Φρίκη, βρόμα και δυσωδία -Σοκ από το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη για το γηροκομείο-κολαστήριο
Το γηροκομείο-κολαστήριο «Ζαΐμη» του Κορυδαλλού
Χαρακτηριστικά και αποκαλυπτικά σημεία από το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη σχετικά με τις άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, διατροφής και υγιεινής, οι οποίες επικρατούσαν στο γηροκομείο-κολαστήριο «Ζαΐμη» του Κορυδαλλού, συνθήκες τις οποίες έφερε στο φως της δημοσιότητας η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Σταυρούλα Αντωνάκου, αποκάλυψε χθες κατ’ αποκλειστικότητα η «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ».
Νέα στοιχεία τού εν λόγω πορίσματος, το οποίο φέρει ημερομηνία 13 Δεκεμβρίου 2022 και υπογράφεται από τον ίδιο τον Συνήγορο του Πολίτη, Ανδρέα Ποττάκη, αποκαλύπτει σήμερα η «Α». Το πόρισμα, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας, επιβεβαιώνει τον χαρακτηρισμό «κολαστήριο» για την εν λόγω δομή, η οποία βρίσκεται σε ένα από τα πλέον κεντρικά σημεία του Δήμου Κορυδαλλού.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ασύλληπτα καταγράφει το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, «στις 13 Οκτωβρίου 2022 διενεργήθηκε αιφνίδια αυτοψία, με πολύ άσχημα ευρήματα παραμέλησης αλλά και κακοποίησης των περιθαλπομένων, αφού εντοπίστηκε ηλικιωμένη δεμένη στο κάγκελο του κρεβατιού της, κοιμώμενη φορώντας πάνα ακράτειας, ξαπλωμένη πάνω σε μαύρη σακούλα απορριμμάτων.Επιπλέον, καταγράφηκαν πάλι, παρά την απαγόρευση, νέες εισαγωγές ηλικιωμένων στο διάστημα που πέρασε από την προηγούμενη αυτοψία».
Δεν τους έβλεπε ούτε ο ήλιος
Νέα, προγραμματισμένη αυτή τη φορά, αυτοψία στην εν λόγω δομή διενεργήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2022.
Ο Συνήγορος του Πολίτη καταγράφει μεταξύ άλλων στο πόρισμά του: «Οι τρόφιμοι ήταν ατημέλητοι και απεριποίητοι, με φτωχή ατομική υγιεινή, με ρούχα παλιά και βρόμικα, τα οποία δεν ήταν τα δικά τους. (…) Ο χώρος ήταν γενικά αποπνικτικός, χωρίς φρέσκο αέρα, παρά την ηλιόλουστη μέρα έξω, με μυρωδιά κλεισούρας και βρομιάς, ειδικά κατά την αρχή της επίσκεψης, με έντονη μυρωδιά ούρων. Με κρεβάτια με πολύ λεπτά στρώματα και με βρόμικα και ακατάλληλα κλινοσκεπάσματα και μαξιλαροθήκες ρυπαρές. (…) Οι τρόφιμοι της μονάδας έχουν εξαιρετικά περιορισμένη δυνατότητα κίνησης και προαυλισμού. (…)
Δεν επιτρέπονται οι έξοδοι των τροφίμων προς οικογενειακό ή άλλο περιβάλλον τα Σαββατοκύριακα, ούτε να κάνουν βόλτα έξω στον ήλιο. Φαίνεται να μην έχουν καμία επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον, φυσικό και κοινωνικό, ακόμη κι εάν το επιθυμούν οι ίδιοι και οι συγγενείς τους. (…) Οι τρόφιμοι ήταν προφανώς καταβεβλημένοι, αδύνατοι, με πολύ χαμηλό δείκτη μάζας σώματος. Ακίνητοι, με μικρή επαφή με το περιβάλλον, οι περισσότεροι έχοντας εικόνα ανθρώπων υπό αγωγή με ψυχοτρόπα φάρμακα και χωρίς καθόλου οδοντιατρική φροντίδα. (…) Δεν υπάρχουν ατομικοί ιατρικοί φάκελοι ούτε αρχεία ιατρικών εξετάσεων για τους τροφίμους, οπότε δεν μπορεί να εντοπισθεί πιθανή ιατρική κατάσταση που να χρειάζεται νοσηλεία και παρακολούθηση από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. (…)
Ενώ κατά δήλωση του ιατρού οι περισσότεροι τρόφιμοι είναι ανοϊκοί, δεν προέκυψε ότι παρακολουθούνται, έστω και αραιά, από ψυχίατρο ή νευρολόγο ώστε να αξιολογείται η φαρμακευτική τους αγωγή. (…) Η εικόνα των ηλικιωμένων στη μονάδα, οι ορατές συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων, καθώς και η φροντίδα και οι παροχές που φαίνεται να λαμβάνουν, πόρρω απέχουν από τις βασικές συνταγματικές και νομοθετικές επιταγές για την προστασία της υγείας των ηλικιωμένων, αλλά και για το θεμελιώδες δικαίωμα προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 16/2