Τέμπη: Συγκλονίζουν οι συγγενείς εργαζομένων των μοιραίων τρένων - «Πήγε για μεροκάματο και δεν γύρισε ποτέ»
«Τα τελευταία λόγια του Γιάννη ήταν “62 κλείσε πόρτες, είμαστε έτοιμοι”… οι άλλοι ήταν έτοιμοι από καιρό να τους στείλουν στον θάνατο»
Συγκλονίζουν με τα όσα αποκαλύπτουν για τους δικούς τους ανθρώπους οι συγγενείς των εργαζομένων των μοιραίων τρένων που έχασαν τη ζωή τους στη σύγκρουση των Τεμπών.
Ο 62χρονος Παύλος που εργαζόταν στο κυλικείο του μοιραίου τρένου «έσβησε» μαζί με άλλες 56 ψυχές στο σημείο της τραγωδίας.
«Δεν γύρισε ποτέ»
«Πήγε ο καημένος Αθήνα και δεν γύρισε ποτέ. Πήγε για το μεροκάματο και δεν γύρισε ποτέ».
Οκτώ χρόνια εργαζόταν στο κυλικείου του τρένου. Μόλις ο γιος του, Σωκράτης Μπόζο, αντίκρισε τον γερανό να σηκώνει ό,τι είχε απομείνει από το βαγόνι που στεγαζόταν το μπαρ, συνειδητοποίησε πως κανείς δεν θα μπορούσε να βγει ζωντανός από εκεί μέσα.
«Ήμουν τη στιγμή που το σηκώνανε και μαθαίνω από δημοσιογράφους, βλέπω μια άμορφη μάζα, και ήταν το κυλικείο. Εκεί λέω δεν θα έχει βγει κανείς ζωντανός».
Ο γιος του 62χρονου μιλά αποκλειστικά στο LIVE NEWS για τη στιγμή που πληροφορήθηκε για το πολύνεκρο δυστύχημα. Ως μόνιμος κάτοικος εξωτερικού, ο Σωκράτης πήρε το πρώτο αεροπλάνο για να βρεθεί κοντά στον πατέρα του που μέχρις εκείνη την ώρα δεν ήξερε αν ζει ή αν πέθανε.
«Αμέσως με την πρώτη πτήση ήρθα Ελλάδα και πήρα το αμάξι να πάω στο σημείο του δυστυχήματος. Αυτό που είδα, σαν ταινία θρίλερ. Είμαστε στη φάση που το αποδεχτήκαμε. Έπρεπε μετά να το πούμε στη μαμά, στη γιαγιά, 87 ετών. Η κηδεία ήταν τραγική, γιατί ήταν ξαφνικό και άδικο».
Ύστερα από λίγες ώρες τον ενημέρωσαν πως ο πατέρας του είναι νεκρός. Σήμερα ζητεί δικαίωση.
«Τους σκότωσαν, τους δολοφόνησαν. Αυτή είναι η αλήθεια. Πρέπει για τις ψυχούλες τους να υπάρχει μια δικαίωση. Εμένα μου τον σκότωσαν τον πατέρα μου. Ζητώ να αποδοθούν ευθύνες, όποιος πρέπει να μπει φυλακή, να μπει φυλακή».
«Κλείσε τις πόρτες, είμαστε έτοιμοι»
Βοηθός μηχανοδηγού: Προϊστάμενος 62, ακούει;
Ελεγκτής: Παναγιώτη, είσαι έτοιμος πίσω;
Βοηθός μηχανοδηγού: Πίσω έτοιμος από επιβάτες, προϊστάμενε.
Ελεγκτής: 62 κλείσε πόρτες, είμαστε έτοιμοι.
Μέχρι χθες ξέραμε πως ο άνθρωπος που έλεγε «62 κλείσε πόρτες, είμαστε έτοιμοι» ήταν ο αδικοχαμένος μηχανοδηγός.
Μία γυναίκα, όμως, λέει σήμερα αποκλειστικά στο LIVE NEWS πως αυτός που ακούγεται είναι ο αδικοχαμένος αδελφός της. Ο 55χρονος Γιάννης Τζοβάρας που είχε βάρδια ως ελεγκτής στη μοιραία αμαξοστοιχία.
Και οι δύο αυτοί εργαζόμενοι του ΟΣΕ που ακούγονται στη συνομιλία είναι νεκροί.
