Τέμπη: Πώς φτάσαμε στην τραγωδία – Το χρονικό της διαδρομής με το «τρενάκι του θανάτου»
Η σύγκρουση των δύο τρένων ήταν σφοδρή, καθώς τα δύο βρέθηκαν να κινούνται στην ίδια γραμμή
Το ρολόι στον Ευαγγελισμό Λαρίσης, σταμάτησε λίγα δευτερόλεπτα μετά τις 23.20 όταν η επιβατική αμαξοστοιχία έφτανε στη σήραγγα των Τεμπών και η εμπορική μόλις έβγαινε από αυτήν, με μεγάλη ταχύτητα.
Το χρονικό
Ώρα 23.22 το βράδυ. Ανάμεσα στη Λάρισα και τα Τέμπη, στον οικισμό Ευαγγελισμός, μόλις λίγα χλμ. μετά την έξοδο του τούνελ. Το επιβατικό τρένο που ξεκίνησε από την Αθήνα στις 19.22 με προορισμό τη Θεσσαλονίκη, με 342 επιβάτες και 10 άτομα προσωπικό, συγκρούεται μετωπικά στην ίδια γραμμή, με εμπορική αμαξοστοιχία.
Τα τρία πρώτα βαγόνια του INTERCITY 62 συνθλίβονται. Το εμπορικό τρένο, με 2 άτομα προσωπικό, φορτωμένο με κοντέινερ, κατευθυνόταν με αντίθετη φορά από τη Θεσσαλονίκη προς τη Λάρισα.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, η επιβατική αμαξοστοιχία είχε αναπτύξει ταχύτητα 160χλμ και η εμπορική 120χλμ. Η σύγκρουση των δύο τρένων ήταν σφοδρή, καθώς τα δύο βρέθηκαν να κινούνται στην ίδια γραμμή.
Δύο λεπτά αργότερα, ένας επιβάτης βγαίνει από τα στραπατσαρισμένα βαγόνια. Έχει την ψυχραιμία να καλέσει το 112. Είναι ο μαντατοφόρος της εθνικής τραγωδίας.Οι φλόγες έλιωσαν τα βαγόνια
Σκηνές αποκάλυψης μέσα στη νύχτα. Βαγόνια εκτροχιάζονται, πολτοποιούνται και τυλίγονται στις φλόγες. Επιβάτες παγιδεύονται. Πανδαιμόνιο. Δυνάμεις της πυροσβεστικής και άνδρες της ΕΜΑΚ παλεύουν να απεγκλωβίσουν επιβάτες και να σβήσουν τη φωτιά που ξέσπασε αμέσως μετά την ολέθρια σύγκρουση.
Άλλοι απανθρακώνονται, άλλοι εκσφενδονίζονται και κάποιοι ζουν για να μην ξεχάσουν ποτέ τον εφιάλτη.
«Έφυγε το μωρό από το καρεκλάκι και το βρήκανε ευτυχώς οι φοιτητές ζωντανό», λέει επιβάτιδα.
Οι επιβάτες, στην πλειοψηφία τους φοιτητές, σοκαρισμένοι, έτρεχαν να εγκαταλείψουν τα φλεγόμενα βαγόνια.
Ώρα 04.00 τα ξημερώματα. Το MEGA με έκτακτο δελτίο μεταδίδει την εικόνα της απόλυτης καταστροφής και του ολέθρου.
«Πάμε κι όπου βγει»
Με το τρένο ταξίδευαν πολλοί φοιτητές που επέστρεφαν στη Θεσσαλονίκη μετά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Κανείς δεν έχει το κουράγιο να σκεφτεί τα αίτια της τραγωδίας. Μόνο ένας νεαρός επιβάτης, οργισμένος, μεταφέρει τον σοκαριστικό διάλογο μηχανοδηγού και υπεύθυνου εισιτήριων που, όπως λέει, άκουσε μέσω ασυρμάτου.
«Πάμε και όπου βγει».
Με την αγωνία στο κατακόρυφο, μια μητέρα σε κατάσταση αλλοφροσύνης αναζητά το παιδί της.
«Δε σηκώνει το τηλέφωνο».
Την ίδια στιγμή, στον σταθμό του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη οι συγγενείς των επιβατών ζουν ώρες απίστευτης αγωνίας.
Στις 02.00 τα ξημερώματα έφτασε στη Θεσσαλονίκη το πρώτο από τα λεωφορεία που μετέφερε διασωθέντες.
Παραιτήθηκε ο υπουργός Μεταφορών
Κι ενώ αυτά συνέβησαν τη νύχτα του τρόμου, το απόγευμα μετά την επίσκεψή του στα Τέμπη, ο υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, υπέβαλλε την παραίτησή του.
«Είναι αυτό που νιώθω καθήκον μου να πράξω ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στην μνήμη των ανθρώπων που έφυγαν τόσο άδικα και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα διαχρονικά λάθη του ελληνικού κράτους και του πολιτικού συστήματος».
Το μεσημέρι, κι ενώ η επιχείρηση απεγκλωβισμού συνεχιζόταν, στο σημείο της τραγωδίας έφτασε και ο πρωθυπουργός.
«Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο».
Συγκλονισμένος και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, που βρέθηκε τη νύχτα στο νοσοκομείο της Λάρισας.
«Έχει ξεκινήσει η διαδικασία αναγνώρισης για τους τραυματίες, έχουμε τους ψυχολόγους να τους στηρίξουμε. Είναι μια τρομακτική διαδικασία για γονείς και συγγενείς. Θα προσπαθήσουμε να γίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται η αναγνώριση, παρά τις δυσκολίες».
Τραγικός επίσημος απολογισμός, 36 νεκροί. 72 άτομα νοσηλεύονται σε Θεσσαλονίκη, Κατερίνη και Λάρισα, έξι βρίσκονται σε Μονάδες εντατικής θεραπείας.
Με απόφαση του πρωθυπουργού, η χώρα βρίσκεται σε τριήμερο πένθος. Από σήμερα έως και την Παρασκευή, οι σημαίες θα είναι μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτήρια ενώ αναστέλλονται οι δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις.