληρωτικές ζημιές στα κτίρια καταγράφηκαν 42 δονήσεις σε λίγες ώρες», υπογραμμίζει ο Moussa και συνεχίζει. «Το οδικό δίκτυο έχει καταρρεύσει και η ανθρωπιστική βοήθεια που καταφθάνει από όλο τον κόσμο είναι δύσκολο να μεταφερθεί σε αρκετές πόλεις και λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από την Τουρκία και τους συμμάχους της».

Σε σχέση με τους νεκρούς, μόνο τα συριακά νοσοκομεία δίνουν 1.682 θύματα, αλλά δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το τι συμβαίνει στα γκρεμισμένα κτίρια στις περιοχές με κατοχικό καθεστώς. «Με δεδομένο ότι το Χαλέπι έχει 3 εκατομμύρια πληθυσμό, η Λατάκια άλλα 2 και η Χομς 1,5 εκατομμύριο, καταλαβαίνετε ότι τα πράγματα είναι πολύ δραματικά, αφού ο σεισμός αποτελείωσε τις πόλεις που είχαν ήδη καταρρεύσει από τον πόλεμο», τονίζει ο καθηγητής. Παράλληλα αναφέρεται στην προσπάθεια που καταβάλει το Πατριαρχείο Αντιοχείας και η ελληνική κυβέρνηση, η οποία από την πρώτη στιγμή βρίσκεται στο πλευρό του δοκιμαζόμενου πληθυσμού.

Το σημαντικότερο όλων είναι η επόμενη ημέρα γι' αυτούς τους ανθρώπους, αφού, αν δεν υπάρξει υλικοτεχνική βοήθεια για την ανασυγκρότηση των πόλεων, τότε αναμφισβήτητα θα υπάρξει προσφυγική έκρηξη.