Περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι -σύμφωνα με τον υπολογισμό των διοργανωτών- συγκεντρώθηκαν το πρωί της Κυριακής στο Σύνταγμα για να απαιτήσουν να χυθεί άπλετο φως στις συνθήκες του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος που βύθισε στο πένθος ολόκληρη τη χώρα. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι συγκεντρωμένοι ήταν περίπου 12.000.

Τη συγκέντρωση είχαν διοργανώσει το ΠΑΜΕ και ενώσεις των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο, ενώ ανταποκρίθηκαν η ΑΔΕΔΥ, εργατικά συνδικάτα, μαθητικοί και φοιτητικοί σύλλογοι, φορείς και συλλογικότητες.

Με μαύρα μπαλόνια και πανό που ζητούσαν δικαίωση, η συγκέντρωση μπροστά στη Βουλή είχε ως κεντρικό σύνθημα την υπόσχεση ότι «Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί».

«Τα κροκοδείλια δάκρυα και οι εκ των υστέρων συγγνώμες δεν συγκινούν πλέον κανέναν. Σήμερα, μετά από αυτή την τραγική, την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη, ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα, η μοναδική ίσως ελπίδα, ένας τόνος αισιοδοξίας είναι οι μεγάλες κινητοποιήσεις του εργαζόμενου ελληνικού λαού, είναι οι κινητοποιήσεις κυρίως της νεολαίας, των μαθητών, των φοιτητών, οι μεγάλες και συγκινητικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Έτσι μόνο δεν θα παραγραφούν οι ευθύνες, έτσι μόνο δεν θα ξεχαστεί αυτό το έγκλημα, έτσι μόνο “θα φτάσει το μαχαίρι ως το κόκαλο” για να αποδοθούν οι τεράστιες ευθύνες που υπάρχουν και στο κράτος, στον κρατικό μηχανισμό, στις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Οι διαδηλωτές άφησαν 57 μαύρα μπαλόνια να πετάξουν προς τον ουρανό, σε μια συμβολική κίνηση για τους ισάριθμους νεκρούς της τραγωδίας που ζητούν δικαίωση.

Τραυματισμοί

Λίγα λεπτά πριν από τη μία το μεσημέρι, μια μικρή ομάδα νεαρών πέταξε βόμβες μολότοφ και πέτρες προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με εκτεταμένη χρήση χημικών.

Τα επεισόδια διήρκεσαν αρκετά λεπτά και επεκτάθηκαν κυρίως στην οδό Φιλελλήνων -στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος- και στην Πανεπιστημίου. Τα επεισόδια επεκτάθηκαν στους δρόμους γύρω από την Ομόνοια, ενώ προκλήθηκαν φθορές σε βιτρίνες καταστημάτων και στάσεις λεωφορείων.

Στη συμβολή των οδών Ιπποκράτους και Πανεπιστημίου κάηκε όχημα του δήμου, ενώ στο Σύνταγμα πήρε φωτιά τουριστικό λεωφορείο.

Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε προσαγωγές έξι ατόμων, από τα οποία τα πέντε συνελήφθησαν. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν επτά αστυνομικοί, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 6/3