«Όχι ευθανασία στην τίγρη χωρίς τη συγκατάθεσή μας», λένε φιλόζωοι - Ενδιαφέρον και από το εξωτερικό
Αυτές τις μέρες το τιγράκι θα υποβληθεί σε εξετάσεις, προκειμένου να εξακριβωθεί η κατάστασή του
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο υποβολής σε ευθανασία για τη μικρή, παράλυτη τίγρη που βρέθηκε σε κάδο στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, το οποίο θα εξαρτηθεί από τις κτηνιατρικές εξετάσεις που θα γίνουν στο ζώο αυτές τις μέρες.
Παράλληλα, οι φιλοζωικές οργανώσεις διατίθενται να βοηθήσουν με κτηνιατρική υποστήριξη τις Αρχές και το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στις εξετάσεις και στη νοσηλεία της μικρής λευκής τίγρης. Μάλιστα, ενδιαφέρον για την τύχη του ζώου έχουν εκφράσει οργανώσεις και κτηνίατροι από το εξωτερικό.
Σημειώνεται πως αυτές τις μέρες το τιγράκι θα υποβληθεί σε εξετάσεις, προκειμένου να εξακριβωθεί η κατάστασή του.
Την ίδια ώρα, οι Αρχές, με εισαγγελική παρέμβαση, αναζητούν αυτούς που το παράτησαν στον κάδο έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία «Νέμεσις» για τα ζώα, το περιβάλλον και το κυνήγι, με επιστολή της στο ΥΠΕΝ και την αντεισαγγελέα Περιβάλλοντος του Αρείου Πάγου, κ. Α. Μασούρα, προτείνει και αναφέρει μεταξύ άλλων τα παρακάτω:
«Η υπόθεση του νεαρού τίγρη που βρέθηκε σε άθλια κατάσταση πλησίον του Αττικού Πάρκου έχει κινήσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον.
Μάλιστα, σήμερα ήρθαν σε επικοινωνία με στέλεχος της "Νέμεσις", αρμόδιο για την άγρια ζωή, κτηνίατροι από την Ταϊλάνδη, χώρα όπου ζουν τίγρεις, προκειμένου να μάθουν λεπτομέρειες για την κατάσταση του ζώου, αφού η εμπειρία τους είναι τεράστια.
Η ελληνική κοινή γνώμη έχει ευαισθητοποιηθεί ιδιαίτερα, επιδεικνύει μεγάλο ενδιαφέρον και ανησυχεί σφόδρα για την τύχη του.
Για τους παραπάνω λόγους προτείνουμε, όταν συγκεντρωθεί το σύνολο των εξετάσεων που υποβάλλεται το τιγράκι, για λόγους διαφάνειας της απόφασης που θα ληφθεί, στην επιστημονική επιτροπή για τη ζωή του να συμμετάσχουν και τρεις κτηνίατροι από τις περιβαλλοντικές και φιλοζωικές οργανώσεις.
Λήψη απόφασης εν στενώ κύκλω και ιδίως αν η απόφαση αυτή παραπέμπει στην ευθανασία του χωρίς τη συμμετοχή κτηνιάτρων του φιλοζωικού - περιβαλλοντικού χώρου θα μας βρει κάθετα αντίθετους.
Η πρόταση αυτή είναι κατ’ αντιστοιχία των νόμων 4039/21 και του ισχύοντος 4830/21, όπου στην 3μελή επιτροπή κτηνιάτρων που αποφασίζει για την ευθανασία αδέσποτου ζώου συντροφιάς συμμετέχει κτηνίατρος της επιλογής των φιλοζωικών σωματείων.
Η "Νέμεσις", σεβόμενη κάθε μορφή ζωής στον πλανήτη, στέκεται κυρίως δίπλα σε αυτήν που δεν έχει φωνή».
Παρέμβαση και της Ειδικής Γραμματείας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς
Η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ενδιαφέρεται επίσης για τις κτηνιατρικές εξετάσεις του ζώου, ενώ φιλοζωικός οργανισμός των Βρυξελλών με καταφύγια άγριων ζώων διατίθεται να φιλοξενήσει την τίγρη. Επισημαίνει, επίσης, ότι ευθανασία δεν πρέπει να γίνει αν δεν υπάρχει κτηνιατρική συναίνεση.