«Η τελευταία συνομιλία που ακούω τον Γιάννη, τον ρωτάει ο Γιάννης "είστε έτοιμοι πίσω;". Τελευταία λέξη είναι "πίσω" και του απαντά το παιδί "πίσω. Έτοιμοι, προϊστάμενε". Ήταν προϊστάμενος υπηρεσίας. Το "πίσω-πίσω", το πώς χρησιμοποιούσαν τις λέξεις ήξεραν. Και τα τελευταία λόγια του Γιάννη ήταν "62 κλείσε πόρτες, είμαστε έτοιμοι". Έκαναν όλο τον έλεγχό τους και μετά οι άλλοι ήταν έτοιμοι από καιρό να τους στείλουν στον θάνατο».
«Είχε κακό προαίσθημα»
Ο 55χρονος ελεγκτής από τη Στυλίδα, με 28 χρόνια εμπειρία στον ελληνικό σιδηρόδρομο, διαισθανόταν πως κάτι κακό θα συμβεί, ένα κακό προαίσθημα που είχε μοιραστεί λίγες μέρες πριν με την αδελφή του, η οποία μιλά αποκλειστικά στο LIVE NEWS.
«Ότι θα γινόταν κακό, το ήξερε. Ήταν σίγουρος ότι θα γίνει. Έλεγε "δεν μπορώ άλλο. Δεν κάνουν τίποτα. Βάζουν τον οποιοδήποτε σε οποιαδήποτε θέση". Δεν είναι ψέματα αυτά που σας λέω».
Χθες βρέθηκε στα Τέμπη για να ανάψει ένα κερί και να αφήσει ένα λουλούδι στο σημείο που ο αδελφός της έχασε τόσο άδικα τη ζωή του.
«Σταμάτησα για να λιβανίσω λίγο, να ανάψω ένα κεράκι και να αφήσω μια φωτογραφία του Γιάννη και λίγα λουλούδια. Υπήρχαν μικρά κομμάτια τρένου, βίδες, παραβίδες, κομμάτια σπασμένα, πολύ μικρά. Αυτό το τρένο διαλύθηκε».
Τραγική ειρωνεία, το γεγονός πως ο Γιάννης τη μοιραία εκείνη νύχτα δούλευε εκτάκτως για να εξυπηρετήσει συναδέλφους που ήθελαν να περάσουν το τριήμερο με τα παιδιά τους.
«Δούλευε στον προαστιακό τα τελευταία χρόνια. Αυτό ήταν έκτακτο δρομολόγιο για τον Γιάννη. Γιατί πάντα, επειδή ο Γιάννης ήταν ελεύθερος, εξυπηρετούσε αυτούς που ήταν παντρεμένοι με παιδιά στα τριήμερα και μου έλεγε "εντάξει, βρε Μαρία. Έχουν παιδιά, πρέπει να βγουν". Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα, έχω τη φωτογραφία του Γιάννη και ένα καντήλι αναμμένο κάθε μέρα και λέω "τι κάνω, Θεέ μου;". Πήγα χθες στον τάφο και λέω "τι κάνω; Δεν είναι δυνατόν να λιβανίζω τον Γιάννη"».
«Πίσω έτοιμος από επιβάτες»
Ελεγκτής: Παναγιώτη, είσαι έτοιμος πίσω;
Βοηθός μηχανοδηγού: Πίσω έτοιμος από επιβάτες, προϊστάμενε.
Και ο Παναγιώτης που ακούγεται στο ηχητικό απόσπασμα να εκτελεί άρτια και υπεύθυνα τη δουλειά του είναι ο 29χρονος Παναγιώτης Χατζηχαραλάμπους, βοηθός μηχανοδηγού και πατέρας ενός δίχρονου παιδιού.
«Τι δικαιοσύνη; Να την κάνω τη δικαιοσύνη τι; Θα μου φέρει το παιδί μου πίσω; Έχω και μια μικρή παρηγοριά γιατί το παιδί μου ήταν παντρεμένο, μου έχει και ένα εγγονάκι 2 χρονών. Τα έκανε όλα γρήγορα το παιδί μου. Έχω μια παρηγοριά και έναν στόχο να μεγαλώσω το εγγόνι μου», λέει ο πατέρας του.
Η οικογένειά του από προπάππου ήταν σιδηροδρομικοί.
«Ήταν ένα παιδί ευχάριστο. Δεν είχε ποτέ στενοχωρηθεί. Πάντα με το χαμόγελο, με το χιούμορ του, με τα αστεία του, τα όνειρά του. Να φανταστείτε ότι και ο παππούς του, ο πατέρας μου, και ο παππούς ο δικός του ήταν σιδηροδρομικοί. Μόνο εγώ ξέφυγα και έγινα ναυτικός και δεν πήγα στα τρένα. Τι να πω, ήταν η μοίρα;».
Συνολικά 11 είναι οι νεκροί από τους εργαζόμενους του ΟΣΕ τη μοιραία εκείνη νύχτα του δυστυχήματος που συντάραξε μια για πάντα τη χώρα.