Δέσποινα Κουτσούμπα στα Παραπολιτικά 90,1: Έχει μειωθεί πολύ το προσωπικό, ένας αρχαιολόγος τρέχει για πολλές περιοχές μαζί
Η πρόεδρος των Ελλήνων Αρχαιολόγων επισημαίνει ότι «δεν ήταν κενό γράμμα αυτό που είπαμε στην ανακοίνωση του συλλόγου “δεν μας εκφοβίζουν, μας εξοργίζουν”»
Η πρόεδρος των ελλήνων Αρχαιολόγων, κα Δέσποινα Κουτσούμπα, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη.
Μεταξύ άλλων, μίλησε για τις αυθαιρεσίες στη Μύκονο, επισημαίνοντας ότι «στη Μύκονο και 10.000 - 15.000€ (πρόστιμο) να του ρίξεις το χρόνο αν συνεχίζει αυτός να λειτουργεί την επιχείρηση πάνω σε αυθαίρετες κατασκευές έχει εισπράξει τζίρους εκατομμυρίων ευρώ».
Πιο αναλυτικά:
Αναφορικά με τις αυθαιρεσίες στη Μύκονο
Δ.ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ: Αυθαιρεσίες υπάρχουν παντού σε όλη την Ελλάδα γίνονται και από ιδιώτες και από επιχειρηματίες το ζήτημα είναι ότι συνήθως στα περισσότερα μέρη γνωρίζουν οι αυθαιρετούντες ότι κατά πάσα πιθανότητα αν πάει εκεί η αρχαιολογική υπηρεσία, οι επιθεωρητές περιβάλλοντος και η αστυνομία και βεβαιώσουν αυτές τις αυθαίρετες κατασκευές είτε θα βρεθούν υπεύθυνοι για ποινικά αδικήματα είτε θα κατεδαφιστεί το αυθαίρετο ή οτιδήποτε. Στη Μύκονο μπαίνουν πρόστιμα, όπως μπαίνουν σε όλη την Ελλάδα ένα πρόστιμο όμως 15 χιλιάδων που μπαίνει σε έναν καταστηματάρχη στο Μεσολόγγι μπορεί να τον κλείσει, στη Μύκονο και δέκα 15.000€ να του ρίξεις το χρόνο αν συνεχίζει αυτός να λειτουργεί την επιχείρηση πάνω σε αυθαίρετες κατασκευές έχει εισπράξει τζίρους εκατομμυρίων ευρώ.
Δ.ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ: Όλα αυτά έχουν ξεκινήσει από καταγγελίες των κατοίκων. Ο ξυλοδαρμός του συναδέλφου μας αρχαιολόγου και το απειλητικό μήνυμα που δέχτηκε άλλη συνάδελφος που ασχολείται με τη Μύκονο προχθές είναι η κορυφή του παγόβουνου. Όλοι οι πολίτες που κάνουν καταγγελίες στη Μύκονο, δημοτικές παρατάξεις και τα λοιπά δέχονται απειλές. Προφανώς δεν είναι όλοι οι επιχειρηματίες της Μυκόνου, υπάρχουν συγκεκριμένοι επιχειρηματίες, συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα που έχουν μαφιόζικες πρακτικές. Αυτοί πρέπει να πάρουν το μήνυμα.
Δ.ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ: Σε όλη την Ελλάδα δεν είναι εύκολο να κάνουμε τη δουλειά μας καταρχάς γιατί έχει μειωθεί πάρα πολύ το προσωπικό, είμαστε υποστελεχωμένοι οπότε ένας αρχαιολόγος τρέχει για πολλές περιοχές μαζί. Δεύτερος λόγος είναι ότι υπάρχει μια μετοχοποιήσει των αρχαιολόγων. Τα τελευταία χρόνια αντί να λένε ότι ο αρχαιολογικός νόμος είναι αυτός που προστατεύει και ο αρχαιολόγος απλά τον εφαρμόζει λένε συνέχεια «ο αρχαιολόγος μπαίνει εμπόδιο στην ανάπτυξη».
Ερωτηθείσα αν η νομοθεσία μας είναι υπερβολικά αυστηρή
Δ.ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ: Καταρχάς η νομοθεσία η «πολύ αυστηρή» τα τελευταία χρόνια δυστυχώς έχει υποστεί πολλές αφαιμάξεις. Η επιστημονική μου άποψη λεει ότι τα πράγματα τα οποία είναι περί δημόσια περιουσία του ελληνικού λαού αναπαλλοτρίωτα όπως είναι η πολιτική κληρονομία, και σε μια χώρα η οποία έχει γίνει τουριστικός προορισμός και το μισό της ΑΕΠ είναι από την πολιτική κληρονομιά και το φυσικό τοπίο γιατι η προστασία του αρχαιολογικού χώρου στην πραγματικότητα περιλαμβάνει και το φυσικό τοπίο. Δηλαδή εκεί που είναι αρχαιολογικοί χώροι έχουν παραλίες ανέγγιχτες οπότε είναι πακέτο. Αυτό το πράγμα όχι, δεν πρέπει να το χάσουμε.
Δ.ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ: Δεν ήταν κενό γράμμα αυτό που είπαμε στην ανακοίνωση του συλλόγου «δεν μας εκφοβίζουν, μας εξοργίζουν». Χθες είχαμε μια συνέλευση των υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού, βγήκαν οι υπάλληλοι της εφορίας αρχαιοτήτων Κυκλάδων καταχειροκροτούμενοι και είπαν εμείς δεν θέλουμε να σταματήσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας στη Μύκονο, θέλουμε να βοηθηθούμε για να κάνουμε τη δουλειά μας στη Μύκονο. Δεν θα σκύψουμε το κεφάλι επειδή μια μαφία αποφάσισε ότι κάνει κουμάντο. Εμείς ζητάμε τη στήριξη της κυβέρνησης για να μην κάνει κουμάντο μια μαφία. Δεν θα φοβηθούμε και μετά από αυτό βγήκαν και άλλοι συνάδελφοι και είπανε όλοι θα κάνουμε αίτημα διάθεσης για μερικούς μήνες στην εφορία Κυκλάδων για να βοηθήσουμε. Όμως χθες η υπουργός ανακοίνωσε σε υπηρεσιακή συνάντηση κάποιες προθέσεις που δίνουν τα ανάποδα μηνύματα. Όπως οι υποθέσεις να πηγαίνουν στα κεντρικά του υπουργείου, να τα χειρίζονται τα κεντρικά και όχι οι συνάδελφοί μας που ξέρουν το νησί. Δεν ζητήσαμε αυτή την προστασία, αυτό δεν είναι προστασία είναι σαν να λέει ότι εμείς δεν κάνουμε καλά τη δουλειά μας ή είμαστε διεφθαρμένοι. Όταν ο άλλος έχει κάνει καλά τη δουλειά του δεν του λες «φέρε τις υποθέσεις εδώ», και δεν το έχουμε ζητήσει άλλωστε, δεν το έχουν ζητήσει οι ίδιοι οι συνάδελφοι που τους απείλησαν γιατί όταν υποχωρείς στους μαφιόζους θα πάρουν φαλάγγι τους πάντες.