Τραγωδία στα Τέμπη: Η συγκίνηση του Παναγιώτη Τερεζάκη και η σύμπτωση που τον κράτησε έξω από το μοιραίο τρένο
Το πρώτο δρομολόγιο ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 10:28 και έκανε τη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη, περνώντας από τα Τέμπη
Δύσκολο για όλους, για τους σιδηροδρομικούς υπαλλήλους, αλλά και για τους επιβάτες, ήταν το σημερινό, πρώτο δρομολόγιο του τρένου και της γραμμής Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Ονομάστηκε, «πρώτο», γιατί πρόκειται για το πρώτο δρομολόγιο μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.
Οι επιβάτες έπρεπε να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους, ενώ την ίδια στιγμή οι συγγενείς των θυμάτων βρέθηκαν και σήμερα στις ράγες για να αφήσουν ένα λουλούδι στη μνήμη των ανθρώπων τους.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Παναγιώτης Τερεζάκης δακρύζει πάνω στο τρένο που είναι έτοιμο να μπει ξανά στις ράγες, 34 ημέρες μετά το δυστύχημα στα Τέμπη.
Στα 12 του χρόνια, τον Σεπτέμβρη του 1968 βίωσε ως επιβάτης με τους γονείς του ένα ακόμη σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημάδεψε τη χώρα. Εκείνο στο Δερβένι Κορινθίας με τραγικό απολογισμό 34 νεκρούς .
Ορκίστηκα ότι θα ασχοληθώ με τα τρένα για να μπορέσω να κάνω το καλύτερο, δυστυχώς δεν μπόρεσα να προφέρω αυτά που έπρεπε να προσφέρω», δήλωσε ο κ. Τερεζάκης.
Μια ακόμη τραγική σύμπτωση στη ζωή του Παναγιώτη Τερεζάκη ήταν ότι επρόκειτο κι εκείνος να ταξιδέψει με το μοιραίο intercity 62. Την τελευταία στιγμή, λόγω υποχρεώσεων, δεν μπήκε στο μοιραίο τρένο.
«Ίσως αν ήμουν υπήρχαν σοβαρές πιθανότητες να είχε αποφευχθεί και αυτό βαραίνει την ψυχολογία μου και κάποιες τύψεις που έχω μέσα μου. Θεωρώ ότι η πλάστιγγα των πιθανοτήτων πιο πολύ γέρνει να είχα ζητήσει να γίνει κάτι διαφορετικό εκείνο το βράδυ, να μην είχε προχωρήσει το τρένο… ίσως», σημείωσε ο Παναγιώτης Τερεζάκης.
Δάκρυα… στο σημείο μηδέν
Ανατριχίλα, ένας κόμπος στο στομάχι, κάποιοι δακρύζουν τη στιγμή που το τρένο περνά από το σημείο μηδέν… από το σημείο που χάθηκαν 57 ψυχές.
Ο προϊστάμενος της αμαξοστοιχίας, Παναγιώτης Παπακωνσταντίνου, εμφανώς συγκινημένος, θυμάται τους συναδέλφους του που χάθηκαν.
Την ίδια στιγμή στο σημείο της τραγωδίας συγγενείς του ελεγκτή του μοιραίου intercity 62 Γιάννη Τζοβάρα αφήνουν λουλούδια στη μνήμη του.
Ανάμεσα στους επιβάτες που ταξίδεψαν σήμερα με τρένο και αρκετοί τουρίστες.
Ο Άγγελος Τσιαμούρας, ο 18χρονος φοιτητής που έσωσε δεκάδες συνεπιβάτες του στο μοιραίο intercity, βρέθηκε στον σταθμό του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη.
Σε ένα χαρτί έγραψε τα ονόματα εκείνων που χάθηκαν στο μοιραίο τρένο.
«Ήταν ο Δημήτρης Ασλανίδης… δεν ήταν 57 νεκροί, όλοι είχαν όνομα, ήταν τα δικά μας παιδιά», σχολίασε.
Εκεί και ο Χρήστος Κωνσταντινίδης που έχασε τη σύζυγό του, Βασιλική Χλωρού, μητέρα τεσσάρων παιδιών.
Επιβάτες και εργαζόμενοι μουδιασμένοι και σφιγμένοι στο πρώτο δρομολόγιο του σιδηροδρομικού δικτύου Αθήνα – Θεσσαλονίκη.
Όλοι με τον ίδιο αναστεναγμό, με το ίδιο σφίξιμο την ώρα που το τρένο σφυρίζει περνώντας από τα Τέμπη.
Το πρώτο δρομολόγιο ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 10:28 και έκανε τη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη, περνώντας από τα Τέμπη.
Ο κόσμος μέσα στο τρένο ήταν πολύ μουδιασμένος και κόπηκαν συνολικά 101 εισιτήρια για Θεσσαλονίκη, ενώ μέχρι την Καλαμπάκα οι περισσότεροι ήταν τουρίστες με προορισμό τα Μετέωρα.
Μέχρι να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο, τα δρομολόγια δεν θα θυμίζουν σε τίποτε αυτά του παρελθόντος.
Χαμηλές ταχύτητες, μεγαλύτερη διάρκεια διαδρομής, δύο μηχανοδηγοί και ένας συνοδός και παρουσία ενός μόνο τρένου στα τούνελ.
Τη στιγμή που η αμαξοστοιχία πέρασε από τη σήραγγα των Τεμπών, υπήρξε ανακοίνωση μέσα στο τρένο από τα μεγάφωνα.
Εκείνη τη στιγμή «εκκωφαντική σιωπή» επικράτησε μέσα στο τρένο και τον κόσμο να κοιτάει το εκκλησάκι που έχει φτιαχτεί στη μνήμη των θυμάτων.