Οι 4 αλλαγές στις Πανελλαδικές - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι για τη βαθμολόγηση, την ΕΒΕ, την αύξηση εισακτέων και τους συντελεστές βαρύτητας
Τι λέει στα «Παραπολιτικά» ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας και ο πρόεδρος ΟΕΦΕ
Στην τελική ευθεία των Πανελλαδικών Εξετάσεων βρίσκονται περίπου 100.000 υποψήφιοι για τα πανεπιστήµια. Οι φετινές εξετάσεις θα γίνουν µε τέσσερις αλλαγές, που αφορούν στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, στον τρόπο βαθµολόγησης των Νέων Ελληνικών και των Αρχαίων, προσθήκες τµηµάτων σε επιστηµονικά πεδία, καθώς και αύξηση εισακτέων σε στρατιωτικές σχολές.
Γ.Γ.ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝ∆ΡΟΣ ΚΟΠΤΣΗΣ: Ξεκινήσαµε τον προγραµματισμό νωρίτερα, καθώς δεν θέλαµε να επηρεασθούν από τις εκλογές οι Πανελλαδικές Εξετάσεις
Οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν για τα ηµερήσια και εσπερινά ΓΕΛ στις 2 Ιουνίου, ενώ µία ηµέρα νωρίτερα θα αρχίσουν για τα ΕΠΑ.Λ. Οπως είπε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραµέως, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις δεν θα επηρεαστούν από τις εκλογές, ώστε οι υποψήφιοι να µπορούν απερίσπαστοι να επιδοθούν στην προσπάθειά τους. «Τα πάντα είναι έτοιµα για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις», λέει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο γενικός γραµµατέας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης. «Ξεκινήσαµε τον προγραµµατισµό νωρίτερα, καθώς δεν θέλαµε να επηρεασθούν από τις εκλογές οι Πανελλαδικές Εξετάσεις, ενώ φέραµε νοµοθετική ρύθµιση προκειµένου να θεσµοθετηθεί η ανακοίνωση του προγράµµατος των Πανελλαδικών να γίνεται κάθε χρόνο πριν από τις 15 Σεπτεµβρίου, για να είναι γνωστό σε γονείς, µαθητές και εκπαιδευτικούς».
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΕΦΕ ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΦΕΙΑ∆ΑΚΗΣ: Πολλές φορές, υποψήφιοι χάνουν 2 ή και 3 µονάδες από την κακή οργάνωση του χρόνου τους ή από κινήσεις πανικού
«Επαναλήψεις και ψυχραιµία», συµβουλεύει τους φετινούς υποψηφίους ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ, καθηγητής Γιάννης Βαφειαδάκης. Οπως λέει στα «Π», «πολλές φορές υποψήφιοι χάνουν 2 ή και 3 µονάδες από την κακή οργάνωση του χρόνου τους ή από κινήσεις πανικού». Ο κ. Βαφειαδάκης σηµειώνει ότι «είναι πολύ σηµαντικό στοιχείο των φετινών εξετάσεων ο εξορθολογισµός της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που οδήγησε πέρυσι σε πολλά κενά στη Σχολή Ευελπίδων και πρόπερσι στην Αρχιτεκτονική Θράκης».
«Το σύστηµα αντιµετωπίζει τις παιδικές του ασθένειες», επισηµαίνει ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ, τονίζοντας ότι «µε τη διόρθωση της ΕΒΕ είναι πολύ σηµαντικό ότι στις στρατιωτικές σχολές δεν θα µείνουν κενές θέσεις σε έναν ευαίσθητο τοµέα, στον οποίο απαιτείται στελέχωση».
Νέα δεδομένα
Τα «Π» κωδικοποιούν τις αλλαγές που πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι:
- Βαθµολόγηση: Aλλαγές θα ισχύσουν στη βαθµολόγηση δύο µαθηµάτων. Στην εξέταση των Αρχαίων Ελληνικών δίνονται ερωτήσεις από ένα διδαγµένο στο σχολείο κείµενο και από ένα αδίδακτο κείµενο. Από φέτος κόβεται η µία από τις δύο ερωτήσεις στο διδαγµένο κείµενο, για την οποία το άριστα ήταν δύο µονάδες στις 20. Αυτές οι δύο µονάδες θα δοθούν στη µετάφραση του αδίδακτου, το άριστα του οποίου από 8 στις 20 µονάδες θα είναι 10 µονάδες στις 20. Επίσης, στο µάθηµα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας δίνονται πέντε θέµατα. Η αλλαγή που θα ισχύει από φέτος είναι ότι το άριστα για το πρώτο θέµα, η περίληψη που καλούνται να κάνουν οι υποψήφιοι, θα είναι 20 µονάδες στις συνολικά 100, από 15 µονάδες που ήταν έως πέρυσι.
- Μείωση ΕΒΕ σε στρατιωτικές σχολές και αύξηση εισακτέων: Οι στρατιωτικές σχολές αποφάσισαν να µειώσουν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής τους, για να µην εµφανίσουν κενές θέσεις, όπως πέρυσι. Χαρακτηριστικό παράδειγµα η Σχολή Ευελπίδων, που τροποποίησε την ΕΒΕ, µε τον συντελεστή να διαµορφώνεται φέτος στο 1 από 1,2 πέρυσι. Ο αριθµός εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές αυξήθηκε στους 950, έναντι 847 πέρυσι.
- Προσθήκες τµηµάτων: Ενα τµήµα προστέθηκε σε σχέση µε πέρυσι και αυτό είναι το Τµήµα Ψυχολογίας στο ∆ηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης. Εντονη είναι ωστόσο η κινητικότητα των σχολών ανά πεδίο. Συγκεκριµένα, δύο τµήµατα, το Αειφορικής Γεωργίας (Αγρίνιο) και Γεωπονίας (Μεσολόγγι), προστίθενται στα Επιστηµονικά Πεδία Επιστηµών Υγείας και Ζωής και Θετικών και Τεχνολογικών Επιστηµών. Νέα τµήµατα στο 4ο Πεδίο θα δουν οι υποψήφιοι στο µηχανογραφικό τους. Πρόκειται για οκτώ τµήµατα που ανήκαν στο 2o και στο 3o Πεδίο και προστίθενται και στο 4ο. Οι νέες σχολές στις οποίες θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης οι υποψήφιοι των Επιστηµών Οικονοµίας και Πληροφορικής είναι οι εξής: Περιβάλλοντος του Πανεπιστηµίου Αιγαίου, Περιβάλλοντος του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας, Περιβάλλοντος του Ιόνιου Πανεπιστηµίου, Κοινωνικής Πολιτικής του Πάντειου Πανεπιστηµίου, Κοινωνικής Πολιτικής του ∆ηµοκρίτειου Πανεπιστηµίου Θράκης, ∆ασολογίας και ∆ιαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του ∆ηµοκρίτειου Πανεπιστηµίου Θράκης, Αγροτικής Ανάπτυξης του ∆ηµοκρίτειου Πανεπιστηµίου, Πληροφορικής µε εφαρµογές στη Βιοϊατρική του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας.
- Ανοδος της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και συντελεστές βαρύτητας: Σχολές µε δυνατά γνωστικά αντικείµενα επέλεξαν να αυξήσουν την ΕΒΕ και να ανεβάσουν τον βαθµό δυσκολίας. Τέτοια τµήµατα είναι στο Πανεπιστήµιο Πατρών το Τµήµα ∆ιοικητικής Επιστήµης και Τεχνολογίας (ΕΒΕ 1,10 από 1,00 πέρσι), το Τµήµα Νοσηλευτικής (ΕΒΕ 0,95 από 0,90 πέρυσι), στο Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας το Τµήµα Βιοχηµείας και Βιοτεχνολογίας (ΕΒΕ 1,20 από 0,80 πέρυσι) και στο ∆ΙΠΑΕ το Τµήµα Φυσικοθεραπείας (ΕΒΕ 1,20 από 0,80 πέρυσι), στο Πανεπιστήµιο ∆υτικής Αττικής το Τµήµα Μαιευτικής (ΕΒΕ 1,10 από 1,00 πέρυσι) και στο Πανεπιστήµιο ∆υτικής Μακεδονίας το Τµήµα Πληροφορικής (ΕΒΕ 0,90 από 0,80 πέρυσι).
Οι συντελεστές βαρύτητας που προσδιορίζονται από τα τµήµατα των πανεπιστηµίων θα είναι διαφορετικοί για καθένα από τα τέσσερα µαθήµατα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, δηλαδή κάθε πανεπιστηµιακό τµήµα έχει τους δικούς του συντελεστές βαρύτητας µε τους οποίους θα υπολογίζονται οι τελικές επιδόσεις των υποψηφίων στα εξεταζόµενα µαθήµατα.
*Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 8/4/2023