Θεσσαλονίκη: Η τέχνη συναντά τον αθλητισμό σε τοίχο δημοτικού σχολείου και μαζί στέλνουν μηνύματα ζωής
«Θέλαμε να έχει σχέση με τον αθλητισμό γιατί αγγίζει τα παιδιά», δήλωσε μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων
Μέσω της τέχνης και του αθλητισμού επέλεξε το 101ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης να εμπνεύσει τους μικρούς μαθητές να παλεύουν για τα όνειρά τους και να βουτούν στα βαθιά για να τα πετύχουν.
Μια τοιχογραφία με πέντε αθλητές ξεπρόβαλε στην πρόσοψη του σχολείου, που βρίσκεται στην περιοχή της Τούμπας: ένας δρομέας, ένας μπασκετμπολίστας με κινητικά προβλήματα, ένας αθλητής skate, ένας ποδοσφαιριστής και μία κολυμβήτρια.
«Θέλαμε να έχει σχέση με τον αθλητισμό γιατί αγγίζει τα παιδιά»
Η τοιχογραφία ολοκληρώθηκε σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη, από την ομάδα της UrbanAct και τον ζωγράφο Same84, ενώ την ιδέα για τη μετατροπή της πρόσοψης του κτιρίου σ' ένα έργο τέχνης, την είχε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 101ου Δημοτικού Σχολείου.
«Τη θεματολογία τη διαλέξαμε εμείς. Θέλαμε να έχει σχέση με τον αθλητισμό, γιατί είναι κάτι που αγγίζει τα παιδιά. Θέλουμε να δείξουμε την καλή πλευρά του αθλητισμού, την ευγενή άμιλλα, τον συναγωνισμό, να στείλουμε μήνυμα ενάντια στη βία και τον οπαδισμό», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Κώστας Βροχόπουλος, που είναι μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.
Τα παιδιά παρακολουθούν στα «κλεφτά» όλες αυτές τις ημέρες το έργο να ολοκληρώνεται, ενώ αύριο, Μεγάλη Πέμπτη, θα συμμετέχουν και τα ίδια σε αυτή τη διαδικασία ζωγραφίζοντας έναν ακόμη τοίχο που βρίσκεται στο γήπεδο μπάσκετ.
Οι συμβολισμοί
«Οι μαθητές θα δουν έναν δρομέα που συμβολίζει τον συνεχή αγώνα δρόμου ενός ανθρώπου για να κερδίζει τη ζωή. Ένα άτομο με αναπηρία που παίζει μπάσκετ και συμβολίζει το πείσμα
να τα καταφέρει, παρά τις αντιξοότητες. Έναν αθλητή skate που δείχνει το καινούργιο, το φρέσκο, έναν ποδοσφαιριστή που κλωτσάει μία μπάλα, κλωτσώντας συμβολικά τη βία, τον ατομισμό, τον οπαδισμό, ό, τι σάπιο υπάρχει στον αθλητισμό. Τέλος, θα δουν μία κολυμβήτρια που βουτάει στα βαθιά για να πετύχει τα όνειρα της. Ελπίζουμε να σεβαστούν όλοι το έργο, γιατί το σχολείο είναι το δεύτερο σπίτι των παιδιών μας», συμπλήρωσε ο κ. Βροχόπουλος.
«Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτίρια»
Η UrbanAct, που μετέτρεψε σε πραγματικότητα την παραπάνω ιδέα, είναι αναγνωρισμένη ομάδα που υλοποιεί ποικίλες τοιχογραφίες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ένα από τα προγράμματά της είναι το «Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτίρια», στο πλαίσιο του οποίου έχει ζωγραφίσει δεκάδες δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια σε ολόκληρη τη χώρα.
Ο συντονιστής της ομάδας Κυριάκος Ιωσηφίδης δήλωσε χαρούμενος που ένα έργο τους αποδίδεται όχι μόνο στη σχολική κοινότητα, αλλά σε ολόκληρη τη γειτονιά της Κάτω Τούμπας, ενώ όπως είπε από την αρχική επαφή με τους φορείς που θέλουν να «μεταμορφώσουν» τους δημόσιους τοίχους έως την τελευταία πινελιά του έργου είναι μία διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει αρκετό διάστημα, ώστε να προκύψει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