Προσοχή με την αγορά μπακαλιάρου: Επιτήδειοι πουλάνε ψάρι που του μοιάζει και παραπλανούν τους καταναλωτές
Το ψάρι αυτό λέγεται λινγκ και βρίσκεται ήδη στις προθήκες των ιχθυοπωλείων
Τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά προγραμματίζουν να καταναλώσουν, σύμφωνα με το έθιμο, το ιδιαιτέρως δημοφιλές ψάρι της ελληνικής κουζίνας, τον μπακαλιάρο, την 25η Μαρτίου, στη γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής Επετείου της Ελληνικής Επανάστασης.
Η ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση, όμως, φαίνεται ότι θα δώσει την ευκαιρία σε επιτήδειους να παραπλανήσουν το καταναλωτικό κοινό, προσφέροντάς του με την ίδια τιμή, ένα άλλο ψάρι το οποίο παρουσιάζεται ως μπακαλιάρος, πλην όμως δεν είναι.
Το ψάρι αυτό λέγεται λινγκ και έχει διαπιστωθεί ότι βρίσκεται ήδη στις προθήκες των ιχθυοπωλείων.
Η ενημέρωση της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος
Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό της χώρας για τον κίνδυνο σύγχυσης και παραπλάνησης στην αγορά του μπακαλιάρου για το γιορτινό τραπέζι της 25ης Μαρτίου και επισημαίνει τα εξής:
- Οι αυθεντικοί υγράλατοι ή αλίπαστοι (παστοί) μπακαλιάροι προέρχονται από περιοχές του Ατλαντικού, του Ειρηνικού και της Γροιλανδίας. Η ελληνική αγορά προμηθεύεται τον μπακαλιάρο κυρίως από τον Ατλαντικό και την Ισλανδία, Φινλανδία και Νορβηγία.
- Το παστωμένο ψάρι με την ονομασία λινγκ, πωλείται συνήθως δίπλα από τον αυθεντικό υγράλατο μπακαλιάρο, επομένως έχει μεγάλη σημασία να ελέγχουμε τις ταμπέλες του ιχθυοπωλείου. Πολλοί προμηθευτές αναγράφουν με μικρότερα γράμματα το χαρακτηριστικό «Λίνγκ» ή «Ling» και με μεγαλύτερα γράμματα την περιοχή προέλευσης, π.χ. Ισλανδίας
- Τόσο ο αυθεντικός μπακαλιάρος όσο και το λινγκ έχουν κόκκαλα, οπότε η αναγραφή του χαρακτηριστικού αυτού δεν είναι επαρκής για την αποφυγή της σύγχυσης
- μπακαλιάρος έχει μια χαρακτηριστική λευκή γραμμή που διατρέχει το σώμα του κατά μήκος και από τις δυο του πλευρές. Αν δεν είναι ορατή και από τις δύο πλευρές αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί γιατί μπορεί η γραμμή από τη μία πλευρά του ψαριού να είναι κρυμμένη εξαιτίας του φιλεταρίσματος
- Μπορούμε να ξεχωρίσουμε την ποιότητα του καλού μπακαλιάρου, όπως και κάθε ψαριού, από το χρώμα του. Πρέπει να είναι λευκός, χωρίς κηλίδες ή κίτρινη απόχρωση και να μην επιλέγουμε ψάρι με ορατές αλλοιώσεις ή κιτρινισμένο χρώμα
- Επιλέγουμε πάντοτε τις αγορές μας μετά από έρευνα ποιότητας και τιμής
«Όταν ο καταναλωτής πληρώνει μπακαλιάρο, πρέπει να παίρνει μπακαλιάρο! Όχι στην παραπλάνηση και την εξαπάτηση» καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΕΚΕ.