Παγκράτι: Το Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων συνεχίζει να χαρίζει ελπίδα και γνώση σε όσους το αναζητήσουν (ΕΙΚΟΝΕΣ)
Τι λέει η ψυχή του όλου εγχειρήματος στα parapolitika.gr - Από τις μέρες που κοιμόταν στον δρόμο μέχρι σήμερα που μοιράζει γνώση σε όσους επισκέπτονται το πρωτότυπο παλαιοβιβλιοπωλείο
Τέσσερα πολύ δύσκολα χρόνια πέρασαν απ' όταν ξεκίνησε αυτό το πρωτότυπο εγχείρημα και το Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων είναι ακόμα ανοικτό και αντέχει στον χρόνο. Ο Λεωνίδας Κουρσούμης, ο οποίος είναι και η ψυχή του όλου εγχειρήματος, δοκιμάστηκε σκληρά κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που έπληξε την Ελλάδα και ειδικότερα όταν έχασε τη δουλειά του από τον εκδοτικό οίκο όπου και εργαζόταν.
Ο ίδιος έχασε τα πάντα, ακόμα και τη στέγη του και βρέθηκε να κοιμάται στους δρόμους της Αθήνας. Μαζί με άλλους δύο ανθρώπους, που ήταν και αυτοί επίσης άστεγοι, ξεκίνησαν να μαζεύουν πεταμένα βιβλία απ' όπου έβρισκαν. Στη συνέχεια τα μεταπωλούσαν για ελάχιστα ευρώ, προκειμένου να επιβιώσουν. Κάποια στιγμή, όμως, αποφάσισαν να ξεκινήσουν αυτό το πρωτότυπο παλαιοβιβλιοπωλείο, το οποίο από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του μαθεύτηκε και αγαπήθηκε από τον κόσμο.
Το Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων διαθέτει περίπου 120.000 τόμους
Ύστερα απ' όλα αυτά τα χρόνια το Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων διαθέτει περίπου 120.000 τόμους και μέσα σε αυτά συγκαταλέγονται σπάνια και παλιά βιβλία. Επίσης, μέσα σε αυτόν τον πλούτο γνώσης μπορεί να βρει κάποιος βιβλία τα οποία εκδόθηκαν πριν από 80 ή ακόμα και 260 χρόνια. Σημειώνεται ότι όλα αυτά είναι από την προσφορά των πολιτών. Ο κ. Κουρσούμης μίλησε στα parapolitika.gr και περιέγραψε όλες τις όμορφες αλλά και δύσκολες στιγμές αυτού του μαγικού ταξιδιού που τον οδήγησε να ξεφύγει από τον δρόμο και να κοιτάζει πλέον τη ζωή με αισιοδοξία.
Στην αρχή ο ίδιος μίλησε για το πώς ξεκίνησαν όλα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στη ζωή μου υπήρξα άστεγος και εκείνη τη συγκεκριμένη περίοδο γνώρισα άλλους δύο ανθρώπους οι οποίοι βρισκόντουσαν στην ίδια κατάσταση με μένα. Είχαμε ενδιαφέρον για τα βιβλία. Στην αρχή αυτό που κάναμε ήταν να μαζεύουμε από τους κάδους και τα πεζοδρόμια ό,τι βιβλία βρίσκαμε και τα πουλάγαμε, προκειμένου να βγάλουμε λίγα ευρώ για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Κάποια στιγμή και ύστερα από πολλές συζητήσεις σκεφτήκαμε ότι αντί απλά να πουλάμε τα βιβλία, να φτιάξουμε μία αποθήκη η οποία θα μπορούσε να δουλεύει ως βιβλιοπωλείο. Έτσι ξεκίνησαν όλα».
