Περισσότερες από 5.500 θέσεις στάθμευσης, οι οποίες πλέον είναι διαθέσιμες για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας, απελευθερώθηκαν στις περιοχές του Δήμου της Αθήνας τα τελευταία τριάμισι χρόνια.

Οι θέσεις στάθμευσης που έχουν απελευθερωθεί στους δρόμους της πρωτεύουσας ήταν επί μήνες κατειλημμένες από εγκαταλειμμένα οχήματα. Κατόπιν τακτικών επιχειρήσεων, που συντονίζονται από τη Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων, έχουν απομακρυνθεί 3.643 αυτοκίνητα και φορτηγά και 2.227 δίκυκλα, τα οποία παρέμεναν σταθμευμένα σε δρόμους του Κέντρου και άλλων περιοχών της πρωτεύουσας.

Με βάση την ορθή περιβαλλοντική διαχείριση και σύμφωνα με τους κανόνες της κυκλικής οικονομίας, τα οχήματα οδηγούνται σε πιστοποιημένες εγκαταστάσεις εναλλακτικής διαχείρισης οχημάτων. Υλικά όπως μπαταρίες, ελαστικά, ορυκτέλαια, πλαστικά, καύσιμα, μέταλλα, αλλά και άλλα υλικά, αποσυναρμολογούνται από τα οχήματα και στη συνέχεια διαχωρίζονται προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθούν.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ένα αυτοκίνητο θεωρείται εγκαταλειμμένο όταν βρίσκεται σταθμευμένο σε χώρους ή δρόμους δημόσιους, δημοτικούς, κοινοτικούς ή σε χώρους στους οποίους απαγορεύεται η στάθμευση για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 30 ημέρες, ενώ, για τους κατοίκους της Αθήνας, επισημαίνεται ότι, εφόσον εντοπίζουν κάποιο εγκαταλειμμένο όχημα στην περιοχή τους, μπορούν είτε να επικοινωνούν στην τηλεφωνική γραμμή 1595 είτε να ενημερώνουν τον δήμο, μέσω της εφαρμογής Novoville.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή