Τέμπη: 12 υποτροφίες στη μνήμη των φοιτητών που άφησαν στη μέση τα όνειρά τους ζητεί το ΑΠΘ
Η Ελλάδα πενθεί για τις άδικες απουσίες και τις άδειες αγκαλιές
Είχαν όνειρα και ελπίδα για το μέλλον. Ήταν τα παιδιά, τα αδέλφια, οι αγαπημένοι κάποιων που σήμερα έχουν μόνο μια άδεια αγκαλιά, γιατί είχαν την ατυχία να ταξιδέψουν με το μοιραίο τρένο και η ζωή τους να τερματίσει στα Τέμπη.
«Άφησαν» 12 κενές θέσεις στα αμφιθέατρα του Αριστοτέλειου, καθώς σήμερα η Ελλάδα πενθεί τα παιδιά της και το μέλλον της.
Κυπριανός, 23 ετών απών, Αναστασία, 19 ετών απούσα, Τάσος, 20 ετών απών.
Γιώργος, Αγάπη, Ελπίδα, Κλαούντια, Θώμη, Ελένη, Ελισάβετ, Φραντζέσκα.
Όλοι φοιτητές ΑΕΙ. Όλοι απόντες από τα φοιτητικά έδρανα.
«Τι να πω… Τα παιδιά βρίσκονται στον ουρανό, αχ ψυχούλες μου γλυκές», είπε η γιαγιά της Φραντζέσκας.
Η κυρία Βασιλική την Παρασκευή κηδεύει την εγγονή της. Τη νεαρή Φραντζέσκα, φοιτήτρια βαλκανικών σπουδών, που μαζί με τις σπουδές της κυνηγούσε και το όνειρό της στο τραγούδι.
«Θα θυμάμαι πάντα ότι ερωτευτήκαμε μαζί».
«Είσαι κάτι πιο βαθύ από φίλος».
«Οι αναμνήσεις μας θα είναι πάντα χαραγμένες μέσα μου και οι καλές και οι κακές στιγμές που περάσαμε».
«Ποιος μπορεί να μιλήσει. Μουγγαθήκαμε, μουγγαθήκαμε… Αφήστε με τουλάχιστον να τη δω στο πλάνο».
Τα θύματα με τις αγγελικές μορφές
Φραντζέσκα Μπέζα και Ελισάβετ Χατζηβασιλείου ήταν οι δύο «αγγελικές φωνές» του τρένου που σίγησαν μέσα στα χαλάσματα.
Αγγελική φωνή όμως είχε και ο Κυπριανός, φοιτητής νομικής στο Αριστοτέλειο, που ψέλνει σε εκκλησία.
Φέτος θα ολοκλήρωνε τις σπουδές του και θα αφοσιωνόταν στις προετοιμασίες του γάμου του. Ο ιερέας πατέρας του όμως, αντί για το «Ησαΐα Χόρευε», απήγγειλε τον επικήδειό του.
«Αχ, αυτό το τρένο! Είμαι δίπλα σου, γιε μου! Δίπλα στην πολυμαρτυρική σορό σου αλλά είμαι δίπλα και στην όλο φως ψυχή σου».
«Λαοθάλασσα» στην κηδεία αλλά συνάμα και νεκρική σιγή. Τα όσα είπε ο πατέρας του στον επικήδειο συγκλονίζουν.
«Το σώμα του το έπλυνα εγώ ο ίδιος. Το πρόσωπό του μπορείτε να δείτε ότι έχει αρκετούς μώλωπες αλλά είναι ολόκληρο το σώμα του. Εμάς μας έσκασαν εκεί ότι θα βρίσκαμε κάτι κομμάτια. Δεν μας το έδειξαν στην Ελλάδα, δεν το επέτρεψαν να το δούμε. Το είδαμε μετά».
«Τη βάφτισες, θα την πάντρευες αλλά σήμερα την κηδεύουμε».
Αυτά ήταν σπαρακτικά λόγια που είπε στον ιερέα του χωριού η μητέρα της 19χρονης Αναστασίας, κόρης γιατρού και φοιτήτριας Γεωπονικής.
Ντυμένες στα λευκά οι δύο αδελφές της αποχαιρέτησαν την Αναστασία μόλις στα 19 της στη γενέτειρά της, Λυκούρια Καλαβρύτων.
Η Ελλάδα πενθεί το μέλλον της
Η Ελλάδα εκτός από νέα παιδιά, έχασε και λαμπρούς επιστήμονες. Έχασε έναν φυσικό, τον 22χρονο Γιώργο Παπάζογλου. Έναν γεωπόνο, τον 20χρονο Τάσο Κουτσόπουλο. Μια παιδαγωγό, την Ελένη Τσίντζα, στα 21 της.
«Ήταν ένα όμορφο παιδί. Συγγνώμη... Είχε όνειρα πολλά, όπως όλα τα παιδιά και του άρεσαν τα ταξίδια», είπε ο πατέρας του Γιώργου.
Νέα παιδιά που πέρασαν τη ζωή τους μέσα στα βιβλία. Μια ζωή που τόσο βίαια κάποιοι τους τη στέρησαν.
Στην 24χρονη Αναστασία δεν της έφτανε μόνο το πτυχίο Οδοντιατρικής. Στόχευε στο απόλυτο και με πλατύ χαμόγελο συνέχιζε με το μεταπτυχιακό της.
Ένας καθηγητής της σήμερα της ζητεί συγγνώμη.
«Σου οφείλω μια συγγνώμη επειδή είμαι κομμάτι μιας γενιάς που το βύσμα κι ο ανάξιος επιπλέει σε σχέση με τον άξιο, που όμως δεν τον ξέρουν οι “σωστοί άνθρωποι στις σωστές θέσεις”. Επειδή τα όνειρα και τα ιδανικά μας πήραν χρώμα και κρύφτηκαν πίσω από κομματικά, συντεχνιακά, ατομικά και δεν ξέρω τι άλλα συμφέροντα. Επειδή σταματήσαμε να βλέπουμε πού πάμε και πήγαμε εκεί που βλέπαμε. Για όλα αυτά, Αναστασία μου, συγγνώμη».
Δέκα χρόνια διάβασμα και για την 28χρονη Ελπίδα. Πτυχιούχος πολιτικός μηχανικός φοιτούσε και σε δεύτερη σχολή. Αρχιτεκτονική. Ταξίδεψε μέχρι την Αθήνα για να ξεσκάσει για λίγες μέρες και δεν γύρισε ποτέ.
«Λέω άφησέ την να περάσει καλά, να ηρεμήσει και μετά θα τα πούμε. Όσο σκέφτομαι ότι δεν θα αγκαλιάσω το παιδί μου πάλι», είπε η μητέρα της.
Λίγο πριν από το πτυχίο της ήταν και η Αγάπη Τσακλίδου. Ήθελε να γίνει τοπογράφος, φοιτούσε στο 5ο έτος, αλλά το νήμα της ζωής κόπηκε βίαια και άδικα.
Όπως βίαια και άδικα κόπηκε και στη 19χρονη Κλαούντια. Ως φοιτήτρια ιατρικής στη στρατιωτική σχολή στρατιωτικό άγημα βρέθηκε στην κηδεία της ως ελάχιστος φόρος τιμής.
Φοιτήτρια φαρμακευτικής ήταν και η 20χρονη Θώμη. Στο παρθενικό ταξίδι της με τρένο έσβησε μέσα στα συντρίμμια μαζί με τη δίδυμη αδελφή της Χρύσα και την πρώτη ξαδέλφη της Αναστασία, που σπούδαζαν αισθητική στη Θεσσαλονίκη.
Δώδεκα υποτροφίες, όσοι και οι φοιτητές που έχασαν τη ζωή τους στην τραγωδία των Τεμπών, ζητεί η διοίκηση του ΑΠΘ, προκειμένου να τιμήσει συμβολικά τη μνήμη τους.