Tσικνοπέμπτη: Η σημασία της ημέρας, οι εκδηλώσεις και τα έθιμα της Αποκριάς
Τι γνωρίζουμε τελικά για την Τσικνοπέμπτη;
Η Τσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου, της αποκαλούμενης και «Κρεατινής», κατά την οποία, σύμφωνα με το έθιμο, ψήνουν κρέας στη σχάρα και ο αέρας μυρίζει τσίκνα.
Είναι μέρα χαράς και κρεατοφαγίας για τους περισσότερους Έλληνες.
Οι Απόκριες είναι τρεις εβδομάδες πριν από την Καθαρά Δευτέρα και σηματοδοτούν την αρχή της νηστείας της Σαρακοστής.
Σύμφωνα με τους λαογράφους, η γιορτή συνδέεται με τα ρωμαϊκά «Λουπερκάλια», τα «Σατουρνάλια» και τις αρχαιοελληνικές βακχικές γιορτές.
Έθιμα σε όλη τη χώρα
Την Τσικνοπέμπτη στο λιμάνι της Πάτρας αναπαριστούν κωμικά τον «Γάμο της Γιαννούλας της κουλούρους».
Στο Φιλώτι Νάξου βγαίνουν οι «κουδουνάτοι» για να τρομάξουν τα κακά πνεύματα και να διώξουν το σκοτάδι και τον χειμώνα.
Ανήμερα την Τσικνοπέμπτη, στην Κέρκυρα λαμβάνουν χώρα τα περίφημα κορφιάτικα «πετεγολέτσα».
Το πατρινό καρναβάλι κορυφώνεται την Κυριακή της Τυρίνης με το κάψιμο του «Βασιλιά Καρνάβαλου».
Στην Αθήνα ξακουστό είναι το Καρναβάλι του Μοσχάτου και το «Γαϊτανάκι» στην Πλάκα.
Στα Γιάννενα και στην Κοζάνη ο κόσμος ξεφαντώνει γύρω από μεγάλες φωτιές.
Την Καθαρά Δευτέρα γιορτάζεται το «Μπουράνι» στον Τύρναβο, ενώ στο Γαλαξίδι γίνονται τα «Αλευρομουτζουρώματα».