Η μυστική δράση της Ιρίνα: Οι κινήσεις και οι στόχοι της Ρωσίδας κατασκόπου στο Παγκράτι - Το σπίτι-κλειδί για τεχνικές και φυσικές παρακολουθήσεις
Το δίκτυο που συνδέεται με την παραλαβή των πληροφοριών
Πολλά παραπάνω φαίνεται ότι γνωρίζουν στο υπουργείο Εξωτερικών και την ΕΥΠ για την περίπτωση της Ρωσίδας κατασκόπου Ιρίνα, η οποία έµενε στην οδό Αρριανού, στο ύψος της Παυσανίου, στο Παγκράτι, δηλαδή σε απόσταση λίγων δεκάδων µέτρων από το Μέγαρο Μαξίµου, το Προεδρικό Μέγαρο και -ακόµα πιο κοντά- το νεοκλασικό της οικογένειας Μητσοτάκη στην Αραβαντινού. Στο ίδιο οικοδοµικό τετράγωνο -διαγωνίως απέναντι από το Παναθηναϊκό Στάδιο, δηλαδή- βρίσκεται και η σουηδική πρεσβεία, όπως επίσης πλήθος διπλωµατικών διευθύνσεων. Από το σπίτι και το µαγαζί της, λοιπόν, η πρόσβαση σε όλα αυτά τα σηµεία ήταν άµεση και µη ύποπτη, αφού ως γειτόνισσα µπορούσε να κυκλοφορεί ελεύθερα στην περιοχή, χωρίς να απασχολεί τις «οµάδες επικάλυψης» των επισήµων, δηλαδή τους «αόρατους» της Αντιτροµοκρατικής και της ΕΥΠ που επιτηρούν τους χώρους και τις µετακινήσεις της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας.
Πέραν των όσων έχουν δει το φως της δηµοσιότητας έως τώρα -υπήρξε άλλωστε ασυνήθιστη επίσηµη ανακοίνωση από την ΕΥΠ- ένα κοµµάτι των φυσικών και τεχνικών παρακολουθήσεων αφορούσε τις διαδροµές της από τη µία πλευρά της Λ. Βασιλέως Κωνσταντίνου, όπου κατοικούσε, στην απέναντι, όπου κινούνται οι «στόχοι» της, πολλοί εκ των οποίων τακτικά γευµατίζουν ή δειπνούν στα τρία δηµοφιλή εστιατόρια-στέκια της Αρριανού.
Το δεύτερο κοµµάτι της επιτόπιας έρευνας επικεντρώθηκε σε µπαλκόνια και ταράτσες των γύρω πολυκατοικιών, ώστε να διαπιστωθεί εάν είχε τοποθετηθεί κάποιος µηχανισµός, µικροκάµερες, συσκευές ή κεραίες «εισβολής» στα συστήµατα ασφαλείας των «στόχων» της. Και το τρίτο, το πλέον δύσκολο, ήταν η εξακρίβωση των µεθόδων που χρησιµοποιούσε για τη µεταφορά των πληροφοριών και των στοιχείων της προς τον τελικό παραλήπτη. Ποιοι ήταν, λοιπόν, οι παραλήπτες του υλικού της Ιρίνα; Τον Απρίλιο του 2022, αποφασίστηκε η απέλαση 12 Ρώσων διπλωµατών από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έπειτα από έρευνα της ΕΥΠ σε συνεργασία µε τις υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας. Μάλιστα, την κοινοποίηση της απόφασης στον Ρώσο πρέσβη Αντρέι Μάσλοφ είχε κάνει ο τότε γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών, σηµερινός διοικητής της ΕΥΠ, Θεµιστοκλής ∆εµίρης. Ανεπίσηµες πηγές στέκονταν ιδιαίτερα στον ρόλο ενός ανώτερου αξιωµατούχου της µοσχοβίτικης διπλωµατίας, ο οποίος στρατολογούσε πράκτορες για την Ελλάδα µε τη µέθοδο του «βαθέος καλύµµατος», δηλαδή της έκδοσης ταυτότητας µε τη χρήση στοιχείων αποβιωσάντων και θνησιγενών βρεφών.
Ο ίδιος διπλωµάτης είχε απασχολήσει ξανά τις υπηρεσίες το καλοκαίρι του 2018, αλλά δεν είχε συµπεριληφθεί στη λίστα των «εκδιωχθέντων» από τον υπουργό Εξωτερικών εκείνης της περιόδου, Ν. Κοτζιά. Μεταξύ των 12 ήταν ο σύµβουλος, επικεφαλής του Πολιτικού Τµήµατος της πρεσβείας και εκπρόσωπος Τύπου, Βασίλι Γκαβρίλοφ, διπλωµάτης µε πολυετή παρουσία στη ρωσική πρεσβεία και «δεξί χέρι» του πρέσβη Αντρέι Μάσλοφ. Επίσης, ο γενικός πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, Βλαντιµίρ Μαϊστρένκο, ο οποίος κατηγορήθηκε για ενέργειες «µη συνάδουσες µε τη διπλωµατική πρακτική». Οι Ελληνες αξιωµατούχοι πάντως επιµένουν ότι η Ιρίνα δεν δρούσε µόνη της, ούτε συνεργαζόταν µόνον µε τον σύζυγό της, αλλά συµµετείχε σε οµάδα τριών-τεσσάρων «illegals», οι οποίοι επίσης κατάφεραν να διαφύγουν από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 18/3/23.