Στα λάθη, τις ευθύνες και τις παραλείψεις των 21 κατηγορουμένων για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι με τα 104 θύματα αναφέρθηκε στην κατάθεσή του στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, για δεύτερη συνεδρίαση, ο πραγματογνώμονας των οικογενειών των θυμάτων, Ανδριανός Γκουρμπάτσης.

 Ο μάρτυρας δέχθηκε ερωτήσεις από τους δικηγόρους υποστήριξης της κατηγορίας και συνοψίζοντας τις ευθύνες των τότε ιθυνόντων του Πυροσβεστικού Σώματος ο κ. Γκουρμπάτσης τόνισε: «Πιστεύω ότι δεν αξιολογήθηκε ορθά ο κίνδυνος και υπήρξε ολιγωρία κινητοποίησης των εναέριων και επίγειων δυνάμεων».

 Επιπλέον, ο μάρτυρας τόνισε πως η εντολή της Πυροσβεστικής για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων ήταν επιβεβλημένη και επισήμανε πως η σχετική απόφαση έπρεπε να ληφθεί μέχρι τις 17:30.

 Επικαλέστηκε μάλιστα τις εκκενώσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2018 κατά τη διάρκεια της τεράστιας φωτιά στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ λίγους μήνες μετά την πυρκαγιά στο Μάτι και στη φωτιά στα Ψαχνά Εύβοιας, όταν πλέον αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος είχε αναλάβει ο Βασίλης Ματθαιόπουλος.

 Μάλιστα για τις ευθύνες του κ. Ματθαιόπουλου, ο οποίος την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς είχε τη θέση του υπαρχηγού επιχειρήσεων, τόνισε πως «δεν ήταν κομιστής εντολών αλλά εκ της θέσεώς του έπρεπε να δίνει εντολές», ενώ για τον τότε διοικητή του ΕΣΚΕ κ. Φωστιέρη τόνισε πως άμεσα έπρεπε να είχε κινητοποιήσει το 199.

 «Πρώτο μέλημα της Πυροσβεστικής είναι η διάσωση των ανθρώπων και μετά να σβήσει η φωτιά», τόνισε ο μάρτυρας απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η Πυροσβεστική θα μπορούσε να επιχειρήσει στο Μάτι μετά τις 19:30 που έπεσε ο αέρας και πρόσθεσε: «Σώζουμε τους ανθρώπους και μετά σβήνουμε τη φωτιά. Ή ταυτόχρονα. Εδώ δεν σώθηκε ο κόσμος, τι μου λέτε!».

 Ο κ. Γκουρμπάτσης τόνισε επίσης πως εκείνη την ημέρα δεν έκλεισε κανένα αεροδρόμιο λόγω καιρικών συνθηκών, ενώ υπήρχαν διαθέσιμα εναέρια μέσα για να διατεθούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

 Ο μάρτυρας σήμερα απάντησε και σε ερωτήσεις σχετικά με τις ευθύνες του δημάρχου Πεντέλης την επίδικη περίοδο και κατηγορούμενου στην υπόθεση, επισημαίνοντας πως είναι κουμπάρος με τον κάτοικο της περιοχή που κατηγορείται πως έβαλε τη φωτιά.

Ο μάρτυρας εξήγησε πως πιθανότατα γι' αυτόν τον λόγο «υπήρχε μία καθυστέρηση ενημέρωσης από τον δήμαρχο Πεντέλης για τη φωτιά. Κινητοποίησε πρώτα τα δικά του οχήματα. Δεν τηλεφώνησε ποτέ στην Πυροσβεστική, δεν προκύπτει από καταγραφικά τέτοιο τηλεφώνημα… Μετά τις 5 τηλεφώνησε και ενημέρωσε τον κ. Τόσκα». Παράλληλα ο πραγματογνώμονας επισήμανε πως δεν είχε γίνει καθαρισμός των ρεμάτων στον δήμο.

 Για τον κατηγορούμενο δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου, Ευάγγελο Μπουρνούς, ο κ. Γκουρμπάτσης τόνισε πως «τον άκουσα στον ΣΚΑΪ που έδωσε συνέντευξη και είπε πως η φωτιά κατευθύνεται προς Διόνυσο, βόρεια και στο Μάτι δεν θα πάει. Πώς να αποφασίσει για οργανωμένη απομάκρυνση αφού είχε άλλη αντίληψη για κατεύθυνση πυρκαγιάς;». Σε κάθε περίπτωση ο μάρτυρας είπε πως δεν ξέρει εάν ο δήμαρχος Ραφήνας ενημερώθηκε από τους εθελοντές του για την κατεύθυνση της φωτιάς.

 Ο κ. Γκουρμπάτσης, μάλιστα, σήμερα τόνισε πως ουδέποτε πραγματοποιήθηκε έρευνα στην Πυροσβεστική για όσα συνέβησαν στο Μάτι.

 Η κατάθεση του πραγματογνώμονα συνεχίζεται στις 24/4.