Οι τέσσερις μέρες της Τζωρτζίνας πριν από την ανακοπή: Λεπτό προς λεπτό η κατάστασή της στο «Καραμανδάνειο» μέσα από καταθέσεις 14 γιατρών και νοσηλευτών
Μαρτυρίες που συγκλονίζουν
«Ήταν ένα υπερπολύτιμο παιδί γιατί είχαν χαθεί αλλά δύο». Αυτά τα λόγια της διευθύντριας του «Καραμανδάνειου» Νοσοκομείου, Μαρίας Ηλιοπούλου, ήταν το μότο και των 14 γιατρών και νοσηλευτών που περιέθαλψαν την Τζωρτζίνα Δασκαλάκη όταν έμεινε για τέσσερις ημέρες στο νοσοκομείο, με τη μητέρα της Ρούλα Πισπιρίγκου να κατηγορείται πλέον για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του παιδιού της εντός της παιδιατρικής κλινικής.
Οι μαρτυρίες των 14 ανθρώπων του νοσοκομείου μαζί με εκείνη της παιδοκαρδιολόγου Αγγελικής Καρατζά, η οποία επέμεινε πως το κοριτσάκι δεν είχε κανένα καρδιολογικό πρόβλημα και δήλωσε εντυπωσιασμένη αφού «μετά από τέτοια παρατεταμένη ανακοπή, η καρδιά δεν είχε τίποτα και σε καρδιά που είχε πρόβλημα θα άφηνε σίγουρα προβλήματα», έκλεισαν τον πρώτο κύκλο που αφορά το κομμάτι της απόπειρας ανθρωποκτονίας. Ήδη η υπόθεση έχει περάσει στο στάδιο που η Τζωρτζίνα μετά την ανακοπή βρέθηκε στο νοσοκομείο του Ρίου, ενώ την Τρίτη 25 Απριλίου συνεχίζεται η κατάθεση του εντατικολόγου Ανδρέα Ηλιάδη.
Τη σκυτάλη των εξετάσεων πήρε ο νευρολόγος Αδαμάντιος Κατερέλος, προκειμένου να διαπιστώσει αν οι σπασμοί προκλήθηκαν από κάποιο νευρολογικό αίτιο. «Μίλησα και με το παιδί. Της λέω “πώς το θυμάσαι”; Μου απάντησε “σαν όνειρο μέσα στον ύπνο”. Κάναμε εξετάσεις, ήταν όλα φυσιολογικά. Εκεί τελείωσα εγώ. Δεν είχε ενδείξεις η τομογραφία εγκεφάλου ή κάτι παθολογικό», είπε ο μάρτυρας και εξήγησε πως η περιγραφή των επεισοδίων από τη μητέρα παρέπεμπε σε παραϋπνία, δηλαδή διαταραχή ύπνου.
Το πρωί του Σαββάτου η μητέρα καλεί ξανά τους γιατρούς για νέο επεισόδιο με σιελόρροια της Τζωρτζίνας. Και σε αυτό το επεισόδιο το παιδάκι βελτιώθηκε γρήγορα με την έλευση των γιατρών. «Όταν μπήκα είχε βήχα παροξυσμικό. Όταν έκανε τις εισπνοές, βελτιώθηκε άμεσα και γρήγορα. Δεν είχε ταχυκαρδία, αρρυθμία ή ακροαστικά ευρήματα», είπε η ειδικευόμενη γιατρός Ουρανία Κελεσίδου, με τον παιδίατρο Θανάση Φίλια να συμφωνεί στη δική του κατάθεση, αφού μπαίνοντας στον θάλαμο λίγα λεπτά αργότερα βρήκε τη μικρούλα να παίζει ήρεμη στο τάμπλετ της.
«Εγώ της άνοιξα την πόρτα. Είπε πως κάτι γίνεται με το οξύμετρο και δεν δείχνει κάποια ένδειξη και πήγα με την κ. Δημητροπούλου. Έξω από το δωμάτιο είδαμε τη νοσηλεύτρια κ. Πετσάβα και μας φώναζε, “ελάτε γρήγορα, το παιδί δεν ανταποκρίνεται”, είπε η ειδικευόμενη γιατρός Αγλαΐα Καρκανιά, που θεώρησε μάλλον χλιαρή την αντίδραση της Ρούλας Πισπιρίγκου και συμπλήρωσε: «Μας έκανε εντύπωση. Είπε απλώς για το οξύμετρο ότι δεν λειτουργεί καλά. Συνήθως όταν βλέπεις το παιδί σου έτσι, το ταρακουνάς, το σκουντάς να δεις αν ανταποκρίνεται. Δεν περίμενα αυτή την αντίδραση».
Την ίδια αίσθηση άφησε η είσοδος της Ρούλας Πισπιρίγκου στο γραφείο των γιατρών και στην ειδικευόμενη Ελένη Στογιαννίδου, η οποία είπε χαρακτηριστικά πως «δεν φάνηκε κάτι επείγον, οπότε εγώ δεν πήγα στον θάλαμο και συνέχισα να συμπληρώνω φακέλους». Αντίστοιχα, έκπληκτη και η παιδίατρος Διονυσία Δημητροπούλου περιέγραψε: «Δεν έχω ξαναζήσει να με φωνάζει ξαφνικά η μητέρα και να είναι το παιδί σε αυτή την κατάσταση... Νεκρό! Ποτέ! Εγώ θα περίμενα να βγει φωνάζοντας. Να ουρλιάζει, άλλοι γονείς κάνουν έτσι για πιο απλά πράγματα».
*Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή της Κυριακής (23/04).
Οι μαρτυρίες των 14 ανθρώπων του νοσοκομείου μαζί με εκείνη της παιδοκαρδιολόγου Αγγελικής Καρατζά, η οποία επέμεινε πως το κοριτσάκι δεν είχε κανένα καρδιολογικό πρόβλημα και δήλωσε εντυπωσιασμένη αφού «μετά από τέτοια παρατεταμένη ανακοπή, η καρδιά δεν είχε τίποτα και σε καρδιά που είχε πρόβλημα θα άφηνε σίγουρα προβλήματα», έκλεισαν τον πρώτο κύκλο που αφορά το κομμάτι της απόπειρας ανθρωποκτονίας. Ήδη η υπόθεση έχει περάσει στο στάδιο που η Τζωρτζίνα μετά την ανακοπή βρέθηκε στο νοσοκομείο του Ρίου, ενώ την Τρίτη 25 Απριλίου συνεχίζεται η κατάθεση του εντατικολόγου Ανδρέα Ηλιάδη.
«Πλήρες επίπεδο συνείδησης»
Το πρωί της 8ης Απριλίου 2021 η ειδικευόμενη γιατρός Ουρανία Κελεσίδου θα συναντήσει την «ψύχραιμη», όπως θα περιγράψει, Ρούλα Πισπιρίγκου στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου. Η 34χρονη θα περιγράψει σπασμούς του παιδιού, αλλά η γιατρός θα βρει «καλή την κλινική του κατάσταση» αφού το κοριτσάκι είχε πλήρες επίπεδο συνείδησης. Η ειδικευόμενη παρέπεμψε μητέρα και παιδί στην παιδίατρο Μένια Γράψα. «Οι σφίξεις του παιδιού, το οξυγόνο του και η θερμοκρασία του ήταν φυσιολογικά», είπε η παιδίατρος που σχολίασε πως η Ρούλα Πισπιρίγκου έφτασε με καθυστέρηση στο νοσοκομείο. «Θυμάμαι πως είπε ότι εκδήλωσε σπασμούς στις 05.30. Ακόμη και 06.30 να λέει η ίδια στην κατάθεσή της, πάντως δεν ήρθε άμεσα στο νοσοκομείο πανικόβλητη», κατέληξε η κ. Γράψα.Εισαγωγή και εξετάσεις
Έπειτα από εντολή της διευθύντριας Μαρίας Δημητροπούλου, λόγω του οικογενειακού ιστορικού θανάτων, η Τζωρτζίνα κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο και εξετάζεται στις 10.30 το πρωί από δεύτερο παιδίατρο. «Της έκανα πλήρη εξέταση, κοιλιά, εξανθήματα αν υπάρχουν, πήρα ιστορικό. Από την εξέταση δεν παρουσιάστηκε κάτι. Ζητήσαμε μικροβιολογική εκτίμηση και καρδιολογική εκτίμηση, αλλά και μαγνητική εγκεφάλου», ανέφερε ο παιδίατρος Θανάσης Φίλιας, ο οποίος στη συνέχεια επικοινώνησε με τη μοναδική παιδοκαρδιολόγο της Πάτρας, Αγγελική Καρατζά, για να εξεταστεί το παιδάκι το επόμενο πρωί. Ωστόσο, όπως είπε η ίδια η παιδοκαρδιολόγος, «ανακάλεσα μετά το τηλεφώνημα στη μνήμη μου ότι είχα εξετάσει το παιδί πριν από δέκα ημέρες και δεν είχε τίποτα, οπότε δεν υπήρχε λόγος να το δω ξανά».Τη σκυτάλη των εξετάσεων πήρε ο νευρολόγος Αδαμάντιος Κατερέλος, προκειμένου να διαπιστώσει αν οι σπασμοί προκλήθηκαν από κάποιο νευρολογικό αίτιο. «Μίλησα και με το παιδί. Της λέω “πώς το θυμάσαι”; Μου απάντησε “σαν όνειρο μέσα στον ύπνο”. Κάναμε εξετάσεις, ήταν όλα φυσιολογικά. Εκεί τελείωσα εγώ. Δεν είχε ενδείξεις η τομογραφία εγκεφάλου ή κάτι παθολογικό», είπε ο μάρτυρας και εξήγησε πως η περιγραφή των επεισοδίων από τη μητέρα παρέπεμπε σε παραϋπνία, δηλαδή διαταραχή ύπνου.
