Μία σημαντική αποκάλυψη του τρόπου δράσης και διείσδυσης ξένων υπηρεσιών στη χώρα μας έκανε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Η «Μαρία Τσάλλα», όπως εμφανιζόταν στα νόμιμα έγγραφα του ελληνικού κράτους που είχε εξασφαλίσει το 2018, ακολουθώντας σχετικές διαδικασίες και αφού δήλωσε παιδί Ελλήνων ομογενών, εμφανίστηκε να λειτουργεί κατάστημα και να λαμβάνει μέρος σε διαγωνισμούς φωτογραφίας.

Η γυναίκα-μυστήριο από τη Ρωσία, της οποίας το πραγματικό της όνομα είναι Ιρίνα Σμίρεβα, εντοπίστηκε όταν η ΕΥΠ ανακάλυψε ότι κάποιες ξένες δυνάμεις δραστηριοποιούνται γύρω από ονόματα ανθρώπων που έχουν πεθάνει.

Έτσι ξεκίνησαν οι μυστικές έρευνες και εντόπισαν τη «Μαρία Τσάλλα», η οποία φέρεται στα χαρτιά να είναι ομογενής, γεννημένη το 1991, δηλαδή είχε πάρει την ημερομηνία γέννησης ενός βρέφους που είχε φύγει από τη ζωή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΥΠ, η Ιρίνα Αλεξάντρο Σμίρεβα, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, ανήκει στην κατηγορία των «illegals», κατασκόπων που στρατολογούνται και εκπαιδεύονται από τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας, έτσι ώστε να σταλούν σε δυτικές χώρες και να αναλάβουν έναν συγκεκριμένο, ειδικό ρόλο.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η «κατασκευή» ενός τέτοιου χαρακτήρα κοστίζει περίπου 5 εκατ. ευρώ. Η «Μαρία Τσάλλα» φαίνεται να μην είχε καμία επαφή με τη ρωσική πρεσβεία, αλλά δρούσε αυτόνομα. Επίσης φέρεται να έχει σχέση με Ρώσο συνάδελφό της που είναι σε παρόμοια αποστολή στη Βραζιλία, ενώ κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Αθήνα είχε αναπτύξει σχέσεις με έναν Έλληνα, προφανώς ανυποψίαστο, για να καταφέρνει να εξασφαλίζει τη σχετική κάλυψη.

Πλέον η έρευνα των ελληνικών Αρχών στρέφεται στο ποια ήταν η αποστολή της στη χώρα μας. Το προφίλ της φωτογράφου που είχε χτίσει, όπως λένε αρμόδιοι, της είχε δώσει την ελευθερία να μπορεί να φωτογραφίζει ό,τι ήθελε χωρίς να κινεί υποψίες για τη δράση της. Το γεγονός ότι είχε αποκτήσει ελληνική υπηκοότητα της έδινε και το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης στην Ε.Ε., συνεπώς μπορεί να έχει απλώσει τη δράση της και σε άλλες χώρες, κάτι που εξετάζουν τώρα οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ελλάδας.


Τι είναι οι «illegals» 

Το «Πρόγραμμα Παράνομων» είναι ένα δίκτυο Ρώσων πρακτόρων υπό ανεπίσημη κάλυψη. Την ονομασία «illegals» έδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, όταν ασχολήθηκε με υποθέσεις ανακάλυψης κατασκόπων που λειτουργούσαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Μια έρευνα του FBI που κορυφώθηκε με τη σύλληψη δέκα τέτοιων πρακτόρων, τον Ιούνιο του 2010, οδήγησε σε ανταλλαγή κρατουμένων ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ και παράλληλα στην αποκάλυψη του συγκεκριμένου προγράμματος.

Οι συλληφθέντες κατάσκοποι ήταν Ρώσοι υπήκοοι που είχαν τοποθετηθεί στις ΗΠΑ από τη Ρωσική Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών (γνωστή με τη ρωσική συντομογραφία της SVR), οι περισσότεροι από τους οποίους χρησιμοποιούσαν ψεύτικη ταυτότητα. Παρουσιάζονταν ως απλοί Αμερικανοί πολίτες και επιχειρούσαν να δημιουργήσουν επαφές με ακαδημαϊκούς, βιομήχανους και πολιτικούς για να αποκτήσουν πρόσβαση στις πληροφορίες. Ήταν στόχος πολυετούς έρευνας του FBI.

Η έρευνα, που ονομάστηκε Operation Ghost Stories , κορυφώθηκε στα τέλη Ιουνίου 2010 με τη σύλληψη δέκα ατόμων στις ΗΠΑ και ενός ενδέκατου στην Κύπρο. Οι δέκα «κοιμώμενοι» πράκτορες κατηγορήθηκαν για «διεξαγωγή μακροχρόνιων αποστολών "βαθιάς κάλυψης" στις Ηνωμένες Πολιτείες για λογαριασμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Έκτοτε, έχουν καταγραφεί δεκάδες περιπτώσεις δράσης των «illegals» σε χώρες της Δύσης