Οι μαρτυρίες των επιζώντων από την τραγωδία με τη θανατηφόρα σύγκρουση τρένων στα Τέμπη και -προς ώρας- απολογισμό των 36 νεκρών, 66 τραυματιών και άγνωστο αριθμό αγνοουμένων έχει σοκάρει το πανελλήνιο.

«Όσο αναποδογυρίζαμε καιγόμασταν κιόλας» δήλωσε ένας νεαρός άντρας που μίλησε στις κάμερες έχοντας στο πρόσωπό του εμφανή τα σημάδια από το δυστύχημα με το τρένο στα Τέμπη. «Έφυγε το μωρό από το καρεκλάκι και σφήνωσε. Ψάχναμε να το βρούμε» δήλωσε μια άλλη αυτόπτης μάρτυρας.

«Ξαφνικά εκεί που ήμασταν μια χαρά έγινε μια μεγάλη σύγκρουση. Πεταχτήκαμε μπροστά. Έσπασαν τα τζάμια και ξέσπασε και φωτιά. Η σύγκρουση ήταν τρομαχτική αλλά σιγά σιγά βρήκαμε έξω», ανέφερε ο αυτόπτης μάρτυρας που επέβαινε στο πέμπτο βαγόνι, εκ των οποίων υπέστη τις λιγότερες ζημιές από την φονική σύγκρουση.

«Την στιγμή της σύγκρουσης καταλαβαίνουμε ότι εκτροχιαζόμαστε. Προσπαθούσαμε να κρατηθούμε από κάπου. Οι σοβαρότεροι τραυματισμοί ήταν στα πρώτα βαγόνια και ήταν εκεί νέα παιδιά» είπε μια γυναίκα, ευχαριστώντας την ίδια στιγμή τα νεαρά άτομα που την βοήθησαν να απεγκλωβιστεί. «Ανοίξαν την πόρτα, μας πήραν τα πράγματα, μας βοήθησαν πολύ» τόνισε. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι η κατάσταση που αντίκρυσε όταν εξήλθε της αμαξοστοιχίας ήταν τραγική. «Ο καπνός σε έπνιγε στο 6ο βαγόνι όχι μπροστά».

Τέλος, ένας ακόμη  αυτόπτης μάρτυρας αφηγήθηκε μια συνομιλία που άκουσε μέσω των ασυρμάτων όταν είχαν μείνει στα Παλαιοφάρσαλα με καθυστέρηση. «Όταν ακούς τον μηχανοδηγό να μιλάει με τον υπεύθυνο των εισιτηρίων να λέει “Πάμε και όπου βγει'' ξέρεις ότι κάτι δεν θα πάει καλά».