Η ταχυκαρδία και τα pads
Το πρωί της επόμενης ημέρας η Τζωρτζίνα εξακολουθούσε να μην εμφανίζει συμπτώματα, με τους γιατρούς να αποφασίζουν να δώσουν εξιτήριο, βρίσκοντας απέναντί τους την αντίδραση της Ρούλας Πισπιρίγκου. Νωρίς το πρωί η Τζωρτζίνα εμφάνισε 132 σφίξεις, με την παιδίατρο Κατερίνα Τριάντου να εκτιμά πως μετακινήθηκαν τα pads που συνέδεαν το κοριτσάκι με το μόνιτορ. «Ύστερα από λίγο είχα κανονικές σφίξεις. Δεν ήταν σταθερό εύρημα. Είπα στη μαμά του πως “το παιδί σας δεν έχει τίποτα, θα το πάρετε στο σπίτι”». Μάλιστα, την ίδια άποψη είχε και ο παιδίατρος Θανάσης Φίλιας που είδε την Τζωρτζίνα εκείνο το πρωί. Η ειλημμένη απόφαση των γιατρών ανατράπηκε, όταν λίγο αργότερα η Ρούλα Πισπιρίγκου κάλεσε μια νοσηλεύτρια για να την ενημερώσει πως η Τζωρτζίνα έκανε εμετό.Περίεργη επιμονή
«Το παιδί είχε σαλάκια στο νεφροειδές, αλλά ήταν καλά. Εκεί η μητέρα είπε: “Eίναι καλά αυτό το παιδί; Του δίνετε εξιτήριο;”», περιέγραψε η νοσηλεύτρια Παρασκευή Τσεντούρου. Την ίδια αντίδραση ανακάλεσε στη μνήμη της και η ειδικευόμενη γιατρός Ελένη Στογιαννίδου, σχολιάζοντας πως της έκανε «εντύπωση ο τόνος της». Όπως κατέθεσε η διευθύντρια της κλινικής, Μαρία Ηλιοπούλου, «το παιδί θα έπαιρνε εξιτήριο, αφού δεν είχε εντοπιστεί κάτι ανησυχητικό. Με τον εμετό είπαμε να το παρακολουθήσουμε, αλλά αν ήταν άλλο παιδάκι ίσως δεν το κάναμε».Το πρωί του Σαββάτου η μητέρα καλεί ξανά τους γιατρούς για νέο επεισόδιο με σιελόρροια της Τζωρτζίνας. Και σε αυτό το επεισόδιο το παιδάκι βελτιώθηκε γρήγορα με την έλευση των γιατρών. «Όταν μπήκα είχε βήχα παροξυσμικό. Όταν έκανε τις εισπνοές, βελτιώθηκε άμεσα και γρήγορα. Δεν είχε ταχυκαρδία, αρρυθμία ή ακροαστικά ευρήματα», είπε η ειδικευόμενη γιατρός Ουρανία Κελεσίδου, με τον παιδίατρο Θανάση Φίλια να συμφωνεί στη δική του κατάθεση, αφού μπαίνοντας στον θάλαμο λίγα λεπτά αργότερα βρήκε τη μικρούλα να παίζει ήρεμη στο τάμπλετ της.
Πτώση οξυγόνου
Οι επόμενες ώρες κύλησαν ήρεμα μέχρι που στις 10 περίπου το βράδυ ο κ. Φίλιας που είχε εφημερία ενημερώθηκε για πτώση οξυγόνου στο παιδί. «Του έβαλαν οξυγόνο και ανέβηκε αμέσως στο 98%, της έκαναν έναν κύκλο με εισπνεόμενα και έφυγε και ο βήχας. Ζήτησα να γίνει ακτινογραφία θώρακος. Ακροαστικά δεν είχε. Δώσαμε αντιβίωση, γιατί σκέφτηκα ήταν κάποια εισρόφηση», είπε ο παιδίατρος. Η Κυριακή ξημέρωσε με τηνΤζωρτζίνα σε καλή κατάσταση και με καλή κλινική εικόνα. Από το πρωί βρισκόταν με τον πατέρα της, Μάνο Δασκαλάκη, στο νοσοκομείο, ενώ σε επίσκεψη που της έκανε η ειδικευόμενη Ελένη Στογιαννίδου γύρω στις έξι το απόγευμα βρήκε τη μητέρα της πια στο δωμάτιο, η οποία την ενημέρωσε ότι παράγγειλε φαγητό απέξω για το παιδί.«Χάλασε το οξύμετρο»
Το ρολόι έδειχνε επτά όταν η νοσηλεύτρια Ελευθερία Πετσάβα άκουσε το κουδούνι του θαλάμου της Τζωρτζίνας να χτυπά. «Συνήθως το χτυπούν για απλά πράγματα, αν είναι κάτι σοβαρό βγαίνουν στον διάδρομο και φωνάζουν. Πήγα στο δωμάτιο και βρήκα το παιδί που ήταν στη μέση του κρεβατιού. Ήταν ωχρό και δεν είχε το ρινικό οξυγόνο. Το μόνιτορ έδειχνε παύλες», είπε η νοσηλεύτρια που βγήκε γρήγορα για να φωνάξει τους γιατρούς. Κάνοντας λίγα μέτρα στον διάδρομο του νοσοκομείου είδε να έρχονται γιατροί προς το δωμάτιο, αφού δευτερόλεπτα νωρίτερα η Ρούλα Πισπιρίγκου τούς είπε πως χάλασε το οξύμετρο.«Εγώ της άνοιξα την πόρτα. Είπε πως κάτι γίνεται με το οξύμετρο και δεν δείχνει κάποια ένδειξη και πήγα με την κ. Δημητροπούλου. Έξω από το δωμάτιο είδαμε τη νοσηλεύτρια κ. Πετσάβα και μας φώναζε, “ελάτε γρήγορα, το παιδί δεν ανταποκρίνεται”, είπε η ειδικευόμενη γιατρός Αγλαΐα Καρκανιά, που θεώρησε μάλλον χλιαρή την αντίδραση της Ρούλας Πισπιρίγκου και συμπλήρωσε: «Μας έκανε εντύπωση. Είπε απλώς για το οξύμετρο ότι δεν λειτουργεί καλά. Συνήθως όταν βλέπεις το παιδί σου έτσι, το ταρακουνάς, το σκουντάς να δεις αν ανταποκρίνεται. Δεν περίμενα αυτή την αντίδραση».
Την ίδια αίσθηση άφησε η είσοδος της Ρούλας Πισπιρίγκου στο γραφείο των γιατρών και στην ειδικευόμενη Ελένη Στογιαννίδου, η οποία είπε χαρακτηριστικά πως «δεν φάνηκε κάτι επείγον, οπότε εγώ δεν πήγα στον θάλαμο και συνέχισα να συμπληρώνω φακέλους». Αντίστοιχα, έκπληκτη και η παιδίατρος Διονυσία Δημητροπούλου περιέγραψε: «Δεν έχω ξαναζήσει να με φωνάζει ξαφνικά η μητέρα και να είναι το παιδί σε αυτή την κατάσταση... Νεκρό! Ποτέ! Εγώ θα περίμενα να βγει φωνάζοντας. Να ουρλιάζει, άλλοι γονείς κάνουν έτσι για πιο απλά πράγματα».
Η μαραθώνια ανάνηψη
Άμεσα οι γιατροί έσπευσαν να κάνουν ανάνηψη στο παιδί, με τον αναισθησιολόγο Ιωάννη Χασαπόπουλο να συγκλονίζει στην κατάθεσή του: «Με ενημέρωσαν εκείνη την ώρα πως η οικογένεια είχε χάσει άλλα δύο παιδιά. Έγινε αυτή η έκρηξη στο κεφάλι μου και σκέφτηκα ότι αυτό το παιδί πρέπει να ζήσει. Είχαν περάσει τρία τέταρτα και ήμασταν απελπισμένοι ότι δεν γίνεται τίποτα. Όταν τα καταφέραμε, ζήσαμε ένα θαύμα και ξεσπάσαμε σε κλάματα».*Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή της Κυριακής (23/04).