Εν αναμονή των κλήσεών τους σε απολογία βρίσκονται ήδη τρία πρόσωπα για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ενώ την ίδια στιγμή η βεντάλια των ερευνών «ανοίγει» προς νέες κατευθύνσεις. Μετά τον σταθμάρχη της Λάρισας, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις κατά τριών προσώπων για διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών αλλά και για τα πλημμελήματα των ανθρωποκτονιών και σωματικών βλαβών από αμέλεια και κατά συρροή. Εντός της εβδομάδας αναμένεται να περάσουν το ανακριτικό κατώφλι για να λάβουν προθεσμίες και να απολογηθούν ο επιθεωρητής του ΟΣΕ που έβαλε στη νυχτερινή βάρδια τον ακατάλληλο σταθμάρχη της Λάρισας, αλλά και οι δύο σταθμάρχες που όφειλαν να είναι παρόντες ως τις 11 το βράδυ και έφυγαν νωρίτερα εγκαταλείποντας το πόστο τους.

Ο επιθεωρητής

Πάντως, στην πρώτη τοποθέτησή του ο επιθεωρητής του ΟΣΕ επιμένει διά του συνηγόρου του Ιωάννη Γλύκα στη γραμμή των ευθυνών που έχουν οι σταθμάρχες που αποχώρησαν πριν από τη λήξη της βάρδιας, αλλά και οι μηχανοδηγοί του μοιραίου τρένου.

«Πολλαπλά λάθη, εγκατάλειψη θέσεων εν ώρα υπηρεσίας από δύο σταθμάρχες και η μη συνακόλουθη τήρηση του ωραρίου, η μη έγκαιρη και επιβεβλημένη ενημέρωση εκ μέρους των απολειπομένων μηχανοδηγών περί της εισόδου στη γραμμή καθόδου με την παράλληλη μη ενημέρωσή τους με τον οιονδήποτε τρόπο από τον αρμόδιο σταθμάρχη, σε συνδυασμό με την ολιγωρία ως προς την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του συστήματος τηλεδιοίκησης και των έργων σηματοδότησης, συνθέτουν το σκηνικό του τραγικού δυστυχήματος» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο κάδρο της πολύπλευρης έρευνας αναμένεται να μπουν κι αλλά πρόσωπα, όπως εκείνοι που ευθύνονται για τη μη ολοκλήρωση των έργων ασφαλείας, ο διευθυντής προσωπικού, ο διευθυντής ρύθμισης κυκλοφορίας, αλλά και ο κλειδούχος της επίμαχης βάρδιας. Μάλιστα, τον τελευταίο «έδειξε» και ο ήδη κατηγορούμενος επιθεωρητής, σημειώνοντας πως «ο κλειδούχος, ως πόστο εργασίας στον σιδηρόδρομο, έχει ως βασική αποστολή του να επικουρεί τον σταθμάρχη, παίρνοντας εντολές από τον τελευταίο. Αν συμβεί η οιαδήποτε βλάβη στο αυτόματο σύστημα ή αν χρειαστεί, ο κλειδούχος θα αλλάξει χειροκίνητα τα κλειδιά με εντολή πάντα του σταθμάρχη».

Η αναβάθμιση

Στο μεταξύ, την αναβάθμιση της έρευνας και την ανάθεσή της σε δυο εφέτες ειδικούς ανακριτές αποφάσισε ομόφωνα η Ολομέλεια Εφετών Λάρισας που συγκλήθηκε για το θέμα έπειτα από αίτημα του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας Σταμάτη Δασκαλόπουλου.

Την αντίρρησή τους στην εξέλιξη αυτή είχαν εκφράσει μέσω του δικηγόρου τους Αλέξη Κούγια συγγενείς εννέα θυμάτων και τέσσερις τραυματίες του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Μάλιστα, ο γνωστός ποινικολόγος είχε καταθέσει και εγγράφως την αντίθεση των εντολέων του στην κίνηση αυτή, ζητώντας «αντί της αντικαταστάσεως της κας Σούρλα και του κ. Τζαμαλή, ο προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Λαρίσης να αποφασίσει άμεσα τον διορισμό και δεύτερου τακτικού Ανακριτού για την όσο δυνατόν ταχύτερη διεξαγωγή και ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας».

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής, 12 Μαρτίου 2023