Η απόφαση που υπεγράφη από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αφορά στα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας που έχουν αφαιρεθεί ή κατατεθεί στις αστυνομικές Αρχές μέχρι και την Κυριακή 9 Απριλίου 2023.

Η απόφαση αναφέρει πως οι πινακίδες και οι άδειες, επιστρέφονται αποκλειστικά για τις παραβάσεις του άρθρου 34 του Κ.Ο.Κ. (στάση & στάθμευση) και της παρ. 3 του άρθρου 4 του Κ.Ο.Κ. (πινακίδα Ρ40 απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση) για την οποία προβλέπεται αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων κυκλοφορίας για είκοσι (20) ημέρες.

Εξαιρούνται και δεν επιστρέφονται τα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας οχημάτων, που αφορούν:
– Παραβίαση ερυθρού σηματοδότη,
– Οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος, φαρμάκων ή τοξικών ουσιών,
– Οδήγηση στην Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ),
– Παραβάσεις που αφορούν στην παρεμπόδιση ραμπών διάβασης ΑμΕΑ και στη στάθμευση σε αποκλειστικές ή γενικές θέσεις στάθμευσης ΑμΕΑ,
– Επικίνδυνη οδήγηση, οδήγηση για επίδειξη ικανότητος, εντυπωσιασμό, ανταγωνισμό ή τέλεση αυτοσχεδίων αγώνων (αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών, μοτοποδηλάτων).
Προϋπόθεση για την επιστροφή των προαναφερόμενων στοιχείων οδήγησης και κυκλοφορίας είναι η καταβολή του διοικητικού προστίμου.

Αυξημένη αστυνομική παρουσία

Την ίδια στιγμή, αυξημένη θα είναι η παρουσία της Τροχαίας σε:
– Εθνικές Οδούς,
– Λιμάνια,
– ΚΤΕΛ,
– Αεροδρόμια.

Περιπολίες, τόσο της Τροχαίας όσο και της Αστυνομίας, θα είναι ενισχυμένες σε:
– Εμπορικούς δρόμους,
– Καταστήματα,
– Εκκλησίες.

Για τα μέτρα του Πάσχα, θα επιστρατευτούν, μόνο στην Αττική, 23.000 αστυνομικοί, που θα κάνουν συνολικά 12.000 περιπολίες.

Τα αρμόδια όργανα της τάξης θα διενεργούν:
– 24ωρα μπλόκα,
– Αλκοτέστ,
– Έλεγχο στα όρια ταχύτητας,
– Έλεγχο στις ζώνες ασφαλείας,
– Έλεγχο στα κράνη.