Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους - Το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης του υπουργείου για πιο υγιείς πολίτες
Τα σχετικά προγράμματα, πολλά εκ των οποίων θα ξεκινήσουν αμέσως το επόμενο διάστημα, βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου Υγείας
Προληπτικές εξετάσεις για γυναίκες και άνδρες όλων των ηλικιών, ακόμα και για μικρά παιδιά, πραγματοποιούνται για πρώτη φορά στη χώρα μας.
Τα σχετικά προγράμματα, πολλά εκ των οποίων θα ξεκινήσουν αμέσως το επόμενο διάστημα, βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου Υγείας.
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε συνεργασία με τη γενική γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, προχώρησε στην υλοποίηση των εν λόγω προγραμμάτων για την πρόληψη σειράς σοβαρών ασθενειών.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Θάνος Πλεύρης στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», «με την πρόληψη αυτομάτως μειώνουμε κατά πολύ τη θνησιμότητα, καθώς ασθένειες θα διαγνωστούν σε πρώιμο στάδιο, όπως αυτό το βλέπουμε ήδη με το πρόγραμμα του καρκίνου του μαστού, όπου 7.000 γυναίκες έχουν διαγνωστεί με ευρήματα σε πρώιμο στάδιο. Παράλληλα, όμως, υπάρχει και μια σειρά από δράσεις οι οποίες εγκαινιάζουν ένα νέο πλαίσιο στο οποίο στηριζόμαστε και επικεντρωνόμαστε στην πρόληψη».
Με βάση τα ευρήματα πρόσφατων ερευνών, στη χώρα μας η πρόληψη είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένη διαχρονικά, με αποτέλεσμα το 75% των θανάτων να οφείλεται στα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο, ασθένειες οι οποίες δύναται να προληφθούν σε μεγάλο βαθμό. Αποτέλεσμα είναι να χάνουμε κατά μέσο όρο 10 χρόνια από το προσδόκιμο της ζωής μας.
Από σχετικές έρευνες φαίνεται ότι, κατά τη διετία 2018-2020, μία στις τέσσερις γυναίκες δεν είχε κάνει test-pap, μία στις δύο γυναίκες, ηλικίας άνω των 40 ετών, δεν είχε κάνει μαστογραφία και μόνον ένα στα 10 άτομα, ηλικίας άνω των 50 ετών, είχε κάνει αιματολογική εξέταση κοπράνων για έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το ποσοστό των ατόμων που έκαναν προληπτικές εξετάσεις μειώθηκε δραματικά στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ, παράλληλα, τα ποσοστά αυτά είναι κατά πολύ και, δυστυχώς, συστηματικά χαμηλότερα στα άτομα που ανήκουν σε χαμηλότερα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα του γενικού πληθυσμού.
Προγράμματα για άνδρες και γυναίκες
1. Το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά 1.300.000 γυναίκες, ηλικίας 50-69 ετών. Περιλαμβάνει δωρεάν μαστογραφία, υπερηχογράφημα και κλινική εξέταση από γιατρό. Έχουν ήδη γίνει 111.566 μαστογραφίες και έχουν εντοπιστεί με ευρήματα, σε πρώιμο στάδιο, περίπου 7.000 γυναίκες.
2. Το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αφορά 2.500.000 γυναίκες, ηλικίας 21-65 ετών και περιλαμβάνει test-pap, HPV DNA test, κολποσκόπηση και βιοψία.
3. Το πρόγραμμα για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων αφορά περίπου 5.500.000 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 30-70 ετών, και περιλαμβάνει έλεγχο λιπιδαιμικού προφίλ και μεταβολικού συνδρόμου.
4. Το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου αφορά 3.800.000 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 50-70 ετών, και περιλαμβάνει κολονοσκόπηση.
Όσον αφορά το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, το οποίο ακολουθεί εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος, αυτό αποτελεί μια από τις δύο βασικές δράσεις για να πετύχει η χώρα μας την εξάλειψη του καρκίνου που οφείλεται στον ιό HPV έως το 2030, στόχο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και περιλαμβάνει:
• 90% των κοριτσιών να έχουν εμβολιαστεί πλήρως έως την ηλικία των 15 ετών έναντι του ιού HPV.
• 70% των γυναικών ηλικίας έως 45 ετών να έχουν εξεταστεί με υψηλής αποδοτικότητας HPV DNA test.
• 90% των γυναικών που εντοπίζονται με ασθένεια του τραχήλου να λαμβάνουν κατάλληλη θεραπεία.
Έτσι, λοιπόν, αυτό το πρόγραμμα, σε συνδυασμό με τις επικαιροποιημένες κατευθυντήριες οδηγίες για τον εμβολιασμό έναντι του ιού HPV, αναμένεται να οδηγήσει σε εξάλειψη των νέων περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου εξαιτίας του HPV έως το 2030.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 8/04/2023