Συνέντευξη στο CNN Türk, την πρώτη του σε τουρκικό Μέσο Ενημέρωσης, παραχώρησε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος, επισημαίνοντας ότι στο Φανάρι, όπου βρέθηκε, προσευχήθηκαν από κοινού για όλους όσοι πέθαναν στον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία και τη Συρία και στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα.


«Τίποτα δεν μπορεί να μας χωρίσει»

Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος παραχώρησε τη συνέντευξη κατά τις μέρες της επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη, όπως γράφει το churchofcyprus.org.cy.

«Είχαμε προγραμματίσει την επίσκεψη στο Πατριαρχείο πολύ νωρίτερα. Εν τω μεταξύ, συνέβησαν τα ανεπιθύμητα γεγονότα. Πραγματοποιήσαμε αυτή την επίσκεψη στη σκιά τους», δήλωσε αρχικά.

«Προσευχηθήκαμε από κοινού για όλους όσοι πέθαναν στον σεισμό και στο δυστύχημα στην Ελλάδα. Για την ανάπαυση της ψυχής των νεκρών και την ταχεία ανάρρωση των τραυματιών. Αυτές οι αρνητικές εμπειρίες μάς ενώνουν στον πόνο. Είναι μια απόδειξη ότι τίποτα δεν μπορεί να μας χωρίσει», σημείωσε.

Τόνισε ότι ο σεισμός έγινε αισθητός στην Κύπρο και ήδη από το πρωί της ημέρας εκείνης έγινε κοινωνός της θλιβερής είδησης, τονίζοντας ότι λυπάται πολύ από τη συνεχιζόμενη αύξηση των θυμάτων, καθώς «οι νεκροί είναι άνθρωποι και οι αγνοούμενοι είναι ζωές».

Αναφερόμενος στους Tουρκοπυπρίους που έχασαν τη ζωή τους, όταν κατέρρευσε το ξενοδοχείο όπου διέμεναν, ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε τη βαθιά λύπη του για το γεγονός, υπογραμμίζοντας ότι στην Κύπρο «κηρύχθηκε εθνικό πένθος».

«Στη συνεδρίαση της Βουλής τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή», ανέφερε, για να προσθέσει ότι «ο λαός μας ζούσε πάντα σε αγαστή αρμονία και αλληλεγγύη με τους Τουρκοκυπρίους. Η επικοινωνία μεταξύ των παππούδων μας ήταν πολύ φιλική. Αυτό επιθυμούμε να συνεχιστεί».

«Αφενός οι μεγάλες καταστροφές προκαλούν μεγάλο πόνο, αφετέρου δε συμβάλλουν στην ένωση των ανθρώπων ανεξαρτήτως θρησκείας, γλώσσας ή φυλής, ανεξαρτήτως πλούτου ή φτώχειας. Αυτό βλέπουμε στο παράδειγμα του σεισμού», υπογράμμισε.


«Υπάρχουν φορές που αυξάνεται η ένταση και από τις δύο πλευρές»

Ερωτηθείς σχετικά με την κατά καιρούς αυξανόμενη ένταση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι «υπάρχουν φορές που αυξάνεται η ένταση και από τις δύο πλευρές, αλλά η προσδοκία μας είναι η αμοιβαία κατανόηση.

Θέλουμε οι σχέσεις να βασίζονται στον νόμο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν σκοπεύουμε να στραφούμε ποτέ κατά των δικαιωμάτων της τουρκικής πλευράς, ούτε μπορούμε να το κάνουμε.

Κάθε άνθρωπος έχει τα ίδια δικαιώματα. Η ασφάλεια πρέπει να αποτελεί εγγύηση που παρέχεται για κάθε άνθρωπο. Αυτές είναι ευρωπαϊκές αξίες και πρέπει να τις προστατεύσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για την αποστολή βοήθειας στους σεισμόπληκτους, σημείωσε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία «έχει ξεκινήσει εκστρατεία ώστε να έρθει αρωγός προς τους πληγέντες από τον σεισμό» και θα αποσταλεί μόλις συγκεντρωθεί, καθώς επιθυμία είναι να «δείξουμε την υποστήριξή μας στον κόσμο που επλήγη».