Πλοίο που θα μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια προς την Τουρκία πρόκειται να αποπλεύσει το μεσημέρι από το λιμάνι της Πάτρας.

Η ανθρωπιστική βοήθεια περιλαμβάνει είδη πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες από τους καταστροφικούς σεισμούς.

Σήμερα το πρωί βρέθηκε στο λιμάνι της Πάτρας ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, ο οποίος συντονίζει την πανελλαδική προσπάθεια για τη συλλογή και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Τουρκία και τη Συρία.

Η νέα αποστολή αφορά σε 4 κοντέινερ που μεταφέρουν είδη πρώτης ανάγκης, συνολικού βάρους 50 τόνων. Πρόκειται για υλικό που συγκέντρωσαν η ΚΕΔΕ, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δήμοι της Πελοποννήσου, της Κεφαλονιάς, της Κοζάνης, καθώς και η δράση «Όλοι Μαζί Μπορούμε».

Λίγη ώρα πριν αποπλεύσει το πλοίο με προορισμό λιμάνι της Τουρκίας, ο κ. Κατσανιώτης, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «50 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας είναι ήδη στο λιμάνι της Πάτρας και μέσα στα κοντέινερ υπάρχουν κλινοσκεπάσματα, φάρμακα, είδη προσωπικής υγιεινής κ.ά. Είναι το δεύτερο μεγάλο κομμάτι ανθρωπιστικής βοήθειας που συγκεντρώθηκε από την ΚΕΔΕ, από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, από δήμους της Πελοποννήσου, από την Κεφαλλονιά, την Κοζάνη και από την δράση τού "Όλοι μαζί μπορούμε"».

«Η βοήθεια αυτή αποτελεί ένα μόνο κομμάτι της ανθρωπιστικής βοήθειας», σημείωσε.

«Όπως από την πρώτη στιγμή είπαμε, θέλουμε συντονισμένα να φθάνει η βοήθεια στην Τουρκία, εκεί δηλαδή όπου υπάρχει ανάγκη. Θέλω να ευχαριστήσω και την εταιρία ΕΚΟL που μας προσέφερε την μεταφορά από την Αθήνα μέχρι και την Τουρκία, καθώς και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την βοήθεια που μας έδωσε στον συντονισμό αυτής της προσπάθειας», πρόσθεσε.

«Θα ακολουθήσουν και άλλες αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας, τόσο από το λιμάνι της Πάτρας όσο και από την Αθήνα, όπου, μάλιστα, αύριο ξεκινά οδικώς μία μεγάλη αποστολή από την Περιφέρεια Αττικής», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, «θα σταλεί οδικώς ανθρωπιστική βοήθεια και από τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά η υπόλοιπη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας θα γίνει μέσω του λιμανιού της Πάτρας».

Ο κ. Κατσανιώτης επισήμανε ότι «αυτό που είναι σημαντικό είναι η διαχείριση της βοήθειας που έδωσε ο κόσμος».

«Η κοινή γνώμη της Ελλάδας ανταποκρίθηκε, η κοινή γνώμη της Τουρκίας αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή την ελληνική αποστολή και πραγματικά αν δούμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την ανταπόκριση που έχει ο λογαριασμός για τη βοήθεια στην Τουρκία, από Τούρκους πολίτες, αυτή είναι πραγματικά συγκινητική», κατέληξε.




Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, σε δηλώσεις που έκανε στο λιμάνι της Πάτρας, υπογράμμισε: «Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι, σαν Περιφέρεια, σαν Τοπική Αυτοδιοίκηση συνολικά, συνδράμαμε την πρωτοβουλία της πολιτείας και κυρίως συνδράμαμε την απίστευτη αλυσίδα αλληλεγγύης και το κύμα συμπαράστασης από την ελληνική κοινωνία. Έπρεπε να υπάρχει συντονισμός και αυτός ο συντονισμός έγινε πρωτοστατώντας φυσικά η ελληνική πολιτεία, αλλά και εμείς, οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, βοηθάμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε αυτή η πράξη αλληλεγγύης να έχει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας από τους μεγαλύτερους αρμούς της κοινωνικής συνοχής και φυσικά ένα κομμάτι της ελληνικής διπλωματίας».