Αναλυτικά η ανακοίνωση
«Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε το μικρό λευκό αιλουροειδές ήρθε σε επικοινωνία με το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Η Ειδική Γραμματέας, κυρία Δημοπούλου Μάρσα, ζήτησε εγγράφως από τον επικεφαλής του πάρκου τον πλήρη ιατρικό φάκελο του ζώου και αναμένουμε από τη διοίκηση να μας τον αποστείλει μόλις ολοκληρωθεί η μαγνητική και έχουμε πορίσματα από δύο κτηνιάτρους.
Είμαστε σε επικοινωνία με τις Βρυξέλλες και τον οργανισμό Four Paws, έτσι ώστε να αποστείλουμε τον ιατρικό φάκελο του ζώου. Το Four Paws διαθέτει καταφύγια άγριων ζώων, όπου δυνητικά θα μπορούσε να φιλοξενηθεί το μωρό στην περίπτωση που οι κτηνίατροι στην Ελλάδα και το εξωτερικό αποφανθούν για τη δυνατότητα συνέχισης της ζωής του.
Δεν θα προβεί κανείς στην ευθανασία του ζώου αβίαστα και χωρίς γνωματεύσεις κτηνιάτρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ταυτόχρονα, ζητήσαμε από τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας να είναι όσο το δυνατόν πιο αυστηροί οι έλεγχοι στα σύνορα απ' όπου περνούν παράνομα δεκάδες ζώα, όπως ποιμενικοί σκύλοι (τσοπανόσκυλα) από τη Βουλγαρία και κυνηγετικοί σκύλοι από την Ιταλία. Το ίδιο θα ζητηθεί και από τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος».
Επιστολή στον εισαγγελέα
Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία «Νέμεσις» για τα ζώα απέστειλε επίσης επιστολή προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, στην οποία ζητά να γίνει ενδελεχής έλεγχος της υπόθεσης, ενώ κάνει λόγο για παλαιότερη υπόθεση παράνομης εκτροφής τίγρεων.
Αναλυτικά η ανακοίνωση
«Η Πανελλήνια Ομοσπονδία "Νέμεσις" για τα ζώα, το περιβάλλον και το κυνήγι, με επιστολή της στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας ζητάει να γίνει ενδελεχής έλεγχος για την υπόθεση του νεαρού τίγρη που βρέθηκε πλησίον του Αττικού Πάρκου σε άθλια κατάσταση.
Η δε έρευνα να αφορά το πώς βρέθηκε αυτό το ζώο στην Ελλάδα, αν εισήχθη νόμιμα ή παράνομα, αν προέρχεται από εκτροφή που έγινε στην Ελλάδα, ποιος χειρουργός το χειρούργησε και φυσικά τις συνθήκες που έζησε πριν βρεθεί σε αυτή την κατάσταση κάτω από κάδο σκουπιδιών.
Αν η προηγούμενη καταγγελία μας από την Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία στις Εισαγγελίες Αθήνας και Κύπρου, που έγινε πριν από έναν χρόνο για παράνομη εκτροφή τίγρεων, είχε την αντιμετώπιση που έπρεπε, πιθανόν και το τιγράκι να μη βασανιζόταν και η εικαζόμενη παράνομη εκτροφή στις δυο χώρες να είχε αναδειχθεί.
Τέλος, υπενθυμίζουμε τη γραπτή ενημέρωση της "Νέμεσις" προς το ΥΠΕΝ για το άμεσο ενδιαφέρον που επέδειξε ξένος οργανισμός περίθαλψης, διάσωσης, αποκατάστασης στη Νότιο Αφρική, τη χώρα που είναι ο κατεξοχήν φυσικός χώρος ζωής αυτών των ζώων, για να αναλάβει το μικρό τιγράκι, όπως και όλα του τα έξοδα μεταφοράς του στο Κέντρο αυτό.
Η προσπάθεια κομματικής εκμετάλλευσης του γεγονότος αυτού πάνω στο σώμα ενός πολύπαθου ζώου καταδεικνύει για μια ακόμα φορά την κομματικοποίηση της φιλοζωίας, που ξεκίνησε για πρώτη φορά στα χρονικά από τα γνωστά κέντρα και παράκεντρα.
Για την Πανελλήνια Ομοσπονδία "Νέμεσις" για τα Ζώα, το Περιβάλλον και το Κυνήγι».