«Καταφέραμε να έχουμε ένα καλό μεροκάματο και να μπορέσουμε να βρούμε ένα σπίτι»
Ο κ. Λεωνίδας στη συνέχεια κατάφερε να βρει μια μικρή αποθήκη για να μείνει προσωρινά και έναν χώρο για να στεγάσει τα βιβλία. «Ο κόσμος έμαθε για το εγχείρημά μας και ξεκίνησε να μας φέρνει βιβλία. Μία εταιρεία αμέσως μετά μας παραχώρησε έναν αποθηκευτικό χώρο στην Πειραιώς. Αυτό είναι το σημείο που έχει γίνει γνωστό εδώ και 4 χρόνια. Εκεί μαζέψαμε όλα τα βιβλία και ακόμα και σήμερα διοργανώνουμε κάποια bazaar. Με αυτόν τον τρόπο καταφέραμε τρεις άνθρωποι για εκείνη την εποχή να έχουμε ένα καλό μεροκάματο και να μπορέσουμε να βρούμε ένα σπίτι», είπε χαρακτηριστικά. Και συνέχισε: «Μετά την Πειραιώς προσπαθήσαμε να ανοίξουμε ένα μικρό κατάστημα, καθώς εκεί που ήμασταν δεν είχαμε νερό και ρεύμα. Αντιμετωπίσαμε πολλές οικονομικές δυσκολίες, διότι δεν είχαμε πόρους πέρα από την πώληση των βιβλίων. Το κατάστημα δούλεψε κοντά στην πλατεία Κάνιγγος για 14 μήνες αλλά κάποια στιγμή υπήρξαν προβλήματα και αναγκαστήκαμε να κλείσουμε. Παρ' όλα αυτά, η Πειραιώς παρέμεινε σαν αποθηκευτικός χώρος και συνέχισε να λειτουργεί (Πέμπτη - Παρασκευή - Σάββατο)».
«Αυτή τη στιγμή εργάζονται πέντε άνθρωποι εδώ - Οι τρεις υπήρξαν άστεγοι και οι άλλοι δύο μακροχρόνια άνεργοι»
Παρά αυτή την πρόσκαιρη δυσκολία που αντιμετώπισε, ο κ. Λεωνίδας δεν το έβαλε κάτω και προσπάθησε ξανά, ανοίγοντας και πάλι πριν από λίγες μονάχα μέρες το Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων στην πλατεία Μεσολογγίου στο Παγκράτι με το όνομα «Ανέστιος». «Αυτή τη στιγμή εργάζονται πέντε άνθρωποι στο παλαιοβιβλιοπωλείο. Οι τρεις υπήρξαν άστεγοι και οι άλλοι δύο μακροχρόνια άνεργοι. Πλέον όλοι μας έχουμε βρει μία σταθερή δουλειά που μας εξασφαλίζει το εισόδημά μας», δήλωσε.
«Η δύναμή μας και το στήριγμά μας όλα αυτά τα χρόνια είναι οι απλοί άνθρωποι»
Σε ό,τι έχει να κάνει με τη στήριξη και την αγάπη που έχει λάβει όλα αυτά τα χρόνια ο κ. Λεωνίδας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η δύναμή μας και το στήριγμά μας όλα αυτά τα χρόνια είναι οι απλοί άνθρωποι, οι οποίοι μας προσέφεραν στην κυριολεξία έναν ποταμό αγάπης. Εάν δεν είχαμε όλους αυτούς τους ανθρώπους δεν θα είχαμε φτάσει μέχρις εδώ».
Σχετικά με τα μελλοντικά του σχέδια ο κ. Λεωνίδας ανέφερε ότι είναι η δημιουργία ενός e-shop και η ανεύρεση ενός χώρου στον οποίο θα μπορεί να κατασκευαστεί ένα αναγνωστήριο και μία βιβλιοθήκη. Αυτά τα δύο, όπως λέει, θα είναι εξοπλισμένα από τους χιλιάδες τόμους βιβλίων που είναι αποθηκευμένα αυτή τη στιγμή στην αποθήκη στην Πειραιώς.